Pelejä aktiivisille

Niko Nirvi on sitä mieltä, että ”mikä ei tapa tekee vahvemmaksi”. Vuosi erään puolueen nuorisojugendissa ja annos poliittista realismia antoi pysyvän rokotuksen, ei vain puoluepolitiikkaan, vaan myös muihin valmisideologioihin.

* * * *

Parhaat pelit perustuvat konflikteihin, hyvän ja pahan ikuiselle taistelulle.

Pelityskelpoista konfliktia on haettu niin spekulatiivisen fiktion sädepyssyistä kuin fantastisen realismin teinipoikajumalsankareista, mutta realismi on aina plussaa. Mikäpä onkaan parempi kuin oikea sota, jossa hyvä ja paha ovat kristallinkirkkaat?

Tämä sota on loppu

Voittaja on hyvä ja häviäjä on paha. Ongelma on siinä, että toinen maailmansota on tiristetty niin loppuun, että siitä näkee jo läpi. Vielä olisi jäljellä toinen maailmansota saksalaisen sotilaan silmin, mutta Call of Duty, Brothers in Arms tai Medal of Honor tuosta aiheesta vaatii pelifirmalta melonin kokoiset pallit ja asbesti-ihon.

Korean sotaa ei tunne kukaan, Vietnam on vaikea aihe ja siinä pitää räveltää viidakon kanssa, Irak ja Tsetsenia eivät ole sellaisia sotia, joista pelejä tehdään. Tällä hetkellä huumeparonit, banaanivaltioiden pikkudiktaattorit ja terroristit kelpaavat maaleiksi, mutta veto alkaa niistäkin loppua.

Mutta maailma, jopa Suomi, on täynnä pieniä mutta silti kiinnostavia konflikteja. Ne ovat tuoreita, ne ovat ajankohtaisia, ne tuovat edes vähän sekasortoa ruudulle. Kaivoin esiin muutaman tiedostavan pelaamisen helmen.

Wolf Alert!

 • (Fair Hunter Interactive)
 • www.fairhi.com/simulations

Susi kiertää pelialueella ja syö koiria. Pelaaja rakentaa ensin tukikohdan, sitten johtaa satapäistä tankkien ja taisteluhelikoptereiden tukemaa kiväärimiesjoukkoa sutta vastaan. Peli kärsii vielä tasapainotusongelmista, mutta pelintekijä on luvannut taktisen ydinkärjen ensi päivitykseen.

Mink Recon

 • (Fursoft)
 • www.foxylady.com/minkrecon

Takavuosien muotisuosikki, turkiseläinten vapauttaminen, ei ehkä enää ole pinnalla, mutta aiheesta tehty taktinen taistelupeli sisältää mainioita pelillisiä aineksia.

Samu Kalamies on turkisvastaisen taistelun veteraani, joka varjoihin sulautuen soluttautuu turkistarhoihin tehtävänannon edellyttäessä joko eläinten maalausta tai vapauttamista. Varusteena Samulla on sivuleikkurit, spraymaalia, tiiliskivi ja kännykkä. Thiefin ja Splinter Cellin tapaan Samu liikkuu pimeydessä turvassa. Jos Samu jää kiinni, poliisikuulustelussa pitää painaa oikeassa tahdissa tulinappia, jotta ”En kommentoi” osuu oikeaan rakoon.

Turkistarhat tietysti vaikeutuvat kerta kerralta. Tarhaajalla on koiravartiota, hän siirtyy suolapanoksista ensin susihauleihin, sitten kiikarikivääriin ja yönäkölaseihin. Toimintaa keventää välipeli, jossa yritetään tuhota satapäiset minkkilaumat ennen kuin ne tekevät selvää alueen alkuperäisistä pieneläimistä.

