Pimp Your Game - Fallout 2: Restoration Project

Roolipelipuristien geiger-mittari värisee valtoimenaan, kun äärilegendaarinen roolipeli saa kymmenen vuoden hiljaiselon jälkeen lisälevyn. Fallout 2 Restoration Project kunnostaa vanhuksen tekijöiden alun perin visioimaan kuntoon.

Ydintuhon jälkeiseen aikaan sijoittuvat Fallout-roolipelit ovat tietokoneistetun roolipelaamisen kulmakiviä. Toisin kuin tavaran keräämiseen ja vihollislaumojen lahtaamiseen taantuneissa nykyropelluksissa, Falloutin synkässä maailmassa pystyi oikeasti pelaamaan roolia.

Ensimmäinen Fallout oli se kovatasoisempi, sillä se keskittyi tiukkaan tarinankerrontaan. Kyllä jatko-osakin Rokkaa kuin Antero jatkosodassa, sillä kakkonen tarjosi laajemman seikkailun joskin juonen ja tarinankuljetuksen kustannuksella. Roolipelielementtejä syvennettiin entisestään, pelialue kasvoi ja seikkailun pystyi läpäisemään tappamisen asemasta myös puhujanlahjoilla siunatulla diplomaatilla. Monipuoliset lähestymistavat ongelmiin kannustivat keksimään erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja. Peli jäi historiankirjoihin ehkäpä maailman monipuolisimpana roolipelinä.

Fallout 2 julkaistiin todella keskeneräisenä: suoraan kaupan hyllyltä poimittuna se oli ydinjätettä. Päivitysrumballa kakkos-Fallout saatiin pelattavaan kuosiin, mutta siihen jäi silti rutkasti aivopieruja ja suoranaisia suunnitteluvirheitä. Joitain sivutehtäviä ei pystynyt suorittamaan loppuun asti, peli kaatuili kuin vanhurskas herättäjäjuhlilla ja inventaariosta katoili tavaraa omia aikojaan. Kiireisen aikataulun vuoksi lähdekoodin uumeniin jäi vino pino valmista sisältöä, jota ei ehditty viimeistellä.

Tee ite parempi!

Erinomaisesta fanipäivityksestään tunnettu Killap lahjoitti maailmalle Fallout 2: Restoration Projectin, kahden vuoden työn hedelmän. Projektin tarkoitus oli korjata Fallout 2 alkuperäisiä design-suunnitelmia vastaavaksi, joten laajennus paitsi paikkaa bugit myös kaivaa esiin pelin unohdetut alueet ja lisää henkilöitä, grafiikkaa, sivutehtäviä sekä dialogia. Killap lisäsi mukaan nipun muidenkin tehtailemia epävirallisia modeja, pätsejä ja parannuksia, esimerkiksi kaikki grafiikkapäivitykset sisältyvät Restoration Projectiin.

Laskeuman virittelemiseen ei siis tarvita ydinfysiikkaa, sillä ikiklassikon päivittäminen vaatii vain tiedoston F2_Restoration_Project_1.2.exe klikkaamista. Se asennetaan suoraan Fallout 2:n laatikkoversion päälle, ja se lisää kaiken tarvittavan. Restoration Project antaa valita mitkä valinnaisista korjauksista otetaan käyttöön, esimerkiksi lapsia ei ole pakko valita kansoittamaan radioaktiivista erämaata. Peli on aloitettava alusta, sillä vanhat tallennukset eivät toimi Restoration Projectin kanssa. Restauroitu Fallout 2 toimii täysin ongelmitta Vistan kaikissa versiossa, eikä kikkailua yhteensopivuustilojen kanssa tarvita enää edes XP:ssä. Jos pelin saisi toimimaan ikkunassa, niin en kehtaisi muuta pyytääkään.

