Pokken Tournament - Pork Souls

Pokken on niin täydellisesti Pelit-brändin näköinen ontuva sanaleikki, että oli pakko keksiä oma. Sori siitä. 

Pokemonit ottelevat keskenään kuin tv-sarjassa. Animaatioissa panostetaan näyttävyyteen, mikä tekee taistelusta huimaa seurattavaa. Samaa hyökkäystä rämpyttämällä braixen iskee ensin liekehtivällä kepillään pariin kertaan pikachua, kunnes hyppää soihdun kyytiin ja lentää vastustajan otsaan kuin luudalla ikään. Koko iskusarjan ajan ruutu välkkyy kirkkaan keltaisena.
Pokken Tournament on nimensä veroinen peli. Mätkintäpelissä yhdistyy Tekken Pokemon-hahmoihin, tosin kontrollit ovat huomattavasti Tekkeniä yksinkertaisempia. Idea upposi perheen Pokemon-faneihin heti. Väkivaltakin on samaa tasoa kuin piirrossarjassa, joten pelisessiommekin sai jatkua.

Valitsen sinut, Pikachu Libre!

Vaikka Pokken ilmestyi alun perin kolikkopelinä, mekaniikka muistuttaa vähän Pokemon-roolipelejä. Pokemonit vahvistuvat taisteluissa ja pelaaminen palkitaan myös lisäsälällä, jolla voi ehostaa kouluttajahahmoaan. Pokken kuvaa pokemon-kouluttajan treenaamista ja otteluita Ferrum-liigassa, mutta tarina jää mätkintäpelimäisen ohueksi, sillä jo yhden liigan voitettuaan pääsee kovempaan sarjaan.
Pokemoneja ei tarvitse kerätä tai avata, sillä hahmot ovat alusta asti auki. Pelin läpäisy palkitaan vain mewtwolla, jonka shadow-version saa pelin mukana tulevilla Amiibo-korteilla heti auki. Varsinaiset Amiibot avaavat lisäsälää pelihahmoille, mutta logiikka tuntui olevan varsin satunnainen eikä liittynyt suoraan hahmoon.
Pokemonit jaetaan taistelutyyleiltään neljään eri luokkaan, eikä perinteisillä elementtivoimasuhteilla ole matseissa merkitystä. Standard-pokemonit ovat yleisottelijoita tyyliin Lucario, powerit hitaita ja vahvoja mörssäreitä kuten Charizard, speedit nopeita mutta heikkoja, esimerkiksi Weavile, ja technicalit perustavat ottelutyylinsä kikkailuun, yleensä jonkin sortin ammuksiin. Luokkaan kuuluu muun muassa Gardevoir. Luokilla on niin paljon eroja, että pokemonin tyypin huomaa viimeistään pelatessa.
Pokemonit eivät noudata liikevalikoimassaan ”todellisuutta”, mikä sai pelikaverini närkästymään, vaikka itse olin tunnistavinani Pikachun iron tailia ja muuta tuttua ihan riittävästi. Kontrollit ovat yksinkertaisempia ja niukempia kuin Tekkenissä, yleensä muutama napinpainallus riittää ja rämpyttämällä saa komeita sarjoja aikaan.
Suojaus torjuu aina kaikki hyökkäykset, mutta pokemon ottaa silti vähän vahinkoa. Suojaus puretaan tietenkin heitoilla, jotka estetään perusliikkeillä, jotka pysäytetään vastaiskuilla. Netissä sain liki aina pataani, joten taitoelementti on ilmeinen.
Perusliikkeiden rinnalla Pokkenissa on niin sanottu Phase Shift, joka käynnistyy pitkän liikesarjan jälkeen. Shiftin aikana pystyy nappaamaan pokemonia parantavia bonuksia tai iskemään lisävahinkoa joko läheltä tai kaukaa.
Jotta systeemi ei olisi liian yksinkertainen, pokemon kerää ottelussa vielä synergiaa kouluttajansa kanssa. Synergia vapautuu superhyökkäyksenä, johon paras vastalääke on oman superhyökkäyksen aktivoiminen.
Lisäksi otteluun valitaan tueksi kaksi pokemonia, jotka käyvät ottelussa vain nopeasti antamassa tehoa hyökkäyksiin, parantamassa ottelijaa tai tehostamassa puolustusta. Systeemi selitetään pelissä moneen kertaan, mutta varsinaiset hyödyt ja oikeat ratkaisut pitää oivaltaa itse.
Lopputuloksena kontrollit ovat yksinkertaisempia kuin pelisysteemi.

Taistelu voi näyttää huiskimiselta, mutta perustuu todellisuudessa vastustajan liikkeisiin reagoimiseen.

Pelkkä motevaatio ei riitä

Kimppapeliarvoa samalla koneella vähentää ohjainvaatimus. Kaksinpeliin pelkkä Mote ei riitä, vaan Moten kaveriksi tarvitsee Classic padin, Nunchukin, Wii U Pro Controllerin tai jonkin muun lisäohjaimen. Ykköspelaaja pärjää GamePadilla. Vaatimuksen ymmärtää, koska pelkät moten napit eivät taivu kontrolleihin kovin hyvin.  
Kaksi keskimmäistä Pokemon-fania olivat pari iltaa pelistä älyttömän innoissaan, pienin tunki parin sentin päähän ruudusta tuijottamaan haltioituneena väriloistoa. Itselleni Pokken Tournament menee samaan kastiin Super Smash Brosin kanssa. Pieninä annoksina, muksujen kanssa pelattuna menee, mutta muuten ei herätä tunteita suuntaan eikä toiseen. Myös muksuilla magia hiipui aika nopeasti. Kotona luuhaava koululaislauma näytti suosivan Super Smash Brosia, mikä kuulemma johtui suuremmasta pelaajamäärästä.  
En ole pelannut vielä riittävästi (viikon verran) arvioidakseni pelisysteemin syvyyttä, mutta nykyvaikutelman mukaan Pokken menee Dead or Alive -kategoriaan. Hetken hauskaa hupimätkintää, jonka syvyys ei kanna syvällisempään opiskeluun. Jos mieli muuttuu kunnon pelitunneilla, palaan asiaan.   

 

Pokken Tournament

Arvosteltu: Wii U
Bandai Namco Studios/Wii U
Versio: Myynti
Moninpeli: 2 samalla koneella tai verkossa
Muuta: Kimppapeliin ei riitä pelkkä mote. Tukee Amiiboja.
Ikäraja: 7

76