Retro: Head Over HeelsPää kolmantena jalkana

Ilmestymisvuosi: 1987

Alkuperäinen julkaisija: Ocean

Alunperin ilmestynyt: Sinclair ZX Spectrumille, sittemmin käännettiin parille Amstradille, MSX:lle, C16:lle, C64:lle, C128:lle, Amigalle ja kaikille Atari-malleille

Saatavuus: Retrospecin uusversio

Head Over Heels 2

Vuonna 2003 ilmestyi monta hienoa uusversiota vanhoista retrohiteistä. Ehdottomia kärkinimiä niiden joukossa on Retrospecissa julkaistu legendaarinen toimintaseikkailu, Head Over Heels.

Alkuperäisen Head Over Heelsin tekivät Jon Ritman ja Bernie Drummond. Sen julkaisi Ocean vuonna 1987 Spectrumille, ja se käännettiin sittemmin lähes kymmenelle eri tietokoneelle. Kolmiulotteinen seikkailu yhdisti toimintaa, puzzleja ja toimivaa suunnittelua nerokkaaksi kokonaisuudeksi, jota pelaa vieläkin mielellään.

Tarina kertoo symbioosissa elävien headus mouthion- (Head) ja footus underium (Heels) -rotujen käymästä vastarintataistelusta pahaa Blacktoothin keisarikuntaa vastaan. Keisari on orjuuttanut valtaansa neljä rauhallista planeettaa ja ryöstänyt niiden hallintakruunut itselleen. Sankaripari Head ja Heels lähtevät palauttamaan kruunut oikeille omistajilleen. Peli alkaa sellistä, jossa heti alkuun kiinni jääneet Head ja Heels ovat virumassa.

Karkuun tietysti lähdetään mutta eri reittejä. Ensin pitää päästä yhteen, sen jälkeen jatkaa kruunujen etsintää. Kun kaikki viisi kruunua ovat plakkarissa, karataan takaisin kotiplaneetta Freedomille ja peli on läpi. Mutta se ei ole helppoa. Tallennusjärjestelmän puute ja eksponentiaalisesti nouseva vaikeuskäyrä pitivät huolen siitä, että en aikoinaan koskaan saanut yli kahta kruunua kokoon.

Nykyaikaisuus kättelee nostalgiaa

Viime vuonna Tomaz Kacin, Graham Goringin ja Dorian Blackin tekemä uusversio julkaistiin Spectrum-pelien faniuusintoihin keskittyvässä Retrospecissä. Parin pienen kosmeettisen muutoksen lisäksi pelissä on tallennusmahdollisuus ja vaikeita kontrolleja on hieman helpotettu. Lopputulos on melko uskollinen alkuperäiselle, ja kauniin grafiikan, hienon äänimaailman ja pelattavuuden ansiosta vähintään yhtä hyvä.

Hahmojen välillä voi vaihtaa nappia painamalla, ja ne voi yhdistää viemällä Headin Heelsin päälle. Yksinään Head on hidas, mutta hyppää korkealle ja voi ohjailla ilmalentoaan. Heels hyppää vain matalalle ja suoraan, mutta juoksee nopeammin. Lisäksi Heels saa pelissä mukaansa laukun, jossa kannella esineitä, kun taas Head löytää aseen, jolla voi ampua halvaannuttavan tahmaisia munkkirinkilöitä. Kun hahmot yhdistää, uusi hahmo juoksee lujaa, hyppää pitkälle ja korkealle, ja voi sekä kantaa tavaraa että ammuskella, mutta isomman kokonsa vuoksi ei mahdu kaikkialle.

Pelissä edetään kolmiulotteisessa maailmassa huone kerrallaan. Alussa ja aina välillä myöhemmin Head ja Heels ovat erossa toisistaan ja joutuvat kulkemaan omia reittejään. Tämä mahdollistaa kenttien melkoisen vaihtelevuuden. Kenttäsuunnittelu on alusta loppuun mietittyä ja toimivaa, vaikka jotkut ruudut olivat alkuperäisessä lähes luonnottoman vaikeita. Pelissä kuuluu ollakin purtavaa, ja Retrospec-versiossa kentät menevät läpi kun vain hetken hioo.

Lähes jokaisessa ruudussa on jokin pieni puzzle tai jippo. Se pitää oivaltaa ennen kuin pääsee eteenpäin. Loput ovat pelitarkkuutta ja hahmojen kontrollointia koettelevia toimintahuoneita tai harvoja läpijuoksuja. Yleensä tarkoitus on selkeä. Puzzlen läpi olisi päästävä kuolematta ja ulos huoneen toiselta puolelta. Välillä siirrytään hisseillä ylös tai hypäten alas. Maailma silloin tällöin myös haarautuu, ja siinä riittää tutkimista moneksi pelikerraksi.

Espanjalainen kaksonen

Yllättävää kyllä, Retrospecissä julkaistu ei ole ainoa uusi faniprojekti aiheesta. Myös espanjalaistiimin yhteistyössä tekemä Head Over Heels 2 on edennyt pelattavaan betavaiheeseen. Tarkoituksena on tehdä kokonaan uusi seikkailu uudella juonella, sekä tarjota mahdollisuus pelata satunnaisesti luotavassa maailmassa. Tähän mennessä uudesta seikkailusta ei ole hajuakaan, mutta 2003 alussa julkaistu v0.66 beta tarjoaa harjoitustyönä tehdyn ensimmäisen HOH:in pelattavaksi.

HOH2 häviää Retrospecille, niin ulkoasussa kuin pelattavuudessakin. Se on kuitenkin vielä uskollisempi alkuperäiselle pelille, ja siksi myös huomattavasti vaikeampi. Tallennusjärjestelmä on mukana, mutta rajoitetummin kuin Retrospecissä. Myös hahmojen kontrollointi on piirun kiikkerämpää ja lähempänä vanhoja versioita.

Suosittelen lämpimästi Headia kaikille pelaajille, ikään, sukupuoleen ja siviilisäätyyn katsomatta. Retrospecin versio on pelillisesti parempi, ja se on valittu underground-pelien tärkeimmän sivuston, Home of the Underdogsin kunniagalleriaan. Haasteellisempi HOH2 kannattaa kuitenkin tarkastaa myös. Jos valmis versio joskus ilmestyy, luvatuin parannetuin grafiikoineen, varjoineen ja etenkin uusine äänineen, se voi jopa viedä voiton kilvasta.

Viisi tähteä

Lisää aiheesta