Pimp Your Game: Dragon Age -modit

Biowaren fantasiaroolipelin ympärille on nopeasti kohonnut aktiivinen modiyhteisö. Tarjonnasta leijonanosa keskittyy grafiikan viilaukseen, mutta joukossa on myös pelikokemusta parantavia pikkujuttuja.

Dragon Age on teknisesti hyvin samankaltainen kuin edeltäjänsä Neverwinter Nights, johon ilmestyy edelleen fanien tekemiä modeja. Työkalujen julkaisun jälkeen myös Fereldenin kuningaskuntaa on viilattu verkon pimeissä nurkissa entistä ehommaksi.

Kesäyön perintö näkyy siinä, että Dragon Agessa on paikoitellen varsin ankea grafiikka. Onneksi tällaisen epäkohdan korjaaminen on niitä helpoimpia asioita, eikä tekstuurien muuttaminen ole kotikonstein vaikeaa kenellekään. Tarve ja tekemisen helppous yhdistyvät, ja netti onkin täynnä erilaisia ulkonäkövirityksiä. Toinen erittäin yleinen modityyppi on ryhmäkavereiden kasvojen virittely. Erityisessä suosiossa ovat Sacred Ashes -nimellä kulkevassa trailerissa nähdyt naamat.

Monimutkaisten, varsinaista pelillistä sisältöä tarjoavien modien tarjonta on vielä melko vähäistä, mutta valmiiden projektien määrä kasvaa koko ajan. Kokonaisia lisätehtäviä on tarjolla muutama, suurin osa pikkumodeista keskittyy korjailemaan peruspelin ärsyttävyyksiä.

Levittämisen ykköspaikka on Dragon Age Nexus (www.dragonagenexus.com). Toinen tarkistamisen arvoinen paikka on Biowaren oma yhteisösivusto Bioware Social Network (social.bioware.com). Sen moditarjonta on Nexusta heikompi eikä siellä olevia projekteja välttämättä ole päivitetty ikuisuuksiin.

Asentaminen on yleensä helppoa, sillä suurin osa modeista toimitetaan .dazip-muotoisessa paketissa. Tiedosto yksinkertaisesti raahataan pelin mukana tulevaan DA Updater -ohjelmaikkunaan ja homma on sillä selvä. Suositeltavampi vaihtoehto on fanituotettu DA Modder, joka toimii periaatteessa DA Updaterin tavoin, mutta sovelluksella voi selailla ja hallita modeja monipuolisemmin. Jotkut harvat modit jaetaan pelkkänä pakettina, jolloin sisältä aukeavat tiedostot kopioidaan C-levylle Users- (Vista ja Windows 7) tai My Documents -kansion (XP) alla olevaan /käyttäjänimi/documents/bioware/package/core/override-kansioon.

Eroon mössöstä

Fereldenin kuningaskunta on parhaillakin asetuksilla suttuista katseltavaa, sillä tekstuurien tarkkuus on huono. Tämä epäkohta on syytä korjata ensimmäiseksi.

Paras vaihtoehto on JB Textures, joka päivittää kaikki pelin tekstuurit tarkemmiksi. Parannus perusversioon verrattuna on huomattava, vaikka muutamia tekstuureita on terävöitetty hiukan liikaa. JB Texturesin levitystapa on myös sekava, sillä tiedostot on pakattu ensin itseaukeavaksi exeksi, joka on rarrattu kolmeen osaan, jotka on paketoitu yhteen zip-tiedostoon. Lisäksi tiedostoihin on kolme päivitysversiota, jotka täytyy asentaa järjestyksessä vanhimmasta uusimpaan.

Hahmonluontia voi monipuolistaa useilla eri tavoilla. More Hairstyles lisää hirmuisen määrän erilaisia hiustyylejä, Pineappletrees Vibrant Colors laajentaa ihon, silmien ja hiusten värivalikoimaa, esimerkiksi silmistä saa halutessaan kirkkaan hohtavat. Modien yhteistoiminta vaatii hiukan virittelyä, sillä molemmat käyttävät samaa override-kansiossa olevaa xml-tiedostoa. Onneksi siitä toimitetaan More Hairstylesin mukana valmiiksi korjattu versio.

Vastaavia modeja löytyy muitakin, esimerkiksi Chargen Package on suosittu vaihtoehto värien ja erilaisten arpien lisäämiseen. Freckles Plus puolestaan korvaa tatuoinnit pisamilla ja parilla sotamaalauksella. Sacred Ashes -traileriin ihastuneille on tarjolla Malcom the Sacred Ashes Trailer Warden, joka muokkaa sankarista videopätkän päähahmon näköisen.

