Parhaat mobiilipelit Lataa kännykkäsi

Java-tuesta ja värinäytöstä on tulossa vakio-ominaisuus kaikkiin uusiin kännyköihin, mikä tarkoittaa matopeliä parempia pelejä. Testasimme joukon kännykkäpelejä ja samalla selvitimme, mistä pelejä saa ja mitä ne maksavat.

Uusimmat pelit lähestyvät jo hiljalleen Gameboy Colorin ja Advancen tasoa, mutta koska useimmissa kännyköissä on vielä varsin pieni näyttö, ei pelissä voi olla kovin tarkkaa grafiikkaa ja yksityiskohtia. Silti peleihin on saatu jo ideaa ja pelattavaa tyhjien hetkien täytteeksi. Hetken pelaaminen bussia odotellessa ei yritäkään korvata konsolia tai PC:tä.

Millaisiin puhelimiin?

Pelejä saa kaikkiin Javaa tukeviin kännyköihin, mutta mustavalkonäytöllä grafiikasta ei juuri saa selvää ja pelit ovat lähinnä matopelien tasoa. Vanhimmissa puhelimissa ei riitä vääntöä liikkuvan grafiikan pyörittämiseen, joten se vähäinenkin animaatio on hidasta ja tökkivää.

Värinäytöllisiä, Javaa tukevia kännyköitä on jo kaikilla isoilla valmistajilla. Periaatteessa Java-pelit toimivat eri valmistajien puhelimissa, mutta käytännössä ne tehdään jokaiselle puhelintyypille erikseen. Nokian Java-malleista halvimmat värinäytölliset ovat 3510i ja 5100. Jos puhelimeen haluaa sijoittaa yli 400 euroa, saa rahan vastineeksi nopeampaa grafiikkaa ja isomman näytön.

Helpoin tapa pelien asentamiseen on imuroida ne palveluntarjoajan wap-palvelusta, esimerkiksi Club Nokiasta, MAF:sta, Soneralta tai Zedistä. Puhelimeen on aktivoitava GPRS-palvelu, joka tilataan omalta matkapuhelinoperaattorilta. Operaattorilta saa asetukset tekstiviestinä, jonka jälkeen wap-osoitteen voi näpytellä suoraan puhelimen selaimeen.

Esimerkiksi Soneralla GPRS-palvelun aktivointi ja asetusten tilaaminen onnistuu osoitteessa www.sonera.net. Kun asetukset on tilattu puhelimeen ja tallennettu muistiin, voidaan puhelimen Palvelut-valikossa syöttää palvelun wap-osoite.

Kännykkäpelien hintaskaala vaihtelee 1,5#7,0 euroon, mutta kalliimpiakin on. Wap-palveluista tilaaminen tapahtuu klikkaamalla linkkiä, jonka jälkeen peli imuroidaan puhelimeen. Pelin hinta lisätään puhelinlaskuun. Joitain kymmeniä senttejä lisäkustannuksia aiheutuu siitä, että operaattorit veloittavat siirtomaksun.

Puhelimissa on eroja

Kännykkäpelit eivät toimi kaikissa malleissa. Wap-palveluissa pelit on jaoteltu laitteiden mukaan, joten ensin valitaan vaikkapa Nokia 3510i ja sen jälkeen näytetään siinä toimivat pelit.

Kokeilimme pelien asentamista Nokian malleilla 3510i, 3650, 5100, 7250 ja 7650. Pelit eivät aina suostuneet asentumaan, vaikka pelin väitettiinkin sopivan kyseiseen malliin. Kannattaa siis olla tarkkana, ettei maksa peleistä, joiden asennus on syystä tai toisesta epäonnistunut.

Kännykkäpelien grafiikka ja pelattavuus ovat vielä paljon puhelimen hinnasta kiinni. Halvimmilla värinäytöllisillä malleilla (3510i ja 5100) grafiikka päivittyy takkuisesti ja ruudunpäivitys häntii ikävästi, kun taas esimerkiksi tehokkaammissa ja paremman näytön sisältävissä 3650/7650-malleissa grafiikat ovat terävämpiä ja päivittyvät nopeasti. Hintaero perusmallien ja parempien välillä on iso, jopa 200-500 euroa.

Mistä niitä saa?

