NHL 06 -modit: Uutta väriä kaukaloon

PC:n NHL 06 on kuin einespizza: ihan syötävää sellaisenaan, mutta muokkaamalla siitä saa aitoa herkkua.

Electronic Artsin NHL-sarja herättää tunteita. Jotkut nauttivat pelin letkeydestä, toiset taas kiroavat sen epärealistisuuksia. Pelurijoukosta löytyy joka vuosi muutama urhoollinen, jotka eivät tyydy siihen mitä saavat, vaan pyrkivät tekemään kokemuksesta parhaan mahdollisen. NHL 06:n pelaajista moisia sankareita on löytynyt iso kourallinen – osa jo ennestään tuttuja.

Kotimaan jäillä

Finnish Hockey Revolutionin (www.hockeyrevolution.com) porukka on vuosikaudet päivittänyt NHL-sarjalaisia SM-liigan fanit mielessä. Vaikka NHL 06:ssa on SM-liiga valmiina pelattavaksi, sen tarkkuudessa ja realistisuudessa on toivomisen varaa. Apuun rynnistää taas FHR-tiimi: Finnish Hockey Revolution 06 tekee ison pinon korjauksia ja parannuksia kotimaan kiekkoympyröihin.

FHR 06 koostuu kahdesta osasta: SM-liigan korjaavasta ja Mestiksen lisäävästä perusosasta sekä uusista pelaajakokoonpanoista, jotka korvaavat NHL 06:n viime kaudelta peräisin olevat vakiojoukkueet. Hockey Revolutionin tiimi on tehnyt hienoa työtä. Joukkueiden peliasut on muokattu näyttämään aidoilta vastineiltaan mainoksineen päivineen, ja pelaajat sekä valmentajat ovat saaneet suurilta osin aidot pärstävärkit. Pelaajille tuomiota lukevat SM-liigasta tutut tuomarit, tutunnäköisissä asuissaan.

Grafiikan laatu on hämmästyttävän korkea, sillä mainokset ja pelipaidat toistuvat kirkkaasti ja selkeästi. Kasvot ovat erehdyttävän aidon näköisiä ja kaukaloita reunustavat mainokset suoraan elävästä elämästä. Yksityiskohtaisuus yltää maalivahtien yksilöllisiin maskeihin ja patjoihin asti: jopa tuoreimmilla vahvistuksilla, kuten Bluesin Bernd Brücklerilla, on yllään oikeat tamineet.

Jääkiekkohalleja on tasan kahta tyyppiä: Hartwall Areena ja se toinen. Jokerit pelaavat Hartwall Areenalla, loput siinä toisessa. Hallien vähyys johtuu emäpelin ominaisuuksista, ja kaukalonlaitamainokset on soviteltu aitojen laitojen ristisiitokseksi.

Finnish Hockey Revolution 06 on pakkoasennus NHL 06:n SM-liigaa pelaaville. Peli-ilo nousee kolahtaen toiseen potenssiin, kun sinne päin vedettyjen pelaajien tilalla luistelevat oikean näköiset jampat. Uudet kokoonpanot kannattaa niin ikään asentaa: viime vuoden NHL-sekamelskan jäljiltä NHL 06:n pelaajalistat ovat mitä sattuu. FHR:n rosterit ovat tammikuun lopun siirtomylläkkää myöten oikeat. Kuopiolaisetkin voivat iloita, sillä FHR:n myötä KalPa nousee liigaan.

Mestis myös

Hockey Revolution ei jää pelkästään SM-liigan koristelemiseen. FHR:n asennuksen myötä Saksan DEL-liiga korvautuu kotimaisella Mestiksellä. Mukana ovat kaikki joukkueet ja aidot pelaajat. Yksityiskohtien määrässä Mestis ei yllä aivan SM-liigan tasolle, sillä aitoja naamoja on selvästi vähemmän. Tosin kaikella kunnioituksella kakkossarjalaisia kohtaan harvan mestispelaajan tunnistaisin, vaikka naamat aitoja olisivatkin. Ika Lehtonen sentään pörrää TuTon vaihtopenkin takana.

Mestiksen pelaaminen ei välttämättä ole katu-uskottavaa, mutta se on hyvä lisä Urheilukanavan matsien seuraamiseen ja vähäiselle huomiolle jäävä sarja saa ansaitsemaansa huomiota. Varsinkin kun Mestiksessä pelaa tukku kiinnostavia tulevaisuuden tähtiä, jotka vasta kolkuttelevat SM-liigan portteja.

Finnish Hockey Revolution 06:sta on aika hankalaa löytää huonoja puolia. Testiversiossa pilkisti vielä muutama pikkuruinen bugi, mutta ne eivät vaikuttaneet pelaamiseen millään tavalla. Pelaajien kyvyistä voi vääntää peistä auringon sammumiseen saakka – paras vaihtoehto on asentaa FHR ja hienosäätää pelaajat omia näkemyksiään vastaaviksi.

Oikeat arvot kunniaan

NHL-sarjan perinteisiin kuuluu vuosittainen iso fiba, joka saa pelaajalaumat ennen pitkää pillastumaan. NHL 06:ssa hermoja kiristää matsien päättyminen lentopallon eränumeroihin ja koneen yliluonnollinen kirivaihde pelin viime minuuteilla. Puutteita korjaamaan on ilmestynyt Doubleminorin (www.doubleminor.net) foorumeilla vaikuttava IAM, jonka modifikaatioilla NHL 06 muuttuu aivan erilaiseksi peliksi.

Helpoin vaihtoehto on ladata IAM:n Ultimate NHL -modit, jotka tekevät automaattisesti tekoälysäädöt medium- ja difficult-vaikeustasoille. Pelaamisesta tulee oitis kiinnostavampaa, koska räikeimmät epärealistisuudet poistuvat. Enemmän kontrollia halajavat lataavat IAM:n Total Control Editorin, jolla tekoälyasetuksia pääsee omin käsin säätämään yksinkertaisilla liukuvalikoilla.

Vaikka näkemykset realismista vaihtelevat, Total Control Editorilla saa NHL 06:sta muokattua huomattavasti hiotumman pelin. Syöttöpeliä vaikeuttamalla, sitomispeliä helpottamalla ja one-timereita vähentämällä peli saa aivan uusia piirteitä. Hienosäätäminen ja erilaisten vaihtoehtojen yrittäminen tuo usein palkintonsa.

Viimeistelyn voi hoitaa venäläisen Artem Khassanovin ylläpitämällä NHLView’lla (suchy63.rhlmod.ru/nhlview.html), jolla voi muokata kenttäpelaajien ja maalivahtien arvoja. Hienosäädön lisäksi NHLView’n parasta antia on maalivahtien muokkaaminen aidommiksi. Kun maalivahdeilla laittaa Rebound Controllin huippuunsa ja Five Holen (länget) puolen välin tienoille, maalien syntyminen monipuolistuu kummasti.

Lisää aiheesta