Retro: Sonic Mega Collection Plus - Palanen pelaamisen historiaa

www.sega.com/sonic

PS2

Sega

Versio: arvostelu

Moninpeli: 2 pelaajaa

Ikäsuositus: 3

Xbox

Sega

Versio: myynti

Moninpeli: 2 pelaajaa

Ikäsuositus: 3

Saatavana: GCube

Sonic-kokoelma on onnistunut katsaus sinisen Sonic-siilin historiaan. Kaikki tärkeimmät Sonicit on ahdettu samalle rompulle lukuun ottamatta viimeisimpiä 3D-seikkailuja. Retroilu on mukavaa, kun se tehdään hyvin.

Sonic oli aikoinaan tuore ja vauhdikas tuttavuus. Muistan ensimmäisen Sonic-pelini Megadrive-konsolissani: vauhdin huuma oli hurja ja olin valmis vannomaan uuden tasohyppelyn sankarin nimeen. Kolmen päivän kuluttua peli oli pelattu läpi ja ensi-ihastus hiipui. Super Mario Worldin kuukausien pelisession rinnalla kolme päivää tuntui rahastukselta. Toisaalta nuo kolme päivää olivat ikimuistoiset: Sonicin pelaaminen tuntui niin julmetun hyvältä.

Klassikot toimivat edelleen

Sonic Mega Collection Plus -paketin ydin ja sielu ovat Megadriven neljä ensimmäistä Sonicia, eli sivulta seurattavat perushyppelyt Sonic Hedgehog 1-3 ja Sonic & Knuckles. Ne hiovat vauhdikkaan kiitämisen ideaa kerta kerralta himpun verran monipuolisemmaksi ja syvemmäksi. Kontrollit kehittyvät episodi episodilta, samoin kenttäsuunnittelu.

Ensimmäinen Sonic on edelleen tyylipuhdas ja selkeä suihkinta, Sonic 2:ssa tutustutaan Tails-sivuhahmoon ja Sonic & Knucklesissa tietenkin Knucklesiin. Hahmovalinta tuo vaihtelua, ja viimeksi mainitussa kentät on kansoitettu ties millaisilla vempaimilla, hyppyreillä ja eritasonojapuilla. Megakokoelmassa pelejä voi verrata hauskasti toisiinsa.

Sonic & Knucklesin erikoiset Lock on -pelit ovat mukana. Alkuperäisen pelipalikan erikoisuus oli se, että sen yläosassa oli pelin mentävä aukko, johon sai sujautettua, tai "lukittua" jonkin aikaisemmista Sonic-seikkailuista. Näin Sonic-fani sai avattua uusia näkymiä ja uutta pelattavaa aikaisempiin seikkailuihin. Outoa ja kummallista, mutta totta.

Mukana on liuta muitakin Sonic-pelejä, joista Sonic Spinball -flipperi ja tetrisklooni Mean Bean Machine ovat hauskimpia. Spinballissa Sonic-kuulaa voi ohjata himpun verran kesken ilmalennon, jolloin pelattavuus muuttuu perusflipperistä poikkeavaksi. Tosin pallon fysiikka on nykymakuun kolho ja kulmikas. Mean Bean Machine on monille tuttu nykyajan Puyo Puyoina.

Sonic 3D Blast on joukkion erikoisin, eurooppalaisen Travellers Talesin tekemä, ylävinkkelistä tiirattava seikkailu. Kuriositeettina se menettelee, mutta peliin kyllästyy melko nopeasti. Isometrinen toteutus ei yksinkertaisesti istu Soniciin ja vauhdinhurma on kadoksissa lähes kokonaan.

Mukana on myös joukko Segan Game Gear -käsikonsolille julkaistuja Sonic-pelejä, joissa joko hypitään ja pompitaan tai leikitään esimerkiksi Mario Kartia. Viime mainittu on kaikessa kamaluudessaan ihan kiintoisa elämys. Hui sentään, mikä pelattavuus ja mitkä kontrollit!