Omalle puhelimelle sopivia pelejä löytää helpoiten wap-palveluista, joissa pelit on lajiteltu laitteiden ja pelityypin mukaan. Esimerkiksi seuraavat osoitteet kannattaa tsekata:

Mobile Avenue Finland: www.maf.fi

Mobile Avenuen valikoimassa on Java-pelejä muun muassa malleihin 3410, 3510, 5100, 7210 ja 7650. Pelit tilataan MAF:n wap-palvelusta.

Jippiin Mobiilipelit: www.jippii.fi/mobilegames

Jippii tarjoaa pelejä malleihin 3410, 6310i ja 7650 sekä Siemensin malleihin M50 ja SL-45i. Tilaus tehdään tekstiviestillä.

eDomen mobiilipelihalli: edome.fi.soneraplaza.net/mobiilipelit

Java-pelejä lähes kaikkiin Nokian malleihin, esimerkiksi 3410, 3510i, 3650, 5100, 7210 ja 7650. Pelit tilataan wap-palvelun kautta asentamalla.

Sonera: www.sonera.net

Soneran wap-palvelussa on pääasiassa samat pelit kuin eDomen sivuilla näkyvät. Tilaaminen onnistuu myös wap-palvelun kautta.

Zedin Java-pelit: www.zed.fi/zed/ss/mp/www

Java-pelejä esimerkiksi Nokian malleihin 3410, 3510i, 7210 ja 7650. Tilaaminen tapahtuu tekstiviestillä.

Club Nokia: www.club.nokia.fi

Muutamia pelejä kaikkiin Nokian Javaa tukeviin malleihin. Joihinkin puhelinten mukana tuleviin peleihin saa myös ilmaisia lisätasoja.

Nokia Software Market: www.softwaremarket.nokia.com

Pelejä useimmille Nokian Javaa tukeville malleille, esimerkiksi 3650, 6310i, 7210 ja 7650.

Myös ilmaisia kännykkäpelejä

Netistä löytyy myös paljon ilmaisia Java-pelejä Nokian ja muiden valmistajien kännyköihin. Ne on yleensä asennettava kopioimalla tiedosto tietokoneen kiintolevylle ja siirtämällä sieltä vaikka infrapunalla tai kaapelilla puhelimeen. Puhelimen mukana tulee ohjeet yhteyden muodostamista varten.

Jos tietokoneessa ei ole vakiona infrapunaporttia, voi sellaisen hankkia lisälaitteena. USB-väyläiset sovittimet maksavat mallista riippuen 10-50 euroa.

Ilmaisia Java-pelejä kännykkään:

www.j2me-software.com

www.zgroup-mobile.com

www.spruce.jp/freemidlets

Kokeile näitä

Prince of Persia

Vuonna 1989 PC:n DOS-pelinä julkaistu Prince of Persia herää henkiin esikuvansa näköisenä ja tuntuisena. Yksityiskohdista on karsittu, mutta idea on pysynyt samana. Prince of Persia on seitsemän kentän tasohyppelypeli, jossa tavoitteena on pelastaa sulttaanin seitsemän kidnapattua vaimoa.

Pelihahmo osaa juosta, kiipeillä, hyppiä ja laskeutua alas. Aseistuksena on miekka, jolla sohitaan vastaan tulevia vartijoita. Matkan varrelta kerätään terveyttä kohentavia rohtoja ja muita pikkutavaroita ja väistellään ansoja. Varsinaista juonta ei ole, mutta kenttien välillä pelastetut neidot kiittävät sankaria väligrafiikan voimin.

3510i-puhelimessakin grafiikka on värikästä ja ruudun tapahtumista saa hyvin selvää. Hahmon animaatio koostuu vain muutamista liikkeistä, mutta silti ei jää epäselväksi mitä ruudulla tapahtuu.

Ensimmäiset kentät menevät läpi alle tunnissa, joten pelattavaa ei riitä hirveän pitkäksi aikaa. Kentät laajenevat ja vaikeutuvat pelin edetessä, ja niihin voi myös palata myöhemmin uudelleen. Taukojen kanssa Prince of Persiassa riittää pelattavaa ehkä yhden työpäivän ajaksi.

Pelistä on useita versioita eri laitteille. 3510i:n pienellä näytöllä grafiikka ja animaatio ovat vaatimattomampia kuin 3650/7650:n isolla näytöllä, jolla näkyy enemmän tapahtumia kerralla ja animaatio on sulavampaa. Äänet ovat molemmissa versioissa mitäänsanomattomia, mutta eivät häiritse.