Warlemmings

 • (Peacegnosis)
 • www.peacegnosis.com/nonato

Kaikkihan muistavat vanhan kunnon Lemmingsin, joka nyt herää eloon tiiviin ajankohtaisena versiona. Kansa on menossa NATOon, vain sinä voit pelastaa heidät rakentamalla esteitä tielle. Tasaisesti kasvava Put-indeksi lisää NATO-halukkuutta. Pelin voittaa, jos NATOon ei ehditä liittyä ennen kuin Put-indeksi kasvaa maksimiin ja kansa liitetään Venäjään.

Pelaaja sijoittaa reitille pelotteita. Esimerkiksi pienellä tähtilipulla pelotellaan, että pojat joutuvat Irakiin taistelemaan öljystä suurvallan kätyrinä, ja teho on huomattavasti suurempi, kun tähtilipun pariksi pannaan pieniä ruumisarkkuja. Tielle kaivetaan palkkakuoppia, joilla sairaanhoitajat ja opettajat vetoavat kansaan sotilasmenoja vastaan. Aina välillä taivaalta tippuu lipponen, joka nollaa pelotteet. Kansanäänestys pysäyttää liikkeen hetkeksi, mutta siinä on pieni riski välittömästä häviöstä. Kun kaikki muu pettää, kansan saa ihan luvalla pysäyttää sakaramiinotteilla ja rypälepommeilla.

Muuten hyvä peli, mutta harmittaa, että vaikka mitä tekee, NATOon mennään aina.

Black Asem Strike

 • (Salve Software)
 • www.black_asem_research_facility.com

Aivan yllättävän hyvä on Kiinassa ohjelmoitu Black Asem Strike, Half-Life 2:n Source-pelimoottoria käyttävä moninpelimodi. Siinä puolet pelaajista kuuluu mellakkapoliiseihin, puolet Dongzhou-koalition aktivisteihin, jotka yrittävät vapauttaa kiinalaisia pienviljelijöitä ja hikipajojen työläisiä keräämällä sekasortopisteitä.

Poliiseja on vain yhtä luokkaa, ja he ovat aseistautuneet kilvillä, pampuilla ja kyynelkaasulla. Poliisin tehtävä on pitää aktivistit rajatulla alueella matsin keston ajan, pääsääntöisesti passiivisesti. Poliisit keräävät järjestystä, jota karttuu tasaisesti koko ajan niin kauan kuin rauha säilyy, ja he voittavat, jos järjestysmittari tulee täyteen tai he saavat pidätettyä kaikki aktivistit, mutta aktivistin saa pidättää vain oikeasta rikkomuksesta. Myös riskaabelista salamätkäisystä saa rutkasti lisäpisteitä, jotka muuttuvat miinuksiksi, jos yksikin vastapuolelta näkee laittoman pamputuksen.

Dongzhou-koalitio yrittää täyttää sekasortomittarin. Aktivistit aloittavat kaikki samasta perusluokasta, Hyväätarkoittavasta Käyttökelpoisesta Heppulista. HTH:t ärsyttävät poliiseja funktionäppäimiin bindatuilla valmiilla audioärsykkeillä ja vesipistoolilla ampumalla. Yhdestä näppäimestä arvotaan solvaus, toisesta laulu, muista haukkua ja whinetystä. Joka ärsytyksestä saa vähän pisteitä, ja kerroin nousee koko ajan. Jos poliisilta pettää hermo ja hän lyö tai pidättää HTH:n liian aikaisin, pisteitä ropisee. Riskinä on, että kun kummallekin puolelle näkymätön Bloody Nose -kohta ylitetään, poliisi saa rauhassa pidättää ylilyönneen ärsyttäjän. Tarkka harkinta on siis avain megapisteisiin.

Kokemuksen karttuessa HTH:t voivat erikoistua johonkin kolmesta spesiaaliluokasta. Musta Blokki on suoraviivainen sotilasluokka, ja sen aseita ovat metalliputket, mattoveitsi, spraykannu, pesäpallomaila ja ketjut. Musta Blokki kasvattaa pistesaalista, jos onnistuu vahingoittamaan poliisia, mutta vastapainoksi poliisi saa rutkasti pisteitä, jos onnistuu pidättämään blokkilaisen.

