Far Cry 4 - Valley of the Yetis - Isojalan jäljillä

Arvosteltu: Xbox One

Saatavilla: PC, PS4 Ubisoft Montreal

Versio: Arvostelu

Moninpeli: Kahden pelaajan co-op netissä

Muuta: Peli on suomennettu.

Ikäraja: 18

Jetejä ei pääse karkuun moottorikelkalla. Eivätkä ne kaadu pistoolilla. Apuva...

Kansantarut kertovat pohjoisessa asuvista isoista ja karvaisista miehistä, jotka viihtyvät ilkosillaan pakkasessa. Kaikki Lapissa asuneet tietävät tarinoiden olevan totta.

Aukaisen silmäni. Missä hitossa olen? Päätäni jomottaa kuin sunnuntaikrapulassa, enkä näe hämärässä kunnolla.

Varusteideni lisäksi myös suuntavaistoni on hukassa. Aistini terästyvät, kun kuulen kymmenen metrin päästä epäinhimillisen karjaisun. Hämmennys muuttuu peloksi, pelko pakokauhuksi. Nyt täytyy juosta. Ja lujaa.

Far Cry 4 oli yksi vuoden 2014 hittiräiskinnöistä, mutta pelin ensimmäinen varsinainen lisäosa, Escape from Durgesh Prison, sai jäätävän vastaanoton pelikansan keskuudessa. Valley of the Yetis parantaa merkittävästi edeltäjästään, mutta jatkaa teemallisesti jäätävällä linjalla. Jetilaakson kampanja nimittäin heittää sankarin Himalajan kylmimpiin kolkkiin.

Luulin lähteväni leppoisalle lomalle Himalajaan, sen sijaan sainkin vastaani lahkolaisia, joiden lempiharrastuksia olivat taruolentojen palvominen, turistien kiduttaminen ja rynnäkkökivääreillä räiskiminen.

Yölliset riitit

Jetilaakso hylkää perinteisen Far Cry -kaavan, jossa kaapataan vihollisen vartioasemat yksi kerrallaan ja lisätään omaa vaikutusvaltaa pikku hiljaa. Tällä kertaa Ajayn tarvitsee valloittaa ainoastaan yksi asema ja puolustaa sitä lahkolaisten yöllisiltä hyökkäyksiltä. Pari ensimmäistä yötä sujuivat kuin tanssi, kolmantena otsalleni kirposi jo hikipisaroita, viimeiset yöt olivat jo silkkaa selviytymistaistelua.

Päivisin Ajay ahertaa juonitehtävien ja leirin puolustuksia parantavien sivutehtävien parissa, joiden suorittamisesta palkitaan runsaalla käteis- ja kokemuspistepotilla. Syytä onkin, sillä seikkailun alussa sankarilta on riistetty kaikki emopelissä hankitut päivitykset. Sekä aseet, varusteet että kyvyt täytyy hankkia uudestaan. Onneksi kokemustasot paukkuvat nopeasti.

Jetilaakso ei ole jättikokoinen, mutta huimat korkeuserot ja koukeroiset tiet luovat vahvan illuusion suuresta ja avarasta tilasta. Osaltaan tähän vaikuttaa myös se, että laaksossa ei pääse lentämään vapaasti autogirolla. Liitopukua ja kiipeilykoukkua sen sijaan käytetään ahkerasti etenkin sivutehtävissä. Hieman huvittavasti vuorten huipuilta saattaa löytää jykeviä konekiväärejä ja kranaatinheittimiä. Kuka ne on sinne jättänyt ja miten Ajay saa raahattua kiinteän konekiväärin leiriin asti?

Tehtävien kirjo on pääosin perinteistä farcryta: etsi tavarat, liiskaa vastustajat, varasta kuorma-auto, sabotoi radiot. Mukavana yllätyksenä tuttua kaavaa rikotaan välillä. Pilotin pelastusoperaatio päättyy yllätykseen ja kampanja huipentuu odottamattomalla tavalla. Lisärin nimihirviöt, nopeat ja voimakkaat jetit, nousevat merkittävään rooliin vasta tarinan loppuvaiheessa. Hyvä niin.

Sä jätät jäljen

Himalajan talviset maisemat ovat komeita. Karuissa olosuhteissa pärjäävät ainoastaan kaikista hurjimmat pedot. Ankara tuuli, lumisateet ja hyytävän kylmä ilma eivät pelota susia ja jääkarhuja. Jetilaaksossa liikutaan olosuhteisiin sopivilla kulkuneuvoilla, kuten moottorikelkoilla ja maastureilla.

Yölliset selviytymistaistelut ovat lisärin hankalinta antia. Lahkolaiset hyökkäävät tukikohtaan aaltoina ja jokaisesta ilmansuunnasta. Miinakentät ja barrikadit ovat pakollisia päivityksiä, jos mielii selvitä panssaroitujen vihulaisten, jetien ja aseistettujen kulkuneuvojen armottomassa ristitulessa. Öinen Jetilaakso on näyttävä näky: taistelutanner kylpee liekeissä ja taivas salamoi, kun Ajayn konekivääri laulaa kuolettavaa sävelmäänsä.

Itämaista mystiikkaa ja kansantaruja yhdistelevä Valley of the Yetis ei ole täysosuma, mutta kehnon Escape from Durgesh Prisonin jälkeen Jetilaakso nousee emopelin arvoiselle tasolle. Vaikka salamyhkäinen laakso paljastaa salansa jo parin illan intensiivisen tutkimisen jälkeen, eikä ilmassa väreile samanlaista suuren seikkailun tuntua kuin emopelissä, Jetit jättävät ison jalanjäljen pelisarjan historiaan.

Hyvä lisäosa erinomaiseen avoimen maailman räiskintään

82