Pelit katseli: Final Fantasy VII: Advent Children

na.square-enix.com/dvd/ff7ac/

Ohjaus: Tetsuya Nomura

Kesto: 100 min.

Japanissa syyskuussa julkaistu Final Fantasy VII: Advent Children on pelkästään DVD:nä ja PSP:n UMD-formaatissa ilmestyvä SquareEnixin tietokoneanimaatio, joka sijoittuu Final Fantasy VII -pelin maailmaan ja jatkaa sen suurta tarinaa.

Elokuva tapahtuu kaksi vuotta pelin jälkeen. Joukko entisen megayhtiö Shinran kloonisotilaita aikoo valloittaa maailman herättämällä eloon pahuuden ruumiillistuman Sephirothin. Apuna he käyttävät tämän äidin, puolijumala Jenovan soluja sekä Midgarista siepattuja orpolapsia. Maailmanloppua estämään rientävät Cloud ja muut tarinan sankarit.

Nostalgiatrippi faneille

Final Fantasy VII on roolipelisaagan rakastetuimpia osia, joten fanien odotukset ovat kovat. Jos Advent Childreniä katsoo oikeana elokuvana ilman fanitaustaa, joutuu pettymään. Pelin rikaskudoksiseen tarinaan verrattuna käsikirjoitus on lattea ja juonenkuljetus oudon sekavaa ja hyppivää. Pituuteensa nähden elokuvassa tapahtuu juonellisesti hyvin vähän.

Jotta juonesta ylipäänsä tajuaa mitään, pelin pelaaminen on välttämätöntä, sillä tarinan teemoja sen paremmin kuin hahmojakaan ei esitellä. Kaikesta näkee, että Final Fantasy -hahmosuunnittelija Tetsuya Nomura ei ole elokuvaohjaaja.

Onneksi Advent Childreniin ei tarvitse suhtautua oikeana elokuvana, sillä sellainen se ei edes yritä olla. Final Fantasy VII: Advent Children on pelkästään faneille suunnattu puolitoista tuntia pitkä videopätkä, joka nautitaan fanilasit tukevasti päässä.

Advent Children on suoraviivainen, viihdyttävän vauhdikas animaatio, jossa huimat taistelut ja takaa-ajot seuraavat toistaan. Toiminta on hyvin japanilaista, eli nopeatempoista ja tyylikkään mielikuvituksellista. Ihmissuhteita ja herkistelykohtauksia ei unohdeta, mutta yleisen melskeen keskellä ne näyttelevät pientä osaa.

Elokuvan koukku on sen häikäisevä visuaalinen toteutus. Hahmojen ilmeet, eleet sekä yksityiskohtaiset miljööt ovat silmiä hivelevän hienoja ja parhaimmillaan hämmästyttävän realistisia. Elokuvan värimaailma ei kärsi tietokoneanimaatioille tyypillisestä räikeydestä, vaan hehkuu kauniin pehmeänä.

Pelin kulmikkaat laatikkoukkelit on luontevasti muutettu oikeita ihmisiä muistuttaviksi hahmoiksi. Cloud, Tifa, Aeris, Barret ja muut sankarit tuntuvat aivan samoilta henkilöiltä kuin pelissä, ja erityismaininnan ansaitsee pääpahis Sephiroth, joka saa aina ilmaantuessaan kylmät väreet selkäpiihin.

Musiikkiraidasta huolehtii sarjan hovisäveltäjä Nobuo Uematsu, joka on säveltänyt elokuvaan jonkin verran uutta materiaalia. Pääosan varastavat kuitenkin orkestroidut versiot pelin kappaleista, joiden skaala venyy herkän kauniista Aeris-pianomelodiasta Sephirothin mahtipontiseen One Winged Angel -kuoroteemaan.

Japanissa suureksi hitiksi noussut Final Fantasy VII: Advent Children julkaistaan Yhdysvalloissa marraskuussa. Euroopan julkaisusta ei ole vielä tietoa.

Lisää aiheesta