Arvosana: * * * *

Valmistaja: Gameloft, www.gameloft.com

Mistä saa: MAF, www.maf.fi, 7 euroa

Testattu: Nokia 3510i/7650

Splinter Cell

Xboxilla ja PC:llä näyttävään grafiikkaan vahvasti tukeutuvan hiiviskelypelin käännös kännykälle ei kuulosta ensialkuun houkuttelevalta, mutta yllättäen NSA-agentti Sam Fisherin seikkailut on siirretty pienelle ruudulle varsin onnistuneesti.

Pelityyppi on vaihtunut kolmiulotteisesta toiminnasta sivulta kuvatuksi tasoloikaksi. Splinter Cellin perusidea on säilynyt samana, eli tarkoituksena on hiippailla huomiota herättämättä määränpäähän ja kaivaa ase esille vain viime hetkellä.

Samin hahmon tunnistaa lähinnä laseistaan, sillä animaatio on niukkaa. Asentoja on useita erilaisia, ja Sam osaa kävellä, juosta, hyppiä, kiivetä ja laskeutua portaita, roikkua kattoputkissa ja piiloutua ovien taakse. Kaikkia liikkeitä tarvitaan, koska Sam Fisheriä ei pidetä hengissä vain ampumalla ympäriinsä.

Tapahtumat sijoittuvat Siperiaan, vartioituun varasto- ja tehdasrakennukseen. Kentät ovat perinteistä tasohyppelytyyppiä kuiluineen ja hisseineen, mutta jaksavat viihdyttää loppuun asti, sillä vaikeustaso kasvaa loppua kohti.

Harmillisesti peli-ilo päättyy nopeasti, sillä tasoja on vain yhdeksän. Nopeimmillaan Splinter Cellin kännykkäversio on pelattu läpi parissa tunnissa. Uudelleenpeluuarvoa ei juuri ole sen jälkeen, kun kentät muistaa ulkoa.

Arvosana: * * * *

Valmistaja: Gameloft, www.gameloft.com

Mistä saa: MAF, www.maf.fi, 5 euroa

Testattu: Nokia 3510i/7250

Summer Games 2004

Ateenan vuoden 2004 kesäolympialaisten huumalla ratsastava Summer Games on viiden lajin yleisurheilupeli, jonka grafiikka ja kontrollit herättävät C64-muistoja.

Kesäolympialaisten lajeista mukana ovat 100 metrin juoksu, keihäänheitto, pituushyppy, aitajuoksu ja kiekonheitto. Vaikka grafiikka onkin yksinkertaista, se täyttää tehtävänsä. Peliin sisälle pääseminen oli ainakin testilaitteilla hidasta, koska urheilijalle pistetään vauhtia numeronäppäimiä nopeasti, satunnaisessa järjestyksessä ränkyttämällä.

Tahdin löydettyä lajit alkavat sujua, mutta miellyttävämmänkin kontrollointitavan olisi voinut keksiä. Nakkisormille peli aiheuttaa hiusten lähtöä.

Kilpailun voi aloittaa harjoitusmoodista ja jatkaa siitä yksittäisiin kilpailuihin ja turnauksiin. Turnausmoodissa voi haastaa kaverinsa moninpeliin, mutta tällöin vain vuorotellaan pelivuoroa. Aitoa moninpeliä infrapunalla useiden puhelinten välillä ei ole.

Summer Games on yksinkertainen peli ja lajit on nopeasti kokeiltu läpi, mutta uudelleenpeluuarvoa nostaa se, että ajoissa on aina parantamisen varaa. Toisaalta menestyminen perustuu vain sorminäppäryyteen ja reflekseihin oudon kontrollisysteemin takia.

Arvosana: **

Valmistaja: Mr. Goodliving, www.mrgoodliving.com

Mistä saa: eDomen Mobiilipelihalli, edome.fi.soneraplaza.net/mobiilipelit, 5 euroa

Testattu: Nokia 3510i/5100

Zoy's Rescue Mission ja Zoy's Rescue Mission 2

Zoy on vaaleanpunainen ötökkä, jonka retkiryhmään kuuluvat penskat ovat haaksirikkoutuneet ympäri jääplaneettaa. Pelaajan tehtävä on etsiä jälkikasvu ja johdattaa se raketille turvaan.

