Pelit linjoilla

Ennen kuin Pelit-BBS:n perustamisen myötä aloin taas, monien vuosien jälkeen, leikkiä modeemilla, en ymmärtänytkään, kuinka näppärä apuväline se pelaajalle itse asiassa onkaan.

Yhtäkkiä mietittynä modeemin pääkäyttö pelaajalle voisi olla sitä, että sillä voi pelata joitakin pelejä linjoja pitkin, kokeilla purkeista löytyviä linjapelejä ja imuroida PD- ja shareware-pelejä tai pelidemoja tulevista huippuhiteistä.

Onhan se näinkin. Jos nimittäin on sopivia kavereita lähipuhelualueella eikä kukaan pistä pahakseen, että perheen puhelin on varattu koko illan. PD- ja shareware-peleissä ongelma on siinä, että valtavasta nimikkeiden määrästä täytyisi löytää ne imuroinnin arvoiset.

Vaikka PD/SW-pelit ovatkin Pelit-BBS:ssä aika pienellä prioriteetilla, olen yrittänyt korvata määrän laadulla. Mainitaanpa vaikka suomalaiset tasokkaat Slick'n Slide ja Space Mines, ja sellaiset nimet maailmalta kuin VGA Planets, Sango Fighter, Hollywood Harry ja Epic Pinball. Pelidemojen suurin ongelma on se, että ne ovat valtavan kokoisia, varsinkin jos ne ovat hyviä (siis pelattavia).

Varsinainen hyöty löytyykin aivan muualta.

Pelit ajan tasalle

Väitän, että pelaajalle tärkein syy liikkua linjoilla on pelipäivitykset, varsinkin jos pelaa tosissaan. Jo syntyessään bugiset pelit eivät liene tuntemattomia kenellekään, ja sitä paitsi jotkut ohjelmoijat jopa lisäävät peleihinsä jälkikäteen uusia ominaisuuksia pelaajilta saamansa palautteen mukaan.

Meille soitellaan varsin paljon ja kysellään syitä pelien outoon käyttäytymiseen: X-Wingistä ei saa digitoituja ääniä kun korttikeskeytys on epästandardi, palvelijat lakkoilee ja Lord British vain miettii, miksei Day of the Tentacle tue Rolandia, miksei Flightstick toimi Wayne Gretzky III:n kanssa ja niin edelleen ja niin edelleen. Nämä ja moni muu ongelma ratkeavat päivityksillä.

Periaatteessa pelitalojen pitäisi lähettää rekisteröityneelle käyttäjälle päivitykset postissa, mutta kevyen kenttätutkimuksen perusteella tuntuu siltä, että takuukortin lähettämisellä valmistajalle ei ole käytännön merkitystä, Suomi kun on niin kaukainen ja syrjäinen maa. Muutama henkilö kertoi saaneensa MicroProselta F1 Grand Prixin laajennuksen, mutta siinä kaikki.

Lisää ominaisuuksia

Suosituimmat pelit alkavat elää omaa elämäänsä, kun innokkaat hakkerit vääntävät niihin apuohjelmia, lisäyksiä, editoreita sun muita välillä todella uskomattomia tuotoksia. Modeemilla pääsee käsiksi esimerkiksi sellaisiin herkkuihin kuin monen pelaajan Civilizationiin, X-Wing-tehtäväeditoriin, Secret Weapons of Luftwaffen ja Aces Over Pacificin uusiin lentokoneisiin, Falconin ja Mic-29:n uusiin kampanja-alueisiin, Dune II:n skenaario-editoriin ja kymmeniin muihin.

Sellaiset pelit, joissa itse voi rakentaa tehtäviä, kampanjoita, kenttiä tai vastaavia, ovat vähän tylsiä, jos joutuu pelailemaan vain omia tekeleitään. Modeemin omistajan ei kuitenkaan tarvitse esimerkiksi Unlimited Adventuresiin muutamaan vuoteen itse mitään pykätäkään.