Mukana on myös Mean Bean Machinen Game Gear -versio. Game Gear -pelejä tuskin kukaan viitsii laajukuvatöllön ruudulta pelata, mutta paikkansa nekin kokoelmassa ansaitsevat.

Emulaatiot rullaavat

Tekniikkaa en viitsi kauheasti mollata. Kaikki pelit on emuloitu, joten ne muistuttavat niin hyvässä kuin pahassa esikuviaan. Xbox-version näkymät nykivät vallan vankasti, kunnes tajusin pakottaa boksin PAL60-tilan sijasta 50 Hz -tilaan.

Kaikki pelit rullaavat PAL-tilassa, jolloin japsi/US/NTSC-versioiden vauhdista menetetään kuuluisat 17 prosenttia ja PS2-versioissa saa ihailla ruudun ylä- ja alareunassa pilkottavia mustia palkkeja. Kumma kyllä, Game Gearin Sonicit nykiä nylkyttävät pahasti. Naftaliininkatkuinen Game Gear -sessio paljasti, etteivät originaalit nyi tippaakaan.

Neljä ensimmäistä Megadrive-klassikkoa ovat ikääntyneet kunniakkaasti. Grafiikka on edelleen siistiä ja näyttävää, vaikka ensimmäisen pelin ilmestymisestä tulee piakkoin kuluneeksi neljätoista vuotta. Tämän päivän pelaaja ilahtuu tallennusmahdollisuudesta.

Sonic Mega Collection Plus on sen verran jämäkkä Sonic-pakkaus, että se kuuluu jokaisen pelaamisen historiasta kiinnostuneen kokoelmiin. Paitsi jos sattuu jo omistamaan originaalit. Toivottavasti tämä megakokoelma ilmestyy myöhemmin Sony PSP:lle tai Nintendo DS:lle, koska käsikonsolilla Soniceja pelaisi edelleen mielellään. Tuolloin joukosta vielä puuttuvat Game Gear -pelit saisivat mieluusti olla mukana.

* * * * *

Sonic-pelejä

Sonic The Hedgehog (Sega Genesis)

Sonic The Hedgehog 2 (Sega Genesis)

Sonic The Hedgehog 3 (Sega Genesis)

Sonic & Knuckles (Sega Genesis)

Sonic 3d Blast (Sega Genesis, Saturn)

Sonic The Hedgehog Spinball (Sega Genesis)

Dr. Robotnik's Mean Bean Machine (Sega Genesis)

Sonic & Knuckles lock one: Sonic The Hedgehog 2

Sonic & Knuckles lock one: Sonic The Hedgehog 3

Sonic & Knuckles lock one: Blue Spheres

The Ooze

Comix Zone

Flicky

Ristar

Sonic the Hedgehog (Game Gear)

Sonic Chaos (Game Gear)

Sonic Drift (Game Gear)

Sonic Labyrinth (Game Gear)

Dr. Robotnik's Mean Bean Machine (Game Gear)

Sonic Blast (Game Gear)

Genesis-pelit

Sonic The Hedgehog

Sonic The Hedgehog 2 (Can unlock S&K Lock-On)

Sonic The Hedgehog 3 (Can unlock S&K Lock-On)

Sonic & Knuckles

Sonic Spinball

Sonic 3D Blast

Dr. Robotnik's Mean Bean Machine

Comix Zone (Must Unlock)

Blue Spheres (Must unlock; can unlock S&K Lock-On)

Flicky (Must Unlock)

Ristar (Must Unlock)

The Ooze (Must Unlock)

Game Gear -pelit

Sonic The Hedgehog (FIRST Sonic game ever)

Sonic The Hedgehog: Chaos

Sonic Drift (Never released to NTSC/PAL regions)

Sonic Labyrinth

Sonic Blast

Dr. Robotnik's Mean Bean Machine.

Lisää aiheesta