Opportunisti on aseistautunut kypäräkameralla, ja hän kerää pisteitä, jos onnistuu kuvaamaan kenet tahansa poliisin kourissa. Vähiten pisteitä saa mustasta blokkilaisen pidätyskuvasta, mutta jos onnistuu kuvaamaan itsensä poliisien käsissä, pääsee Salkkumieheksi.  Opportunisti saa kerran tönäistä poliisia, mutta sen jälkeen hänet saa vapaasti pidättää. Opportunisteja saa olla pelissä kerrallaan vain yksi.

HTH voi muuttaa itsensä hetkeksi Hengailijaksi, joka on pelin vaikein pelattava. Viattomana Hengailijana HTH ei saa tehdä muuta kuin pyytää poliiseilta päästä kotiin tai vessaan, eikä kerää näistä pisteitä. Poliisi ei saa pidättää hengailijaa, päinvastoin poliisi saa pisteitä, jos päästää hengailijan pois. Mutta jos Hengailija onnistuu saamaan poliisin niskaansa, siitä saa pelin parhaat pisteet, jotka triplaantuvat, jos Opportunisti onnistuu kuvaamaan tapahtuneen. Vaikea järjestää mutta sen arvoista!

Kun järjestys tai sekasorto nousee 500 pisteeseen, toinen osapuoli voittaa ja alkaa huomattavasti pitempi jälkipeli. Pelin toisessa kentässä ID6:ssa toiminta on suoraviivaista. Musta Blokki yrittää potkia takseja ja poliisi estää sen. Ikävä kyllä, sen jälkeen kun modi hävisi telkasta, siihen ei enää riitä pelaajia. Peliin ilmestyy lähiaikoina tuoreet Koepis- ja Oslo-laajennukset.

SAK-Man

 • (Fear Games)
 • www.salegamez.com

Uunituoreessa, hauskassa pikkupelissä ahne porvari, sympaattinen Oiva, liikkuu poliittisessa sokkelossa ja ahmii kaikennäköisiä herkkuja. Porvaria ajaa takaa kolme puoluejohtajaa ja aina kun ne saavat sen kiinni, SAK:n poliittinen siipi menettää kaikki äänensä. Peli on vähän yksinkertainen, mutta realistinen. Jopa loppuanimaatiossa näkyvä itkevä pukumies hehkuu selittämätöntä ennusmerkkimäistä valoa.

Nämä pelit ovat niin suosittuja, että niitä voi olla vaikea löytää. Kannattaa silti yrittää!

Lisää aiheesta

 • Palkintojen aika

  Vuoden lopulla pidetyssä Niko2008-gaalassa arvovaltainen raati valitsi kuluneen vuoden merkittävimpiä pelikulttuuritapahtumia. Äänestys sujui täydellisen yhteisymmärryksen merkeissä.

  Vuoden peli: The Witcher Enhanced Edition

  Jopa Ron Perlman äännestäisi Enhanced Editionia koko…
 • Arcademäen sankarit

  www.animal-crossing.com/cityfolk

  Animal Crossing on enemmän harrastus kuin peli, sillä säännöllisellä ja pitkäjänteisellä paneutumisella Eläinristeyksestä saa eniten irti.

  Elämäsimulaattori Animal Crossing on Nintendon omalaatuinen virtuaalinukkekodin, kalenterin, tamagotchin ja…
 • Pelifornication

  Toimittaja Nirvi on Gamestoliiton parisuhdeneuvoja, joka opettaa pelaajia ymmärtämään erilaisia pelejään ja pelialustojaan. "Jengi hei, älkää jähmätkö!" on hänen sanomansa maailmalle. Vapaa-ajallaan toimittaja Nirvi pelaa vain venäläisiä strategiapelejä, vain mustalla PC:llä,…