Apua tarvitsevalle

Englantia taitaville modeemi on oiva apuväline silloin, kun pelin eteneminen karahtaa jumiin. Pienellä viiveellä ja vaivalla löytyy tietysti pelien läpipeluuohjeita, mutta myös huijausohjelmia ja editoreita. Tuleeko Privateerissa turpiin? Muuta vastustajille heikot suojat ja pikkupyssyt. Onko Avatar heikko ja huono hernekeppi? Sopiva editori ja Avatar pistää örkit kuriin. Onko Space Hulk liian vaikea? Traineri käyntiin ja peli kulkee, vaikka nössön maineen saakin.

Sinänsä tietysti huijaus aina heikentää tyydytystä, mutta mieluummin sekin kuin se punahehkuinen raivon sekainen masennus, jota esiintyy samaa kohtaa kolmatta päivää rampatessa.

Mistä niitä saa?

Jos ei halua sokeasti sijoittaa rahaa modeemiin, kannattaa kysyä paikalliselta puhelinlaitokselta, josko vuokraus olisi mahdollista. Tiedostometsästyksessä Pelit-BBS on ihan rehellisesti sanoen varsin hyvä paikka aloittaa, varsinkin jos hakee päivityksiä, apuohjelmia ja pelidemoja. PD- ja shareware-pelejä taas notkuvat liki kaikki purkit täynnänsä, ongelmana on vain löytää jotain hyvää miljoonan nimikkeen seasta.

Teknisiin ongelmiin apua kannattaa hakea pelitalojen omista tuki-BBS:sta, joka valitettavasti tarkoittaa soittoa Yhdysvaltoihin. Nämä tukipurkit yleistyvät nopeasti, muun muassa LucasArts perusti juuri oman. Pelivinkkejä on täysin turha toivoa saavansa, tärkein syy soitella niihin on se, että äänikortin tai näyttökortin kanssa on hankaluuksia. Hyvällä tuurilla joku Sound Blaster -ajuri 486:een, toimiva Pro Audio Spectrum -ajuri tai eksoottisemman näyttökortin tukiohjelma on sopivan pieni, ettei puhelinlasku ylikuormitu. Muistakaa, että Yhdysvaltoihin soittelu on kallista lystiä. Yritän kuitenkin pitää myös Pelit-BBS:n ajan tasalla mitä tulee yleispäteviin päivityksiin ja demoihin.

Firmojen tukipurkit ovat avoimia eivätkä sen enempää vaadi rahaa kuin uploadejakaan.

Software Creations 990-1-508-368 4137

Kaikki maan ja taivaan väliltä, Yhdysvaltojen suurin ja suosituin BBS. Apogeen, Epicin ja muiden tukiBBS.

Accolade 990-1-408-296 8810

Bethesda Softworks 990-1-301-990 7552

Broderbund 990-1-415-883 5889

Disney Software 990-1-818-567 4027

Interplay 990-1-714-252 2822

LucasArts 990-1-415-257 3070

Maxis 990-1-510-254 3869

Microprose 990-1-410-785 1841

Mindcraft 990-1-310-320 5196

Origin 990-1-512-328 8402

Sierra 990-1-209-683 4463

Spectrum Holobyte 990-1-510-522 8909

Virgin 990-1-714-833 3305

Westwood 990-1-702-368 2319

Lisää aiheesta

 • Palkintojen aika

  Vuoden lopulla pidetyssä Niko2008-gaalassa arvovaltainen raati valitsi kuluneen vuoden merkittävimpiä pelikulttuuritapahtumia. Äänestys sujui täydellisen yhteisymmärryksen merkeissä.

  Vuoden peli: The Witcher Enhanced Edition

  Jopa Ron Perlman äännestäisi Enhanced Editionia koko…
 • Arcademäen sankarit

  www.animal-crossing.com/cityfolk

  Animal Crossing on enemmän harrastus kuin peli, sillä säännöllisellä ja pitkäjänteisellä paneutumisella Eläinristeyksestä saa eniten irti.

  Elämäsimulaattori Animal Crossing on Nintendon omalaatuinen virtuaalinukkekodin, kalenterin, tamagotchin ja…
 • Pelifornication

  Toimittaja Nirvi on Gamestoliiton parisuhdeneuvoja, joka opettaa pelaajia ymmärtämään erilaisia pelejään ja pelialustojaan. "Jengi hei, älkää jähmätkö!" on hänen sanomansa maailmalle. Vapaa-ajallaan toimittaja Nirvi pelaa vain venäläisiä strategiapelejä, vain mustalla PC:llä,…