Värimaailma ja tasohyppelyn kentät ovat Nintendo-tyylistä söpöilyä. Zoyn seikkailu ei rasita päätä eikä sormia, sillä vaikeusaste on vaikeimmillaankin aika helppo. Peli on ilmiselvästi suunnattu varsin nuorille.

Grafiikka ei yllätä erinomaisuudellaan, mutta on toimivaa ja riittävän tarkkaa. Planeetalla on paljon korkeuseroja, joten vauhdikasta toimintaa piisaa kivasti. Zoy osaa hyppiä, juosta, tarttua seinistä kiinni ja leijua. Ääniefektit ovat vaimeita, mutta eivät häiritseviä.

Ykkösosa on pelattu nopeasti läpi ja jatko-osa tarjoaa lisää samaa. Grafiikkaa on parannettu hitusen elävämmäksi ja kentissä on enemmän vaihtelua. Molemmissa osissa riittänee pelattavaa taidoista riippuen noin 5#10 tunniksi.

Zoyn seikkailut ovat parhaimmillaan Nokian 3650/7650-malleilla, jolloin pelissä on enemmän yksityiskohtia kuin pienemmän näytön puhelimissa. Myös animaatio oli sulavampaa kuin 5100-mallilla paremman suorituskyvyn ansiosta.

Arvosana (1. osa/2. osa): ***/***

Valmistaja: Sumea, www.sumea.com

Mistä saa: eDomen Mobiilipelihalli, edome.fi.soneraplaza.net/mobiilipelit, 5 euroa per osa.

Testattu: Nokia 5100/7650

Space 2315

Space 2315 on suoraviivainen ylhäältä kuvattu räiskintäpeli, jossa ammutaan kaikki eteen tulevat viholliset kuuautoa muistuttavalla tankilla. Idea on jopa kännykkäpeliksi yksinkertainen, mutta toteutus on varsin addiktiivinen ja toimiva.

Laajalla pelialueella liikutaan teitä pitkin, joilla vastaan tulee vihollisten kalustoa. Henkiin jää se, joka ampuu tai väistää nopeammin. Viholliset eivät ryntää suoraan eteen, vaan yrittävät ennakoida pelaajan etenemistä ja pakenevatkin välillä.

Ensimmäiset kentät ovat pieniä ja nopeita pelata läpi, mutta jatkossa ne laajenevat ja viholliskaluston asearsenaali muuttuu tehokkaammaksi. Viholliset myös kestävät enemmän pelaajan tankin tarjoamaa kuritusta. Lisäelämiä on ripoteltu ympäriinsä sopivin välimatkoin.

Äänet ovat melkein häiritsevää piippailua ja ne saa onneksi pois päältä. Grafiikka sen sijaan on mukavan yksityiskohtaista ja värikästä. Ruudunpäivitys oli kaikilla testilaitteilla sulavaa eikä grafiikan häntimistä esiintynyt. Isommilla kentillä peli hieman hidastuu, muttei siinä määrin, että pelattavuus kärsisi.

Space 2315 ei ole missään nimessä omalaatuinen peli, mutta pelaaminen on hauskaa ja pelin ääreen tekee mieli palata takaisin. Kenttiä on niin vähän, että peli on säästeliäästikin pelattu läpi muutamassa päivässä. Pelattavaa riittäisi paljon pidempään, jos mukana olisi moninpeli kaverin kännykän kanssa infrapunalla.

Arvosana: ****

Valmistaja: Mobilgames, www.javagamas.cz

Mistä saa: Sonera Mobileplaza, www.sonera.net, 7 euroa (vain Soneran asiakkaat)

Testattu: Nokia 3510i/5100/7250

Space Taxi Pinball

Space Taxi Pinball on yhden kentän flipperipeli Nokian 3650- ja 7660-malleihin, ja se muistuttaa paljon 1990-luvulla vielä suosittuja PC:n Pinball Fantasies -pelejä. Rahojaan vastaan saa vain yhden pöydän, mutta ainakin sen grafiikkaan, ääniin ja tapahtumiin on panostettu kivasti.

Pöytä on varsin eläväinen. Tavoitteena on aktivoida valoja oikeassa järjestyksessä ja toimittaa näin "matkustajat" perille. Tätä kautta kasaantuu lisää pisteitä ja pöydässä avautuu uusia toimintoja.

