Pelit.fi: Avaruuden isot vihreät miehet

Lentävät lautaset ja kiukkuiset avaruusoliot vilkkuvat silmissäni. On aika ladata pyssy ja lähteä jahtiin.

SpaceHulk-SP on kuuluisan Warhammer 40k -maailmaan sijoittuvan lautapelin epävirallinen PC-versio. SpaceHulk-SP perustuu lautapelin vuonna 1996 julkaistun toisen painoksen sääntöihin ja sisältää lautapelin kaikki kolme kampanjaa sekä näiden 18 tehtävää. Lautapelistä poiketen SpaceHulk-SP on vain ja ainoastaan yksinpeli.

Kun konetykki puhuu, kaikki kuuntelevat

Space Hulk keskittyy avaruudessa ajelehtivien hylkyjen puhdistamiseen. Siivousoperaatioilla ei tarkoiteta alusten lattioiden moppaamista, vaan hylyissä vaanivien genestealer-avaruusolioiden tuhoamista. Vaaralliset genestealerit levittäytyvät hylyissä avaruuden joka kolkkaan ja herättävät kauhua, minne saapuvatkin.

Hylyt tarjoavat myös suuria etuja: uutta teknologiaa, jonka omaksuminen veisi ihmiskuntaa isoilla harppauksilla eteenpäin. Ainoa ongelma on, että hylyt täytyy saada talteen yhtenä kappaleena, mikä onnistuu vain kun mukana ei ole turhia kyytiläisiä. Puhdistustyö sopii parhaiten kivikoville Blood Angels -avaruusmariineille.

Pelin kulku on yksinkertainen. Hylkyyn lähetetään viisijäseninen sotilasryhmä, joskus kaksi, ja ne pyrkivät suorittamaan annetut tavoitteet ja pysymään hengissä. Vuoropohjaisesti etenevässä pelissä jokaisella sotilaalla on tietty määrä toimintapisteitä käytössään. Liikkuminen, kääntyminen, ovien avaaminen ja ampuminen kuluttavat pisteitä. Perustoimintapisteiden lisäksi käytettävissä on ylimääräisiä komentopisteitä, joita voi käyttää ryhmän jokainen sotilas.

Avaruusmariineihin kuuluu viisi taistelijaa. Porukkaa johtaa kersantti ja tämän alaisina on kolme rivisotilasta ja yksi raskaasti aseistettu erikoissotilas. Kersantilla ja rivimiehillä on pääpyssynään rynnäkköase, joka on luotettava mutta ei hirmuisen tulivoimainen. Erikoissotilaalle voi valita joko liekinheittimen tai oman suosikkini konetykin. Konetykin tulivoima on ylivertainen, mutta ase jumiutuu luvattoman helposti.

Genestealerit hönkivät kimppuun ennalta määrätyistä pisteistä. Avaruusmönkiäisillä ei ole pyssyjä, vaan ne pyrkivät alien-tyyppisesti pääsemään iholle. Ja niitä on joko paljon tai tosi paljon. Genestealerit eivät aina tee kaikkein järkevimpiä siirtoja, mutta se sallittakoon vaahto suussa hyökkääville avaruushirviöille.

Lähitaistelu on armotonta. Rivisotilailla on käytössään valtava mekaaninen voimanyrkki, jolla pystyy lyömään vaikka oven säpäleiksi. Genestealerit ovat ovia kovempia vastuksia, joten lähitaisteluun ei parane antautua kuin viime hädässä. Mikäli nyrkinisku osuu, genestealer kuolee. Mikäli lyö hudin, sotilas pääsee hengestään.

Kersanteilla on nyrkin sijasta käytössä voimamiekka, joka parantaa mahdollisuuksia selvitä lähitaistelusta hengissä. Kersantti voi myös torjua miekallaan genestealereiden hyökkäykset. Vaikka voimamiekka on selvästi rivisotilaiden nyrkkeilyhanskaa parempi, tulivoimaan kannattaa luottaa jos suinkin mahdollista.

Tehtäviä on joka lähtöön. Välillä saavutaan hylkyyn ainoana tarkoituksena tappaa niin paljon genestealereita kuin mahdollista. Välillä mennään auttamaan jumiin jääneitä sotilastovereita tai asentamaan pommia tai vaikkapa lataamaan hylyn keskustietokoneen muistista ihmiskunnalle välttämättömiä tietoja.

Tehtävien ja kampanjoiden taustoitukset ovat mahtavia. Kuvaukset vilisevät viileitä alusten nimiä, kuten Intolerance, Indestructability ja Righteous, ja maailmasta luodaan tehokkaan synkkä kuva. Tekstien lukeminen on puolet SpaceHulk-SP:n hauskuudesta.

