Resident Evil 4 HD Edition – Ressu vastaan Ressu

HD-versio näyttää suttuiselta...
...tarkan alkuperäisen rinnalla.

Resident Evil 4 on niin hyvä, että sen voi voittaa vain toinen Resident Evil 4. Vai riittääkö sekään?

Yksi pc:n lukemattomista loistopuolista on, että sillä peliklassikot elävät ikuisesti. Ei silti ole huono idea välillä tehdä niitä uusiksi ja paremmin.

Resident Evil 4 on pala pelaamisen parasta historiaa, peli, josta Resident Evil-sarjan muutos toimintapeleiksi alkoi. Kankeat valmiit kuvakulmat unohtuivat, kun presidentin tytärtä Espanjan maaseudulla etsivä Leon tappeli erilaisia uhkia vastaan, melkein kuin 3D-räiskinnässä, mutta toisaalta ei yhtään samalla lailla.

Vanhan rakkauden voimalla ostaa pamautin Resident Evil 4 HD Editionin sen enempää miettimättä. Aloitin pelin ja pian raavin päätäni mietteliäänä.

Voi väärinymmärrettyä ressua!

Kerron surullisen tarinan historiasta.  Kun Resident Evil 4:n pc-versio ilmestyi, joku Capcomilla munasi. Levylle painetussa versiossa oli jäänyt shaderit kytkemättä päälle (tai jotain vastaavaa). Sen ansiosta pc-Ressun grafiikasta puuttuivat muun muassa valaistusefektit, ja se oli pelin ylivoimaisesti paskimman näköinen versio.  Lisäksi se vaati padin, joten pc-herrarotua edustavilta arvostelijoilta lähti vihamopo käsistä. Pelijournalismin juna putputti eteenpäin ja pc-version paskuus muuttui historialliseksi faktaksi, johon muun muassa tämän HD-version arvosteluissa viitataan.

Oikeasti päivitys tuli muutamassa viikossa ja korjasi grafiikan. Itse olin silloin puolessa välissä peliä, joten ehdin vielä muuttamaan arvosteluni faktojen mukaan. Oikea historiallinen fakta on, että päivitetty pc-versio on Ressuista jotakuinkin paras, ja kun modaajat viimeistelivät työn, kiistatta paras. Mutta saiko peli uuden oikeudenkäynnin? No ei tietenkään

Asensin originaalipelin, päivityksen ja modin joka näyttää Xboxin napit oikein. Aloitin pelin ja raavin päätäni vähän lisää. Tämähän on parempi!

Kanki-Leon Espanjassa

Nelkku-Ressussa Leon on kankea, eikä pysty liikkumaan ja jäystämään purkkaa eikun ampumaan samaan aikaan. Verrattuna nykyisiin peleihin padikontrollitkin ovat oudot ja epäintuitiiviset.

Resident Evilit viisi, kuusi ja Revelations todistivat että ressupelaaminen onnistuu myös hiirellä ja näppiksellä, joten erehdyin toivomaan että HD-versio on päivittänyt ohjauksen samalle tasolle. No, siinä oli hiiri-näppis-ohjaus, jolla pystyi hätätilassa pelaamaan. Padi oli käytännön pakko, eikä originaalin kuristavan kankeaa ohjausta ole mitenkään hiottu.

Onko koko jutulla mitään väliä? Miksi herrarodun jäsen pelaisi rumaa vanhaa konsolipeliä? Ehkä siksi, että Resident Evil 4 on pirun hyvä peli. Toki aika siinä näkyy ja tuntuu, mutta ei se sitä ole kuluttanut. Muutaman tunnin pelailun jälkeen teki älyttömästi mieli vetää peli samaa vauhtia loppuun asti.

Olen niin suuttunut!

HD-versio korjaa yhden asian hyvin:  välianimaatiot ovat originaalissa noin PS2-tasoa eli matalaresoista suttua, eikä epävirallinen korjausmodi hirveästi asiaa pysty korjaamaan. HD-versiossa välianimaatiot ovat (enimmäkseen) samaa tasoa kuin muukin grafiikka, mikä on kyllä hyvä juttu.

Sitten Leon menee taas metsään. Korjatussa alkuperäisessä itse peligrafiikka on parempaa, miellyttävän terävää ja selkeää. Jostain syystä HD-versiossa tekstuurit on ajettu jonkin blurrausfiltterin läpi eikä peli näytä yhtä hyvältä. Toisaalta jos ei ole sitä vanhaa verrokkina rinnalla, lopputulos on ihan kelvollinen.

Historia toisti itseään: olin jo kirjoittanut jutun jossa kallistuin enemmän alkuperäisen hyväksi. Sitten alkoi tapahtua. Ensinnäkin HD-versioon julkaistiin päivitys, jolla hiiriohjauksesta tuli ihan kelvollinen, joskin tietyntyyppisissä kohtauksissa padi on edelleen hyvä olla olemassa.

Toiseksi niissä RE4-modeissa on yksi ongelma: netin pyhien perinteiden mukaan ne ovat vain yhdessä paikassa, jonne ne tuhannet linkit viittaavat. Jo nyt niiden löytämiseksi joutuu näkemään vaivaa (no minulla ne ovat levylle poltettuna Ressun levykotelossa), ja ennemmin tai myöhemmin ne katoavat jäljettömiin.

Tämä HD-versio on pelin elossa oleva versio. Se asentuu nätisti Steamiin, on heti pelattavissa ilman päivitystä ja modausta, ja mikä tärkeintä, se on Resident Evil nelosen tulevaisuus. Modaajat ovat jo aktivoituneet, joten uusien terävien tekstuurien paluu on vain ajan kysymys.

Ihan vielä en Ultimate HD-versiota ostaisi, vaan seuraisin residentevilmodding.boards.net-sivustolta koska modaajat saavat esimerkiksi kunnon tekstuurit valmiiksi. Sieltä löytyy jo parempi ohjausmääritys, jossa padilla ei ammuta X:llä vaan A:lla.

Kyllä se tästä!

 

PC

Capcom

Minimi: Core 2 Duo 2.4 Ghz/ 2 Gt RAM, GeForce 8800 GTS tai Radeon HD 4850

Suositus: Core 2 Quad 2.7 Ghz, 4 Gt RAM, GeForce GTX 560 

Moninpeli: no ei

Testattu: Quad Core 2600k (3.5 Ghz), 8 Gt RAM, NVIDIA GeForce GTX560 Ti

Ikäraja: 18

 

82