Rocket League - Volare!

Palloparka ei saa hetken rauhaa.

Kumpi voittaisi: Carsenal vai FC Carcelona? 

Kun jalkapalloon vihdoin ja väistämättömästi lisätään lentävät autot, surmanajaja Kalevi Suuronen palkataan Suomen joukkueen valmentajaksi, keskushyökkääjiksi Sasja Laajoki ja Pasi Heikkilä. 
Kalifornialaisen Psyonix Gamesin erinomainen, vampyyriteemainen nettiräiskintä Nosgoth on free-2-play-skenen harvoja helmiä. Ikävä kyllä parin epäonnistuneen päivityksen seurauksena mainio peli kärsii pelaajakadosta. Psyonix tekee torjunnasta maalin, sillä saman tiimin rakettiautofutispeli Rocket Leaguen suosio nousee rakettimaisesti. 
Rocket League on jatkoa vuoden 2008 nimihirviölle Supersonic Acrobatic Rocket-Powered Battle Cars, joka jäi pienen piirin huviksi. Iskevämmin nimetty jatko-osa tekee melkein kaiken edeltäjäänsä paremmin.

Kaaosmodi tuo mieleen koirapuistoon heitetyn pallon.

NASA:n Valioliiga

Rocket Leaguessa pelataan jalkapalloa, mutta rakettimoottoreilla varustetuilla autoilla ja maksimissaan kahdeksan pelaajan sähellyksellä. Kenttiä ympäröi futuristinen verkko, jonka seinämiä pitkin tahmatassuiset kaarat pystyvät kurvailemaan. Nurmelta löytyy turbomittaria täyttäviä latureita, joiden yli ajamalla saa virtaa työntömoottoriin. Turbon ja hyppynapin yhdistelmällä voi liitää. Maaliin potkitut pallot räjähtävät, mikä pitäisi saada mukaan tavispalloiluunkin. Ottelut kestävät viisi minuuttia, mutta eivät tunnu siltä.
Rakettimoottorien ansiosta peli on koukuttavan hauska. Pelikavereista riippuen matsi voi olla uskomattomien taidonnäytteiden sarja tai täyttä lassipalloa, jossa pallo päätyy maaliin kaikkien yrityksistä huolimatta. Pelissä voi sikailla, paahtaa täyttä vauhtia vastapuolen kylkeen tai lentää niskaan, mutta romuralli ei ratkaise peliä. Ennakoimalla, sijoittumalla ja tekniikalla syntyy maaleja, toisaalta peli riemastuttaa vaikka vain kaahaisi pallon perässä sokeana kaikelle muulle.
Kokeilin muutaman kerran pelata ”vain pari erää”, mutta joka kerta löysin itseni vielä tuntia myöhemmin heilumassa ohjausliikkeiden mukana ja tuulettamassa tuurimaalia. Pallon ja rakettiautojen ohjaamisen perusteisiin on helppo tarttua, mutta kontrolleissa on runsaasti tilaa hienovaraisuudelle. Joka ottelun jälkeen tuntee oppineensa jotain uutta ja pelaavansa seuraavan erän entistä paremmin. Kavereiden kanssa ilonpito vain kasvaa.

Turboilla jättää kanssapelaajat nielemään ruohoa.

Ennen uskoin älyn voittoon

Yksinpeli on mukana vain harjoittelua ja egon hierontaa varten, pääpaino on moninpelissä. Peli-ilo riippuu paljon pelikavereista, mutta Rocket League välttää useimmat sudenkuopat. Seuranhaku toimii ja vastustajikseen saa yleensä samantasoisia pelaajia. Kanssapelaajien kokemustasoa kuvaillaan vain yleisesti, mikä torjuu n00bivainoa. 
Myös otteluiden lyhyt kesto vähentää kiukuttelua, ja pois lähtevät pelaajat korvataan boteilla. Alkuvaiheessa Sulkavan Skynetin tähtipelaajat saattoivat voittaa pelin vaikka yksin, mutta erään päivityksen jälkeen ne alkoivat töhöillä ahkerasti. Kävikin ilmi, että päivityksen jälkeen bottien taitotaso määräytyy pelaajien keskiarvon mukaan... Internet-pisteitä antavissa ranked-peleissä ei saa bottia kesken lähteneen tilalle ja keskeyttämisestä rangaistaan vartin jäähyllä.
Pelatuista peleistä palkitaan rakettiauton eri malleilla ja koristeilla, joita on kiitettävästi. Koristeet eivät vaikuta peliin, mutta eri automalleilla tuntuu olevan hienovaraisia eroja. Esimerkiksi korkea paku tuntui pärjäävän keskivertoa paremmin aloituspotkuissa. 
Autojen nopeuden määrää ilmalentojen sujuvuus ja turbolataus, joten yhtä ja samaa automallia ei näy joka pelaajalla. Peli on selvästi suunniteltu pikkulisärit mielessä, ja ensimmäiset automalleja lisäävät DLC:t ovat jo myynnissä.
On todella hienoa, että PS4:llä ja pc:llä pelaavat voivat olla samoissa peleissä keskenään, mutta toistaiseksi pelistä toiseen siirtyviä joukkueita voi luoda vain samalla alustalla pelaavista. Täyttä yhdistämistä on toivottu, ja se toivottavasti onnistuu tulevaisuudessa. Padin käyttöä suositellaan, mutta pc:llä testatessani pärjäsin vallan hyvin hiirellä ja näppäimistöllä. Rakettiauton lennon ohjailussa riittää molemmilla välineillä opeteltavaa.
Rakettiryhmän potentiaali on käsinkosketeltavaa. Kentät eroavat toisistaan vielä vain ilmeeltään, mutta itse ottelut voivat mennä joka kerran eri tavalla. Kun illan harjoittelun jälkeen tykittää pallon ilmalennosta maaliin ja leikkiyleisö sekoaa, koukku iskee syvälle. 
Rocket Leaguesta leivotaan pian uutta peliurheiluhittiä, ja kyllä sen spektaakkelimaiset, surkeiden sattumusten sarjoista koostuvat ottelut viihdyttävät myös nauhoitukselta katsottuna. Pelin ensimmäiset liigaturnajaiset alkavat syksyn mittaan.
Nosgothin tavoin Rocket League on erinomainen moninpeli, jossa pelaamisen helppous yhdistyy taitoa palkitsevaan opetteluun. Maaleilla ei edes ole niin väliä, kun ottelu toisensa jälkeen tarjoaa täydet viisi minuuttia tahatonta komiikkaa ja hämmästyttäviä käänteitä.
Psyonixin hattutempusta puuttuu enää vain yksi peli.

 

Rocket League

Arvosteltu: PC
Saatavilla: PS4
Psyonix 
Versio: 1.03
Suositus: 2.0 GHz Quad Core, 4 Gb RAM, Nvidia 260 tai ATI 5850 -sarjan 3d-kortti
Testattu: Intel (R) Core(TM) i7-3630QM CPU @ 2.40 Ghz, 8 Gt, GeForce GT 650 M, Windows 8
Moninpeli: 2-4 pelaajaa jaetulla ruudulla, 2-8 pelaajaa netissä
Ikäraja: 7

 

 

 

 

 

 

 

 

90