Satuhetki

"Mustan linnan salaisuus" on huima seikkailu tietokoneroolipelien ihmeellisessä maailmassa. Se noudattaa tunnettujen roolipelien realistista logiikkaa ja järkähtämätöntä näkemystä maailmasta.

Koettakaapa huviksenne tunnistaa, mitkä tietokoneroolipelit seuraavassa jännittävässä, omaperäisessä ja mieltä liikuttavassa tarinassa esiintyvät.

Mustan linnan salaisuus

Hirveä paha velho, Musta Niko, on saanut käsiinsä Tuhon Gyaskutin ja valmistautuu elävien kuolleiden armeijansa kanssa vyöryttämään kauniin Fanlandian (jossa karitsa ja leijona käyvät laitumella jne), jahka saa manattua esiin demoni Lisa'Culhian. Se täytyy estää! Ensimmäisen tason ruikut (kaikki kunnon sankarit olivat matkoilla) maagi Hietanen, pappi Suentassu, varas Koskela ja taistelija sir Rokka (ei sukua muille) säntäävät hetkeäkään hukkaamatta Kuoleman holvistoihin maailmaa pelastamaan, tikarit käsissään ja ihme lumppuihin sonnustautuneina.

Matka alkaa Bardilan kaupungista. "Väkeä kuhisevaksi kaupungiksi täällä on hirmuisen vähän ihmisiä, khihihi", toteaa maagi. "Niin, en minäkään ole nähnyt muita kuin sen nurkassa tyhjästä ilmestyvän miehen, joka sanoo aina saman litanian", jatkaa pappi.

Tiukassa muodostelmassa, kaikki neljä yhdessä, tasajalkaa, alkaa suuri seikkailu.

Syvyyksiin

Ryhmä tunkeutuu holvistoon, jossa valitsee tasainen, miellyttävä valaistus huolimatta ilmiselvästä valaistuslähteiden puutteesta.

(Paljon myöhemmin) Sir Rokka avaa keskustelun leirinuotion ääressä. "Tuota, meidän pitäisi mennä takaisin, sillä laskin juuri kokemuspisteeni ja pääsisin kolme tasoa ylöspäin." Muut suostuvat ja noin kolme päivää kuluu taas.

Takaisin toimintaan. Maagi näkee seinässä vivun ja nykäisee sitä. WHUM-KA-BLAM! Valtava tulipallo polttaa koko ryhmän hetkessä tuhkaksi (hurisevaa ääntä).

Maagi näkee seinässä vivun ja nykäisee sitä. WHUM-KA-BLAM! Valtava tulipallo polttaa koko ryhmän hetkessä tuhkaksi (hurisevaa ääntä).

Maagi näkee seinässä vivun ja sanoo: "Ei kannata nykäistä. Siitä tulee tulipallo, khihihi." Maagi saa runsaasti irtopisteitä muun ryhmän ihastellessa miehen kaukonäköisyyttä.

Mutta sitten...

Täysin tyhjästä ilmestyy joukko Mustan Nikon luurankosotureita. "Pakoon, khihihi", huudahtaa maagi Hietanen. Ryhmä pyrähtää valtavat viisi metriä kohti käpälämäkeä. Se riittää. Täysin hämääntynyt luurankopartio häviää samaan limboon mistä tulikin, jälkeäkään jättämättä.

"Muuten", toteaa sir Rokka maagille, "voisit sinäkin käyttää miekkaa vaikka et sillä juuri osuisikaan." Maagi parahtaa ja sanoo: "Tiedän, mutta katso! Enhän minä saa sitä edes käteeni." Jopa luolaston lepakon tulevat naureskelmaan outoa ilmiötä.

Matka jatkuu mutta katkeaa äkisti, sillä keskellä lattiaa on metrin levyinen syvä kuoppa. "Onpas pieni kuoppa. Hypätään yli!", ehdottaa sir Rokka. "Tuota noin, kun me emme osaa hypätä", palauttaa Koskela Rokan todellisuuteen. "Ai niin! Mutta kappas! Musta Niko on kirjoittanut vihjeen seinään. Kuinka kilttiä!" "Vedä vivusta ja mene yli." Ja niin tehdään.