Lihaa luiden päälle

Ylivoimaisesti yleisin modityyppi on ryhmäkavereiden kasvojen muokkaaminen. Suurin osa on kamalaa kuraa, mutta joukosta nousee esiin muutama laadukas kokonaisuus.

Kasvomodien ylivoimainen ykkönen on Dragon Age Redesigned, joka hienosäätää lähes kaikkia ei-pelaajahahmoja. Tekijänä on sama tyyppi, joka on vastuussa Fallout 3:n ulkoasua merkittävästi parantavasta Project Beauty -modista. Perusasennus ei vaikuta ryhmäkavereihin, joille jokaiselle on omat tiedostonsa useilla eri vaihtoehdoilla.

Alistair ei sisälly Dragon Age Redesignediin, mutta hahmoa voi muokata muilla modeilla. Mielestäni paras on Natural Alistair, joka lisää miehelle hiukan parransänkeä ja korvaa kamalan modernin tinttitukan keskiaikaisemmalla hiuskuontalolla. Toinen kelvollinen vaihtoehto on Noble Looking Alistair.

Sacred Ashes -naamoja on netti täynnä. Parhaimmistoon kuuluu Sacred Ashes CG Faces, jonka valikoimasta erityisesti Sten on esikuvalleen todella uskollinen.

Naamojen lisäksi hahmojen ruumista voi muokata mieleisekseen. Perinteisestä nakumodista on Dragon Agessa oikeasti iloa, sillä alusvaatteiden poistaminen muuttaa sekstauksen vähemmän naurettavaksi. Valikoimaa on liikaa, kärkisijat menevät modeille Natural Bodies ja Amazon Curves. Näistä ensimmäinen on muokattavampi ja poistaa kalsarit myös miehiltä, jälkimmäinen taasen sopii renessanssimaalausten runsaista muodoista pitäville.

Osa hahmoista tuntuu juoksevan pelissä lähes alastomana, erityisesti Morriganin ”vaate” on aika naurettava rätti. Asiaa voi korjata hienolla Morrigan Ashes Inspired Robe -modilla, joka tekee hahmosta huomattavasti uskottavamman näköisen. Tätä ei pidä sekoittaa lähes samannimiseen Morrigan Ashes Robeen, joka on surkea. Samalla kannattaa asentaa Practical Female Dalish Armor, jonka jälkeen haltiasoturit pukeutuvat muuhunkin kuin rintsikoihin ja minihameeseen.

Tee sankareista sankareiden näköisiä

Panssarit ovat Dragon Agessa lähes poikkeuksetta erittäin geneerisen näköisiä, oikeastaan vain Warden’s Keep -latausosassa tuleva sotisopa on tyylikäs. Mutta ei hätää, modiyhteisö rientää apuun.

Raskasta terästä niskassaan kantaville on tarjolla useampi warden-henkeen sopiva panssarisetti. Niistä ylivoimaisesti hienoin on upea Gray Warden Runic Armor, joka sopii sankarin niskaan loppupeliin asti. Samaa tyyliä löytyy myös modista Warden Effort Armor, josta on sekä tumma että vaalea versio. Näiden avulla kaikista ryhmän sotureista saa kasattua tyyliltään yhteensopivan joukon. Kuninkaan kultaista panssaria himoitseville löytyy King Cailans Plate Armor, joka on ominaisuuksiltaan Return to Ostagarista löytyvää virallista versiota tasapainoisempi.

Arcane warrior käyttää myös painavaa panssaria, mutta pelissä ei valmiiksi ole kunnollisia soturimaagille suunniteltuja settejä. Asian voi korjata näyttävällä Ivory Tower and Nightfall Bloom -modilla, johon kuuluu arcane warriorille suunniteltu panssaripuku ja tikari–miekka-yhdistelmä. Toinen vaihtoehto on tyylikäs Bloody Runic Armor.

Varkaille Dragon Agessa ei ole kunnollisia valmiita settejä, etenkään jos ei halua sonnustaa naishahmoaan napaan asti ulottuvaan kaula-aukkoon ja reittä paljastavaan hameeseen. Ongelman voi korjata muun muassa Forgotten Equipment -paketilla, johon kuuluu kaupan päälle tyylikäs musta huppu. Toinen vaihtoehto on Leliana Item Set, joka pukee varkaan Sacred Ashesista tuttuun asuun. Muita pitkäkyntiselle sopivia settejä ovat tummat Shadow Wardens Armor ja Shade Leather Armor, vaikka ne naishahmolla edustavatkin bikinilinjaa.