SpaceHulk-SP kaipaa toimiakseen Visual Basic 6 runtime -tiedostoja. Mikäli peli herjaa .ocx-tiedostojen puutetta, ne voi ladata tekijän kotisivuilta osoitteesta http://home.swiftdsl.com.au/~dtaylor/spacehulksp.html . Tiedostojen asentelu kannattaa, sillä SpaceHulk-SP on harvinaisen hauska pikkupeli. Konetykin laulua ei voi vastustaa.

SPACEHULK-SP-1.0.9-BIN.ZIP, 1 Mt

VBRUN60SP5.EXE, 1 Mt

UFO palaa

UFO: Alien Invasion pohjautuu MicroProsen legendaariseen X-Com-strategiapelisarjaan. Sarjan ensimmäinen osa julkaistiin Euroopassa nimellä UFO: The Unknown Enemy (Pelit 4/94, 94 pistettä). Mythoksen kädenjälkeä ollut peli oli klassikko, jolle sarjan muut osat eivät vetäneet vertoja. Ainoastaan Mythoksen itsensä tekemä X-Com 3: Apocalypse (Pelit 6/97, 92 pistettä) pääsi aika lähelle.

UFO: Alien Invasion on Mythoksen UFOn tapaan vuoropohjainen strategiapeli, jossa sotilasjoukot ottavat yhteen ulkoavaruuden olioiden kanssa. Pelaaja on pienen erikoisyksikön pomo, jonka tehtävänä on pysäyttää avaruusörkkien maailmanvaltausaikeet.

Tehtävässä onnistumiseksi täytyy taistelemisen lisäksi pitää yksikkö varoissaan ja tutkia olioita sekä niiden käyttämää teknologiaa, jotta pääsee perille olioiden tavoitteista. Tähän asti julkaistuissa teknologiademoissa ei ole vielä tietoakaan tutkimisesta, vaan demot keskittyvät avaruusolioiden kanssa nahistelemiseen

Pelin eteneminen on vuoropohjaisille strategioille tyypillistä: ensin liikkuvat sotilaat, sitten avaruusoliot, sitten taas sotilaat ja niin edelleen. Toimintapisteet määräävät, mitä vuoron aikana ehtii tehdä. Yleensä sotilaat liikkuvat mahdollisimman hyviin asemiin ja jäävät odottamaan marsilaisten silmänvalkuaisten vilahtamista. Avaruusoliot pyrkivät pysymään suojassa ja tuhoamaan tieltään kaiken elollisen. Yksinkertaista.

Tehtävän alussa valitaan tiimi ja ostetaan varusteet. Tehtävissä menestyminen palkitaan rahalla, jolla voi ostaa parempia vermeitä. Alun haulikot ja pistoolit vaihtuvat ennen pitkää tehokkaisiin laseraseisiin, jotka saavat avaruusotusten suomujalat vapisemaan.

Alien Invasion käyttää kuusi vuotta vanhan Quake 2:n pelimoottoria, mutta ottaa siitä kaiken irti. Kuvaruutua voi pyöritellä vapaasti ja kentät on tehty monikerroksisiksi. Grafiikka on riittävän hienoa ja musiikki hyvää.

Viimeksi julkaistu UFO: Alien Invasion Xmas Edition on pohjimmiltaan sama kuin aiemmin julkaistu teknologiademo, mutta tehtäviä ja varusteita on lisätty, ja tehtävät on nivottu yhteen kampanjaksi. Xmas Edition on vielä kaikin puolin vajavainen raakile, mutta perusjutut ovat kunnossa ja sitä on hauska pelata. Ja maahan rysähtäneen ufon vieressä päivystävät, raskaasti aseistautuneet avaruusoliot saavat kenet tahansa innostumaan.

UFO: Alien Invasionin takana on innokas harrastajaporukka UAI Team. Pojat lupailevat teknologiademo kakkosta ilmestyväksi alkuvuoden aikana. Sen pitäisi viimeistään osoittaa, onko Alien Invasionissa ainesta Mythoksen legendaarisen UFOn haastajaksi.

UFOXMAS.EXE, 45 Mt

Paras juttu vuodelta 2004 -äänestyksen Top-10

1. Half-Life 2 (Pelit 12/04): 453 ääntä

2. Nnirvi - Half-Life 2 (Pelit 2/04): 434 ääntä

3. Halo 2 (Pelit 11/04): 409 ääntä

4. Star Wars: Knights of the Old Republic (Pelit 1/04): 304 ääntä

5. Far Cry (Pelit 4/04): 289 ääntä

6. Nnirvi (Pelit 12/04): 267 ääntä

7. Hype: Half-Life 2 (Pelit 5/04): 254 ääntä

8. Nnirvi (Pelit 11/04): 250 ääntä

9. Nnirvi (Pelit 3/04): 240 ääntä

10. Ammattipelaajat ja pro-klaanit (Pelit 1/04): 228 ääntä

Lisää aiheesta