Maailma laajenee

Restoration Project lisää maailmankartalle kuusi kokonaan uutta aluetta, ja melkoiseen osaan vanhoista mestoista ilmestyy uutta tutkittavaa tuntikausiksi. Pääjuoneen uutuuskohteet eivät vaikuta rahtuakaan. Uudet alueet eivät ole suuria, mutta sivutehtäviä ja uusia tuttavuuksia niistä löytyy ihan mukavasti. Siellä olemisen tunnetta uudiskohteet lisäävät tuntuvasti, sillä päivitetty erämaa on entistä elävämpi paikka.

Kartalla tapahtuvia satunnaiskohtaamisia on lisätty paljon, joten treenaamattomalla hahmolla ei kannata lähteä samoilemaan maailmankarttaa ristiin rastiin. Edellisestä pelikerrastani toki on aikaa, mutta vaikeustaso tuntuu nousseen. Nekkuun tulee yllättävänkin helposti. Jos tiuhaan putkahtelevat satunnaistaistelut häiritsevät, niiden esiintymistiheyden voi säätää mieleisekseen ddraw.ini-tiedostosta.

Uusiin sivutehtäviin on saatu mukavasti vaihtelua. Meininki ei hyydy juoksupoikahommiksi ja lahtausta on juuri sopivasti. Korjaussarjaan tuotettu lisädialogi iskostuu hienosti Fallout-kaanoniin eikä sitä erota alkuperäiskäsikirjoituksesta kuin suurennuslasilla. Poikkeus on Killapin jäniskevennys, kotiheimosta häädön saanut Kaga. Hän on se päähahmon edeltäjä, joka surkeasti epäonnistui Valitun tehtävässään. Nyt Kaga kettuilee päähahmolle, mutta herralle kynäilty dialogi on aika kagaa verrattuna muuhun uuteen dialogiin.

Pelin grafiikka on kestänyt ajan hammasta yllättävän hyvin. Maailma näyttää juuri ydinsodan kokeneen räkäiseltä, ja minimalistinen toteutus jättää tilaa mielikuvitukselle. Päivitys lisää hieman varustegrafiikkaa, mutta isoista muutoksista ei ole kyse.

Minä lyön, sinä lyöt

Päivityksen laatu on noin maksullisen lisäosan tasoa, mutta muutamaan perustavanlaatuiseen ongelmaan olisin halunnut tuntuvia parannuksia. Pelin inventaario on varsin onneton. Ruudulla näkyy tavaraa kerrallaan liian vähän ja yksirivisen taskuvaraston edestakainen selaaminen kyrsii nopeasti.

Falloutin taistelu on nykymittapuulla puuduttavan tylsää, vaikka erittäin brutaali lähestymistapa hymyilyttää edelleen. Vuoropohjaisessa taistelussa ei ole mitään varsinaista vikaa, vuorot saisivat vaan rullailla astetta ripeämmin. Mättäminen muutamaa vihulaista vastaan menettelee, mutta jos vastustajia on ruudulla viittä enemmän, siirrytään maalin kuivumisen seuraamiseen. Vihut liikkuvat yksittäin ja armottoman h-i-t-a-a-s-t-i, eikä edes taistelunopeuden säätäminen tappiin vaikuta. Tämä on edelleenkin Fallout 2:n suurimpia kompastuskiviä.

Toisaalta hävettää kitistä pikkuasioista, sillä puutteineenkin Fallout 2 vie nykyisiä roolipelejä kuin pässiä narussa, eikä tunnelmassa mene edelle kuin sarjan ykkösosa. Killap tiimeineen saa korjaussarjastaan ison hatunnoston, sillä Restoration Project siirtää pelilegendan hienosti uudelle vuosituhannelle. Fallout 2 on entistä puhtaampaa atomivoimaa, joka hehkuu kirkkaan vihreänä majakkana sysimustassa roolipeliyössä.

LINKIT:

Restoration Projectin kotisivu: www.killap.net

Keskustelua Fallout 2: Restoration Projectista: www.nma-fallout.com/forum/viewtopic.php?t=40443

Arvostelu on luettavissa www.pelit.fi:ssä 1.12.2008.

Lisää aiheesta