Pelit.fi massiivimoninpelinä

Pelit.fi on uusi yrittäjä massiivimoninpelien tungokseen asti kilpaillulla saralla. Kilpailijoihinsa nähden tulokas pyrkii erottumaan muun muassa uudella maksutyylillä, jossa pelaaja voi maksaa joko 36 euroa kuuden kuukauden peliajasta tai 66 euroa vuodesta. Kuukausikohtainen maksu jää siis alle kymmenen euron, joten pelaaminen tulee muita halvemmaksi. Miinuksena maksutyyli sitoo pelaajan käyttäjäksi pitkäksi aikaa, mutta onneksi maksuun sisältyy kylkiäisenä tuleva Pelit-lehti. Lehtiosuus jäi deadlinen tiukkuuden takia jälkimulgasuun, mutta etu- ja takakannen perusteella kyseessä on jonkinlainen asefetissi/pehmopornokatalogi. Aion tutustua asiaan myöhemmin tarkemmin.

Rekisteröitymisen jälkeen pääsee Pelit.fi:n ihmeelliseen maailmaan. Ensivaikutelma on miellyttävä: grafiikka on sinisävyistä, hillittyä ja tyylikästä ja pelaajien omien kuvien lisääminen on onneksi estetty. Käyttöliittymä on selkeä ja aihealueet lajiteltu johdonmukaisesti. Sitten iskeekin tenkkapoo: mitä pitäisi tehdä? Suurena miinuksena Pelit.fi:ssä ei ole selkeää tavoitetta, ja vaikka epälineaarinen kampanja on nykyaikaa, tämä menee jo yli. Pelissä ei tunnu olevan minkäänlaista päämäärää, ja muutkin käyttäjät tuntuvat vain maleksivan paikassa tekemättä mitään.

"Mistä sais half lifen koko version?!?!"

Massiiviroolipelin mukaisesti pelissä valitaan hahmoluokat, ja melko kohtuuttoman, vuoden pelaamisen jälkeen saa käyttöön dual-classit, kahden hahmoluokan yhdistelmät. Valittavia hahmoja ovat muun muassa perusjätkä, massateini, tiedostava nuorimies, kreationisti, lähdetään!-mies, massapelaaja, animehörhö, peelo, militaristi ja derailaaja. Jokaisella hahmoluokalla on omat heikkoutensa ja vahvuutensa, esimerkiksi kreationisti kerää erottumispisteitä, mutta järkipisteiden yläraja on harmittavan alhainen. Päädyin itse tiedostavan nuorenmiehen ja animehörhön dual-classiin, jolloin taunt-kykyni on korkea, mutta leimaudun helposti ärsyttäväksi. Lisäksi joillakin hahmoilla on erikoisominaisuuksia, kuten lähdetään! -miehen pelialue rajautuu vain tietynnimisiin ketjuihin. Peelo ei osaa mitään, mutta hahmoluokka on käsittämättömän suosittu.

Kivan lisämausteen peliin tuovat jumalat, jotka jakautuvat kahteen kastiin, yli- ja puolijumaliin. Ylijumalia on kolme, rauhallinen Lindén, mystinen Nnirvi ja itsevaltainen Honkala. Honkala pitää itselleen pyhitettyä aluetta, jossa pelaajilla ei ole lainkaan valtaa ja heidän on polvistuttava. Puolijumalia on enemmän ja he ovat korotetusta asemastaan huolimatta ylijumalia vähäpätöisempiä. Puolijumalaksi pääsee myymällä sielunsa, jolloin saa käyttöönsä voimakkaan Lukitus-loitsun. Monet pelaajat myötäilevät pääjumalia lipevillä kommenteilla, mutten ole vielä keksinyt mitä hyötyä tästä on. Kyseessä lienee jonkinlainen kyberuskonto. Tarunhohtoista ylijumalien Banhammer-asetta eivät puolijumalatkaan saa käyttöönsä.

Pelit.fi:n äänimaailma on heikko, tarkemmin sanottuna sitä ei käytännössä ole. Hermostuin pian klik-ääniin ja modasin käyttööni omat musiikit kätevällä Fuubaar2000-modilla. Kyllä kelpaa mättää peeloa Scorpionsin Rock You Like a Hurricanen pauhatessa taustalla. On valitettavaa huomata, että product placement on löytänyt tiensä myös peleihin: rasittavat mainokset erottuvat aivan liian selkeästi käyttöliittymän ylälaidasta.

"Kynnenpituutesi?"

Pelit.fi:ssä taistelu on heikko lenkki. Sen lisäksi, että taistelusta ei tunnu saavan muuta kuin pahan mielen, on käyttöliittymässä selviä puutteita. Esimerkiksi voittajan määrittely on outo: puolustautuja poimii hyökkääjän muuten ehjästä argumentista yksittäisiä, epäoleellisia kohtia, osoittaa ne vääräksi ja näin koko hyökkäysargumentti tuomitaan hävinneeksi. Taistelun aloitus on sentään helppoa: tarpeeksi korkealla taunt-kyvyllä jokainen viesti aiheuttaa valtaisan kärhämän. Taisteluun pääsemisen vaikeutta ei kannata pelätä: vaadittu taunt-raja on todella alhainen.

Pelit.fi on pelinä siitä erikoinen, että se toimii myös yhteisönä. Esimerkiksi pelissä voi kysyä apua, jos huone on liekeissä tai esitellä näennäisellä kysymysketjulla uutta, tuliterää tietokonettaan. Tällaisen reaali- ja virtuaalimaailman yhdentymisen soisi yleistyvän muissakin peleissä. Pelit.fi on myös vakaa, joskin melko raskas: ainoa bugi, johon törmäsin, oli ajoittainen, käsittämätön kirjainsotku. Kirjainsotkua tuntuu esiintyvän vain tietyissä ketjuissa, joten toivottavasti Sanoma Magazines korjaa vian julkaisuversioon.

"Uniklubi on oikeesti musiikkia!"

Vioistaan huolimatta Pelit.fi on virkistävä tuulahdus massiivimoninpelien maailmassa. Selkeä käyttöliittymä, miellyttävä ulkoasu ja tekemisen helppous kompensoivat hyvin tavoitepulaa. Tutustumisen arvoinen, mikäli et pelkää sitoutumista.

Lisää aiheesta