Ruudun takaa: Syvä isku

Suuri isänmaallinen sota elää nousukauttaan, ainakin uusissa suomalaisissa sarjakuvissa.

Legendojen lähtölaskenta

Alokkaina sotasarjakuvarintamalle, rinta rottingilla mutta pieni pelko persiissä, astuvat Revontuli-kustantamo ja sen Napalmin kova tekijätiimi: käsikirjoittaja Vesa Vitikainen ja piirtäjät Markus Tuppurainen ja Tomi Sunnarborg. Kahden tosipohjaisen albumin liki yhtäaikainen lanseeraaminen markkinoille on kypärännoston arvoinen teko, vaikka jälki ei kaikilla tasoilla alan huippua edustakaan.

Lauri Törnistä kertova Leijonamieli-albumi on kerronnaltaan hajanainen, liikaa historiallisia yksityiskohtia sisältävä teos, jossa piirtäjä Tuppurainenkin on tehnyt enemmän aikuisten kuvakirjaa kuin sarjakuvaa. Talvisodan tarkka-ampuja Simo Häyhästä kertova albumi on sen sijaan tarinaltaan tiivis ja kuvitukseltaankin toimiva. Sunnarborgin piirrosjälki tuo etäisesti mieleen Hugo Prattin ja Corto Maltesen. Ja se ei ole vähän se.

Törnille ** (kaksi tähteä), Häyhälle *** (kolme tähteä)

HIILIÄ JA LOTTIA

Egmontin Suomi-korkkarisarjan uusimmalla on nimekkäät tekijät. Piirtäjä Petri Hiltusen tuntevat kaikki ja dekkaristi Leena Lehtolaisenkin ne, jotka rikoksia iltalukemisinaan ratkovat. Eikä osaava joukkue petä, jos ei myöskään yllätä.

Hiltusen kuvitus on hieman jäykkää ja etenkin naishahmot hevosennaamaisia, kuin kirveellä veistettyjä. Taustatyöt Petri ja koko muu toimituskunta on tapansa mukaan tehnyt huolella. Albumin julkistustilaisuudessa joku epäili, että lotat eivät olisi aseisiin koskeneet, koska heille ei aatteensa vuoksi asekoulutusta annettu, mutta paikalla ollut oikea lotta kumosi epäilyt. Hänen mukaansa lotilla oli rintamalla aseet esimerkiksi silloin, kun he kyyditsivät haavoittuneita etulinjalta joukkosidontapaikalle.

Fakta ja fiktio lyövät Lotissa siis onnistuneesti toisiaan.

**** (neljä tähteä)

RUSKAA PAKKASELLA

Marko Tiaista voi hyvällä syyllä kutsua sotasarjakuvaveteraaniksi, onhan tänä syksynä ilmestynyt Tehtävä Stalingradissa jo hänen neljäs toisesta maailmansodasta kertova teoksensa. Ja sarjan edetessä meno paranee. Tällä kerralla Tiainen on karistanut Suomen tomut piirtimestään ja sijoittanut "suomalaissankarinsa" keskelle piiritettyä Stalingradia kärsimään yhdessä motitettujen aseveljien kanssa.

Kylmää ja karua on kyyti niin tarinan kuin piirtojäljenkin puolesta. Ensi alkuun Tiaisen sarjan karheat "puhuvat päät" hieman ärsyttävät, mutta pitemmän päälle ne alkavat tuntua liki aikalaispiirroksilta, pakkasessa rukkaset kädessä piirretyiltä. Mainio ja osin yllättäväkin lukukokemus, joka yhdisteli remesmäisesti totta ja tarua.

Ainoa miinus menee toimitustyölle. Pieni ulkoasun ja tekstin viilaus ei olisi ollut pahitteeksi.

**** (neljä tähteä)

Suomi sotii

Tuppurainen, Vitikainen: Lauri Törni - Leijonamieli 1919–1949, Revontuli, 2005, 8,90 euroa

Sunnarborg, Vitikainen: Simo Häyhä - Valkoinen kuolema, Revontuli, 2005, 8,90 euroa

Arvas, Lehtolainen, Hiltunen: Neidot kansan urhokkaan - Rintamalottien korkeajännitys, Egmont, 2005, 7,95 euroa

Marko Tiainen: Tehtävä Stalingradissa, Jalava, 2005, 14 euroa

Lisää aiheesta