Ruudun takaa: Kuningattaren leivissä

Englannin tiedustelupalvelun julkisuuskuva on pitkään levännyt agentti 007:n, James Bondin harteilla. Nyt samoille apajille tunkee uusi Mata Hari, amerikkalaisen Greg Ruckan luoma Tara Chase.

On kokonaan Frank Millerin ansiota, että ikinä törmäsin kirjailija/käsikirjoittaja Greg Ruckaan. Suurena Miller-fanina ostan likimain kaiken, jossa Millerin kädenjälki näkyy. Pienen Oni-kustantamon pomot olivat kaukaa viisaita, kun palkkasivat Millerin piirtämään kansikuvan alppariin nimeltä Whiteout. Näin he pakottivat minutkin ostamaan kyseisen opuksen huolimatta siitä, että en tuohon aikaan ollut kuullutkaan kirjan varsinaisista tekijöistä, Greg Ruckasta ja Steve Lieberistä.

Vaikka Whiteout ilmestyessään palkittiin sarjakuva-alan Oscarilla eli Eisner-palkinnolla, oli se käsikirjoittajalleen Ruckalle vain sarjakuvallista alkuverryttelyä. Etelänapamantereelle sijoittuva murhamysteeri sai vielä yhden jatko-osan (Melt), mutta sitten kirjailija pisti sarjan hyllylle ja alkoi kehitellä uutta, monimuotoisempaa sarjaa.

Whiteoutin amerikkalainen naisetsivä Carrie Stetko oli aluksi mukana uudessakin sarjassa, mutta muuttui uusien ajatusten myötä pikkuhiljaa brittien tiedustelupalvelun erikoisosaston jäseneksi ja nimikin vaihtui Tara Chaseksi. (Nimen sankarittarelleen Rucka lainasi nuoruutensa rakastetulta, jonka kanssa hän silloin joskus katseli vanhoja vakoiluleffoja...) Oli syntynyt sarja nimeltä Queen & Country.

Queen & Country alkoi ilmestyä mustavalkoisena lehtenä Onin kustantamana vuonna 2001. Se sai heti runsaasti huomiota ja Eisner-palkinnon vuonna 2002 parhaana uutena sarjana. Q&C on ensisijaisesti käsikirjoittajansa omaisuutta ja piirtäjät toimivat vain kirjoittajan työrukkasina. Näitä rukkasia Rucka on sarjan vanhetessa vaihdellut vaihtelevalla menestyksellä aina uuden jakson alkaessa.

Piirtäjistä muutama on ollut kelvollinen, kuten sarjan aloittanut Steve Rolston ja pääsarjasta poikineen Declassified-sarjan piirtäjä Brian Hurtt, mutta välissä on nähty liki amatöörimäistä jälkeä. Käsikirjoituksen puolesta puhuu se, että allekirjoittanut, vaikka onkin etupäässä piirtäjä, on tästäkin huolimatta uskollisesti ostanut kaikki lehdet.

Queen & Country kertoo James Bondistakin tutun brittien vakoiluorganisaation tekemisistä, mutta nyt miehekäs ja mielellään asioita yksin hoiteleva Bond on korvattu 3+1-hengen tiimillä, jonka kirkkain helmi on räväkkä ja moniongelmainen Tara. Ja nyt ei tyydytä herrasmiesmäiseen tiedonhankintaan nurkan takaa kurkkimalla, vaan heti ensimmäisessä lehdessä Tara salamurhaa laittomia asekauppoja harrastavan venäläiskenraalin sodan runtelemassa Kosovossa. Jatkossakin tapahtumat ja tapahtumapaikat ovat seuranneet tarkoin maailmanpolitiikan arkipäivää.

Ennen sarjakuvakäsikirjoittajan uraa ja sen aikana Rucka on kirjoittanut myös "tavallisia" romaaneja. Atticus Kodiac -niminen henkivartija on seikkaillut jo viidessä kirjassa ja Batman yhdessä (sarjakuvanakin ilmestynyt No Mans Land). Siksi Tara Chasen ja kumppanien siirtymistä tähän vakavammin otettavaan taidemuotoon saattoi odottaa. Ensimmäinen Q&C-kirja ilmestyi viime vuoden lopulla ja on nimeltään A Gentleman's Game. Siinä Tara toimii Saudi-Arabiassa, Egyptissä ja Israelissa.

Siirto sarjakuvasta suorasanaiseen toimii yllättävän hyvin. Jopa niin, että lukiessani Herrasmiespeliä en kaivannut tueksi ainuttakaan kuvaa. Pääni tuotti kaiken tarpeellisen kuvamateriaalin Ruckan sanallisen annin avulla. Tämän saman huomasi myös Ruckan sarjakuvakustantamo Oni, koska se pukkasi samaan saumaan ensimmäisen Queen & Country -käsikirjoituskirjan. Kirjaan on koottu sarjan ensimmäinen juonikokonaisuus kirjailijan kommentein varustettuna. Tätä kässäriä lukiessa voi itse kukin suunnitella mielessään, miten olisi paremmin kuvittanut kyseisen sarjan. Mainiota harjoittelumateriaalia sarjakuvataiteilijan uraa harkitseville!

Rucka on kirjoittanut paljon myös Marvelille. Yksi tämän genren erikoisemmista ja siksi luettavimmista teoksista on Elektran ja Wolverinen kohtaamisesta kertova The Redeemer. Sekään ei ole sarjakuva vaan pikemminkin aikuisten kuvakirja, jonka kuvituksen on tehnyt Final Fantasy -piirroksillaan maailmanmaineeseen noussut japanilainen Yoshitaka Amano.

Ja juuri saapui tieto, että tämän vuoden Eisner-jakotilaisuudessa San Diegossa napsahti taas yksi pysti Ruckalle. Kyseessä oli parhaan jatkuvan sarjan palkinto ja se tuli DC:n sarjasta Gotham Central: Half a Life. Onnittelemme herra kirjailijaa!

Lisää aiheesta