Vapautuneesti naureskellen sankarit jatkavat matkaansa kohti pimeyden ydintä, viiden metrin loikin edeten ja 90 asteen käännöksillä ympärilleen kuikuillen. Sir Rokka, joka raahaa muun muassa kolmea isoa arkkua, seitsemää miekkaa ja neljää kirvestä, huomaa äkkiä rotan edessään. Ja rotan takana, sievästi jonossa, useamman mun rotan. Kauhea taistelu alkaa. Yksi kerrallaan välähtelevä rotta häviää jälkiä jättämättä, mutta hinta on hirveä. Maagi heittää henkensä, mutta raahautuu kuolleena, kaikki tavarat mukanaan vielä pitkän aikaa, kunnes löytyy sopiva leiripaikka.

Pappi heittää mahtavan Raise Dead -loitsun, ja taas on maagi hengissä. "Mimmottinen olo?" kyselee parantaja. "No, tämähän on kahdeskymmenesyhdeksäs kuolemani. Rutiinilla menee", naureskelee maagi. 72 tunnin leiriytymisen jälkeen ryhmä on taas valmis jatkamaan matkaa.

"Olemme muuten olleet sitten kaksi vuotta tällä matkalla", toteaa Koskela. "Eihän meillä kiirettä ole, tuskinpa Musta Niko aloittaa tuholoitsuaan ennen kuin olemme paikalla ja ehdimme juuri ajoissa keskeyttämään sen", toteaa Rokka. "On se perhanaa", miettii Suentassu, "me olemme jo kolme kertaa pilanneet Mustan Nikon suunnitelmat, tappaneet käsittääksemme hänet ja aina vaan hän uhkaa maailmaa."

Samaan aikaan alimmalla tasolla Musta Niko, kaikkien kauhu, vakoilee heitä kristallipallostaan ja kiroaa: "Kautta Cnekmoxin! Minä olen tappanut teidät neljäsataa kolmekymmentäneljä kertaa, ja aina te vaan huohotatte niskaan! Eikö maailmankaikkeudesta löydy vastiketta LOAD GAME -loitsulle? Vain pari kertaa on GURU MEDITATION ja READ/WRITE ERROR pelastanut minut."

Pahuuden ydin

Vihdoinkin perillä! Seuraa uskomaton viimeinen taistelu, jossa Musta Niko tappaa koko ryhmän seitsemäntoista kertaa, ennen kuin ryhmä onnistuu viimeisillä voimillaan liiskaamaan velhon. Vielä viimeisellä hengenvedollaan velho onnistuu manaamaan esiin demonin, joka tappaa ryhmän 47 kertaa. Mutta lopulta hyvä saa palkkansa ja Fanlandia on turvassa. Ryhmä saa mahtavan palkinnon: tekstiruudun, jossa vähän kehaistaan. Sitten onkin aika koota kamat ja palata käyttöjärjestelmään.

Tietokoneroolipeleissä on se paha vika, että jonkun keksiessä jotain uutta kaikki jämähtävät samaan muottiin. AD&D-"kultapaketti"pelit ovat jauhaneet samaa kaavaa jo vuosikausia, eikä Dungeon Masterin perillisissäkään ole varsinaista huimaa kehitystä tapahtunut.

Ultima Underworld on onnistunut välttämään monta idioottimaisuutta, toivottavasti siitä nyt puolestaan kupataan hyvät ideat.

Lisää aiheesta

 • Palkintojen aika

  Vuoden lopulla pidetyssä Niko2008-gaalassa arvovaltainen raati valitsi kuluneen vuoden merkittävimpiä pelikulttuuritapahtumia. Äänestys sujui täydellisen yhteisymmärryksen merkeissä.

  Vuoden peli: The Witcher Enhanced Edition

  Jopa Ron Perlman äännestäisi Enhanced Editionia koko…
 • Arcademäen sankarit

  www.animal-crossing.com/cityfolk

  Animal Crossing on enemmän harrastus kuin peli, sillä säännöllisellä ja pitkäjänteisellä paneutumisella Eläinristeyksestä saa eniten irti.

  Elämäsimulaattori Animal Crossing on Nintendon omalaatuinen virtuaalinukkekodin, kalenterin, tamagotchin ja…
 • Pelifornication

  Toimittaja Nirvi on Gamestoliiton parisuhdeneuvoja, joka opettaa pelaajia ymmärtämään erilaisia pelejään ja pelialustojaan. "Jengi hei, älkää jähmätkö!" on hänen sanomansa maailmalle. Vapaa-ajallaan toimittaja Nirvi pelaa vain venäläisiä strategiapelejä, vain mustalla PC:llä,…