Varkaiden ihoa paljastavat asut eivät ole mitään Fereldenin maagikaapuihin verrattuna. Asiaa on korjattu hämmästyttävän vähän, mutta onneksi yksi erinomainen vaatesetti on parempi kuin kymmenen huonoa. Wings of Velvet -kaavun kanssa taikuri kehtaa liikkua julkisella paikalla.

Jos erillisten tarvikesettien asentaminen ei houkuttele, niin Winter Forgella olemassa olevien varusteiden tietoja, värejä ja materiaaleja voi viilailla itse haluamakseen. Näin esimerkiksi eri paria olevista panssaripaloista saa luotua yhteensopivan kokonaisuuden.

Pintaa syvemmälle

Suurin osa modeista on silmäniloa, mutta muutakin löytyy. Hyödyllisimpiin elämää helpottaviin pikkujuttuihin kuuluvat Expanded Inventory ja Camp Storage Chest. Näistä ensimmäinen kasvattaa selkärepun koon heti maksimiin, jälkimmäinen luo leiriin kamojen varastointiin sopivan arkun. Storage Chest on saatavilla vain Bioware Social Networkista.

Elintärkeitä lisiä ovat myös Lock Bash ja Character Respecialization. Erittäin muokattavan Lock Bashin avulla lukitut ovet ja arkut voi lyödä rikki, eikä mukana tarvitse aina raahata varasta. Character Respecillä minkä tahansa hahmon voi rakentaa uudelleen alusta alkaen.

Summon Portalin avulla mukana olevan tiimin rakennetta voi muokata koska tahansa. Modi tulee tarpeeseen erityisesti Denerimissä liikuttaessa, paikalla kun ei jostain syystä voi muuten vapaasti vaihtaa ryhmäläisiä. Leirissä jatkuvasti räksyttävään koiraan kyllästyneet saavat helpotusta Less Barking Dogista, joka nimensä mukaisesti vähentää karvaturrin metelöintiä.

Käyttöliittymä toimii Dragon Agessa muuten hyvin, mutta tekstit ovat korkeammilla tarkkuuksilla pieniä. Asia korjaantuu FtG UI Modilla, jolla kirjasinkokoa ja väriä voi säätää. Lisäksi keskustelujen tekstityksen paikan voi muuttaa helpommin seurattavaan kohtaan ruudun alaosaan. Modi on hengenpelastaja erityisesti fanimodien pelaajille, sillä niissä keskustelut ovat yleensä vain pelkkänä tekstinä.

Jatko-osaa odotellessa

Kokonaisia seikkailuita on tarjolla vain muutama. Useimmissa pelataan päätarinasta erillistä hahmoa, vain viihdyttävä Alley of Murders sijoittuu kampanjan sisälle. Parin tunnin tarinassa tutkitaan Denerimin sivukujilla tapahtuneita murhia, kaiken kukkuraksi jopa ääninäyteltynä. Itse näyttelytyö on asiallista, mutta mikitys on välillä surkeaa ja ääni tuntuu tulevan jostain kaukaa tynnyrin pohjalta.

Toinen tutustumisen arvoinen seikkailu on minikampanja Fragments of Ferelden. Se sijoittuu salaperäiseen labyrinttiin, johon tuntemattomat tahot ovat kaapanneet osia Fereldenistä ja muutamista muista fantasiamaailmoista. Vaikka soolotaistelua on turhan paljon, on Fragments hauskan nokkela yhden illan kokemus.

Kolmas isompi seikkailu on Kal-Sharok, joka sijoittuu samannimiseen kääpiökaupunkiin. Homma toimii hyvin, mutta ei pärjää Fragmentsille vertailussa. Seikkailuksi voidaan laskea myös Of Noble Origins, joka muuttaa ihmisaatelisen origin-tarinaa järkevämmäksi. Modin ansiosta sankari ei hypi kotonaan panssari päällä, mutta tarpeen tullen huoneesta löytyy kunnollinen aatelisen arvolle sopiva varustus.

Mainittujen modien lisäksi Dragon Ageen ilmestyy koko ajan lisää pikkukivaa. Suurin osa on edelleen turhaa tissienvilautteluun keskittyvää kilkettä, mutta etsivä löytää joukosta makeita herkkupaloja.

Kirjoitus on luettavissa pelit.fi:ssä 4.5.2010.

www.starcraft2.com

On aika kaivaa naftaliinista energiaterät ja pilkkoa zergejä!

Blizzardin kauan odotettu reaaliaikastrategian kakkososa ei betan perusteella yritä millään lailla peitellä todellista luonnettaan. Se on käytännössä grafiikkapäivitetty ja hiottu versio vuonna 1998 julkaistusta Starcraftista. Jo alkumenun musiikit aiheuttivat aikamoisen nostalgiatripin. Tervetuloa kotiin!

