PELIT luki: Pelaajan Niksikirja - 100 parasta vinkkiä Vähän kaikkea

Simon Carless

readme.fi

ISBN: 9525592219

370 sivua

Ovh: 44 euroa

Pelisuunnittelijana ja slashdot.orgin pelitoimittajana tunnetun Simon Carlessin niksikokoelma on suomennettu juhlallisella nimellä Pelaajan niksikirja. Kohdeyleisön laitteistoksi määritellään PC, Xbox ja PlayStation. Teksti on erittäin hyvin kirjoitettua ja suomentaja suoriutuu urakastaan korkein arvosanoin. Erilaiset tekniset käsitteet tulevat selkeästi esiin eikä mitään tarvitse ihmetellä.

Ensimmäisen luku keskittyy C64- ja Atari 2600 -emulointiin varsin seikkaperäisesti, toisessa luvussa käsitellään kannettavia pelikoneita muun muassa mainitsemalla GP32 ja WonderSwan, sekä selvittämällä, kuinka PS2 asennetaan autoon. Jatkossa kerrotaan esimerkiksi Dreamcastin virittelemisestä, elokuvien tekemisestä pelimoottorin avulla ja pelien rekistereiden modifioinnista.

Kirjan kohderyhmää on hyvin hankala määrittää. Aloittelevalle pelaajalle tarpeellisia neuvoja ovat konsolien liittäminen televisioon ja äänentoistojärjestelmiin, retroileva harkkorepelaaja riemuitsee Dreamcast-tietouden lisääntymisestä. Verkkopelaamisen osalta untovikolle saattaa sopia MMORPG-pelien slangin sanakirja tai kertomus ensimmäisen Everquestin parhaista grindauspaikoista.

Kuten otteista voi päätellä, tyyli pomppii todella paljon kaikille pelaajille tarkoitettujen yleisten asioiden ja yhteen peliin tai laitteisiin keskittyvien neuvojen välillä ilman selkeää fokusta.

Osa tiedosta on erittäin hyvin kirjoitettua ja tarpeellista perustietoa, mutta heti perään viljellään pienelle marginaaliryhmälle suunnattua triviaa. Parhaimmillaan kirja selittää vaikka konsoliohjainten liittämistä PC:hen, huonoimmillaan se voi polttaa sivuja kertoessaan, miten Metroid Prime juostaan läpi. Yhtenäisen rakenteen ja kattavan vinkkikatsauksen sijasta Carless on tehnyt enemmänkin tilkkutäkin, jossa on jokaiselle vähän jotain, mutta ei kenellekään kovin paljon mitään.

Parhaiten kirja soveltuu sellaiselle, joka keräilee vanhoja koneita ja pelejä, jolloin esimerkiksi Dreamcastin käyttövinkit tulevat tarpeeseen. Tietysti jos haluaa sijoittaa omat kasvonsa ensimmäiseen Doomiin, kirjasta löytyy siihenkin apu.

Omasta näkökulmastani parasta antia ovatkin kuvaukset vanhoista koneista, emulaattoreista ja erilaisista laitteista, joissa on pyritty yhdistämään ohjain sekä kasa vanhoja pelejä. Periaatteessa voisin jonakin päivänä haluta tehdä Inform-kielellä vanhan ajan tekstiseikkailun, mutta siihenkin parempi apu löytynee netistä.

Carlessin Pelaajan niksikirjassa on paljon hyvää, mutta teos on turhan hajanainen ja fokusoimaton. Kannattaa selata ennen ostopäätöstä.

Lisää aiheesta