Silence: The Whispered World 2

Silence: The Whispered World 2

PC, Mac, Xbox One, PS4

ilmestyy syksyllä 2015

 

[caption id="attachment_19261" align="aligncenter" width="640"]Juokse, Renie, juokse! Juokse, Renie, juokse![/caption]

Niin kaunis on hiljaisuus

Muistatko vielä Sadwickin, surumielisen klovnin, joka tuhosi maailman?

Indie-pelien kehittämiseen ja julkaisemiseen keskittynyt saksalainen Daedalic Entertainment on nostanut viime vuosina profiiliaan. Blackguards ja sen jatko-osa ovat Daedalicin kruununjalokiviä, mutta kivijalan saksalaisten menestykselle valoi vuonna 2009 julkaistu The Whispered World -naksuseikkailu (Pelit 5/2010, 89p). Se myi etenkin Saksassa erinomaisesti.

Kuiskattu maailma ammensi oivallisesti genren perinteistä. Kauniit käsinpiirretyt grafiikat loivat Sadwickin seikkailuun satukirjamaisen tunnelman, joka toi mieleen Hayao Miyazakin animaatiot. Mainiot musiikkivalinnat ja laadukas ääninäyttely lisäsivät tarinan tenhoa, harmaita aivosoluja koeteltiin sopivasti visaisilla pulmilla.

Tutustuin Hampurissa Whispered Worldin jatko-osaan Silenceen. Daedalic on halunnut säilyttää alkuperäisen Whispered Worldin tunnelman myös jatko-osassa, mutta toisin kuin edeltäjänsä, Silence ei ole puhdasta 2D-seikkailua. Hahmot, esineet ja taustat ovat kolmiulotteisia, mutta niiden päälle heijastetaan 2D-grafiikkaa. Omaperäinen ratkaisu toimii, sillä Silence on maalauksellisen kaunis seikkailu.

 

Sisarukset myllerryksen keskellä

Fantasiaseikkailun keskiössä ovat Noah ja Renie, sisarukset, jotka haluavat pakoon Kuiskatusta maailmasta. Noah on suojelevainen ja vakavamielinen isoveli, Renie on leikkisä ja huoleton pikkutyttö. Sisarukset tuovat mieleen Brothersin veljekset, vaikka Silencessa ohjataankin yhtä hahmoa kerrallaan. Noah ja Renie ratkaisevat pulmia eri tavalla: Noah on fyysisesti vahvempi ja pystyy avaamaan ovet lihasvoimalla, Renien pitää keksiä jotain muuta.

Paetakseen Kuiskatusta maailmasta sisarusten täytyy löytää Silencen salaperäinen Sirpale. Sen perässä ovat myös Silencen häijy kuningatar ja tämän hirviömäiset Seeker-kätyrit. Tarinasta ei saanut testisession aikana kokonaista kuvaa, mutta lähtökohdat ovat lupaavat. Sisarusten välinen dynamiikka toimii ja hahmojen välillä on suuri kontrasti. Äkäisen Noahin suu on jatkuvasti mutrussa, Renie säteilee positiivisuutta. Melankolisessa tarinassa on myös runsaasti huumoria.

Silence huokuu tunnelmaa. Käsinpiirretyt taustat, kaihoisa klassinen musiikki ja eloisat hahmot herättävät seikkailun henkiin. Ääninäyttely on pääosin onnistunutta, vaikka Noahin näyttelijä sortuu toisinaan ylilyönteihin. Myös hahmojen animoinnissa riittää edelleen työtä, sillä tunteet eivät aina välity uskottavasti päähenkilöiden kasvoilta.

Jatko-osaa on uudistettu maltillisesti, mutta klassisten naksuseikkailujen ystävien kauhuksi Silencessa ei ole lainkaan inventaariota. Kehittäjät kun vannovat interaktiivisen tarinankerronnan nimeen, mikä tarkoittaa sitä, että pulmat keskittyvät pienille alueille ja täydellinen jumittuminen on lähes mahdotonta. Telltalen vaikutus näkyy muutenkin, sillä Silencen tarina voi haarautua. Päälinjat kuitenkin säilyvät seikkailusta toiseen samanlaisina.

Minimalistinen käyttöliittymä on karsittu kaikesta turhasta. Silence ilmestyy myös konsoleille, joten hiirivetoisuudesta on luovuttu. Käytettävät esineet ja kohteet ilmestyvät ruudulle sitä mukaa kun niiden lähelle liikkuu. Halutessaan pulmiin saa pieniä vinkkejä ja hotspotit näkyville napinpainalluksella. Hyvä niin, sillä osa esineistä hukkuisi muuten tummiin taustoihin.

 

Varma nakki?

Daedalicilla on hallussa sekä tunnelma että tyyli, miten on pulmien laita? Ensituntumalta puzzle-suunnittelu vaikuttaa onnistuneelta. Pulmat ovat loogisia, mutta eivät mitään läpihuutojuttuja. Edellisosasta tuttu Spot-toukka on jälleen suuressa roolissa pulmien ratkaisemisessa. Spot osaa muuttaa muotoaan ja reagoida ympäristöihin eri tavoilla. Tarvittaessa Spot taipuu vaikka sillaksi ja magmaa niellyt toukka sylkee ulos sulaa laavaa.

Avulias toukka ei ole ainoa tuttu hahmo ensimmäisestä Whispered Worldista. Yngo ja Ralv, maailmanvalloituksesta haaveilevat kiviveljekset, ovat mukana, ja myös Sadwick linkittyy tarinaan heti alkumetreillä. Seikkailusta nauttiminen ei kuitenkaan edellytä alkuperäisen Whispered Worldin syvällistä tuntemusta, sillä jatko-osa seisoo vankasti omilla jaloillaan. Sadwickin tarina myös kerrataan Silencen alussa.

Silencen kehitys on sujunut suotuisasti ja ennusmerkit vaikuttavat lupaavilta. Persoonallinen ulkoasu ja satumainen tunnelma luovat seikkailulle vakaan pohjan, mutta ilmassa leijuu silti pieniä kysymysmerkkejä. Kuinka Daedalicilta sujuu tarinankerronta, ovatko Noah ja Renie tarpeeksi pidettäviä päähahmoja, riittääkö pulmissa tarpeeksi pureskeltavaa?

Kysymyksiin saadaan vastaus loppuvuodesta.

 

Markus Lukkarinen