Moninpelibeta starttasi helmikuun puolessavälissä lähinnä hc-veteraanien voimin. Vaikka Blizzard on pikku hiljaa jakanut beta-avaimia laajemmalle yleisölle, on selvää, ketkä määräävät matsien kulun. Vanhat konkarit mätkivät turpaan heti kättelyssä niin että Mäkisen pojan runsas pääkarvoitus oli hellänä. Pannaan parin viikon etumatkan piikkiin. Rehellisesti sanoen, vaikka aikoinaan tuli tahkottua ykkösosaa aika reippaastikin, en ikinä sisäistänyt harkkore-mätsäämisen vaatimaa optimointia ja hienosäätöä.

Uudelle pelaajalle annetaan loiva lasku viiden lämmittelymatsin muodossa. Tempo on verkkainen ja kulkureitit tukikohtiin on suojattu tuhottavilla esteillä, jotta betan aloittanut pääsee rauhassa totuttelemaan. Viidessä matsissa ehtii vähän sisäistää rotuja, ennen kuin kirmataan laitumelle isojen poikien seuraan. Kirjoitushetkellä betan pelimuotoina toimivat 1v1, 2v2 ja kaikki vastaan kaikki. Karttoja on mukana kourallinen.

Lisää yliherroja

Kakkosesta löytyy paljon uusia tuttavuuksia yksiköiden puolella, mutta osa on tuttuja ensimmäisestä osasta. Terranien mariinit, proto-ossien zealotit sekä zergien zerglingit ja hydraliskit ovat edelleen peruskulutustavaraa. Isommista järkäleistä tuttuja ovat battlecruiserit ja carrierit. Uusista vermeistä mainittakoon terranien möhkälemäinen julmaa tuhoa kylvävä mechi Thor, protossien korkeuseroista viis veisaava Colossus-kävelijä sekä zergien zerglingeistä mutatoituvat banelingit, jotka kamikaze-yksikköinä tekevät todella rumaa jälkeä mihin tahansa puolustukseen.

Pelimekaniikkaan on lisätty pieniä jippoja, jotka korostavat jo entuudestaan erilaisten rotujen eroja. Muun muassa zergit saavat lisävauhtia creepin eli rakennusalueensa päällä, sekä protosseilla että terraneilla on päärakennuksissa latautuva erikoisenergia, joilla protot voivat nopeuttaa minkä tahansa rakennuksen toimintaa 20 sekunniksi, kun maalainen voi kutsua järeämpiä mineraalipuimureita tietyksi ajaksi kentälle.

Graafisesti Starcraft noudattaa edelleen samanlaista tyyliä kuin 12 vuotta sitten, jopa alareunan valikko on pysynyt lähestulkoon koskemattomana. Vanhat yksiköt ja rakennukset tunnistaa välittömästi. Maailma on värikäs ja täynnä yksityiskohtia, esimerkiksi protossien stargateissa näkyy rakentumassa oleva yksikkö ja zergeillä muhivissa rakennuksissa uiskentelee ötökänsikiö. Äänipuoli on taattua Blizzard-laatua, jossa erinomainen musiikki loistaa. Betan alla uudistettu Battle.net toimii hyvin ja matseja löytää todella nopeaan tahtiin.

Zergling rrrrush

Tasapainoa on hierottu, ja se näkyy, sillä tässä vaiheessa yhdelläkään kolmesta rodusta ei tunnu olevan yliotetta toisiin nähden. Fokus on pidetty todella lähellä, minkä ansiosta hereillä täytyy olla koko ajan ja taktiikkaansa on mietittävä tarkkaan. Uudistuksena 12 yksikön komentamismahdollisuudesta on luovuttu. Muutos avaa mahdollisuuden kunnon massahyökkäyksille, sillä se vähentää hieman nysväämistä ja jättää enemmän aikaa muulle mikromanageroinnille.

Kauan kehityksen alla ollut Starcraft 2 onnistuu ainakin moninpelissä tavoitteessaan: se on todella hauskaa ja koukuttavaa pelattavaa. Alun jatkuvasta turpasaunasta huolimatta matseja jaksoi pelata ilman veren makua suussa. Betan pitäisi jatkua vielä useamman kuukauden ja Blizzard on luvannut isoa sisältöpäivitystä ennen testauksen loppua.

Moni voisi syyttää Blizzardia varman päälle pelaamisesta, mutta miksi korjata jotain, mikä ei ole rikki? Varsinkin korealaiset pelaajamassat varmasti toivottavat lempipelinsä uuden inkarnaation avosylin vastaan.

Lisää aiheesta