Pöydässä on mailat alareunassa ja ylhäällä, joten pallon liikkeiden kanssa pääsee taktikoimaan kivasti. Myös pöydän heilutus onnistuu tappia oikealle tai vasemmalle heiluttamalla ja liika innostuminen vie pöydän tilttiin.

Flipperin ruudunpäivitys on sulavaa ja pallo liikkuu luontevasti. Nopeutta tosin voisi olla hitusen enemmän, mutta vähän hidastettu meno voi olla tarkoituksellinenkin ratkaisu pelattavuuden parantamiseksi.

Space Taxi on mainio flipperi, mutta sen uudelleenpeluuarvoa vähentää se, että tarjolla on vain yksi kenttä.

Arvosana: ****

Valmistaja: Mr. Goodliving, www.mrgoodliving.com

Mistä saa: eDomen Mobiilipelihalli, edome.fi.soneraplaza.net/mobiilipelit, 5 euroa

Testattu: Nokia 7650

3D Minigolf

3D Minigolf on ensimmäisiä, aidosti kolmiulotteisia kännykkäpelejä Nokia 3650/7650:lle. Se sisältää 18-reikäisen radan, joka muistuttaa oikeita esikuviaan.

Ensimmäiset radat ovat helppoja ja niissä pallon saa reikään parilla lyönnillä. Vaikeusaste jyrkkenee nopeasti, sillä mukaan tulee ramppeja, mutkia, vettä, hyppyreitä ja muita esteitä.

Kameraa voi liikuttaa lähes vapaasti. Haluttaessa peli näyttää myös opastavan nuolen reiän suuntaan. Pelaaminen on hauskaa niin kauan, kun se ei muutu liian vaikeaksi. Tekijät ovat innostuneet kolmiulotteisuudesta ja vaikeusasteen nostamisesta vähän liikaakin, sillä varsinkin korkeuserojen hahmottaminen on pieneltä ruudulta näkymää pyörittämällä vaikeaa.

Koko 18 reiän radan pelaa kuitenkin mielellään läpi ja jatkossa haastetta riittää suorituksia parantaessa. Peli tukee langatonta moninpeliä Bluetoothilla, jolloin minigolfia pääsee lyömään kaveria vastaan.

Arvosana: ***

Valmistaja: 3D Arts`n Magic Oy, www.3darts.fi

Mistä saa: Sonera Mobileplaza, www.sonera.net (vain Soneran asiakkaat), 9 euroa

Testattu: Nokia 7650

MGS Karting

MGS Karting palkittiin Nokian Series 60 -ohjelmistoalustan kilpailussa parhaana viihdetuotteena 3650/7650-malleille. Grafiikka on nopeaa ja hienonnäköistä ja pelattavuus hyvää. Radat piirtyvät riittävän kauas ja ruudunpäivitys on sulavaa ja nopeata.

Yksittäisten kilpailujen lisäksi mukana on turnausmoodi, jossa käydään kaikki radat läpi voittoa tavoitellen. Myös pelkät aika-ajot onnistuvat. Jos ajotaidot eivät riitä, voi kanssakilpailijoiden päälle pudottaa pommeja tai yrittää ampumalla suistaa niitä radalta. Radalla on monenlaisia bonuksia oman ajokin nopeuttamiseksi ja muiden hidastamiseksi.

Pelin ei tarvitse hävetä edes Gameboy Advancen grafiikoiden rinnalla. Äänet eivät ole ihan yhtä onnistuneet, mutta merkkiäänet, räjähdykset ja moottorin pärinä ovat paremmat kännykkäpeleissä yleensä.

Parasta MGS Kartingissa on, että siinä riittää paljon pelattavaa. Erilaisia kärryjä on kuusi, ja niiden nopeus, pito tienpintaan ja kiihtyvyys vaihtelevat. Kuskeina on kahdeksan sarjakuvahahmoa. Ratoja on reilu tusina, joiden maisemat vaihtelevat hiekka-aavikosta lumipeitteeseen.

Eniten pelistä saa irti, kun huvin jakaa langattomalla Bluetooth-linkillä kaverin kanssa. Moninpelissä voi kilpailla keskenään yhtäaikaisesti radalla tai aikaa vastaan.

MGS Karting on hieno peli, mutta reilusti useimpia kännykkäpelejä kalliimpi.

Arvosana: *****

Valmistaja: Noumena Productions, www.nmprod.com

Mistä saa: Handango, www.handango.com, noin 20 euroa

Testattu: Nokia 3650/7650

Lisää aiheesta