Skulls of the Shogun (Xbox 360) – Pääkallo paikalla

Luurangot, nuo pelien onnettomat antisankarit, saavat vihdoinkin paikkansa peliauringossa.

Xbox Live Arcadesta löytyy niukasti pelattavaa vuoropohjaisen strategian ystäville. Aukkoa paikkaa Skulls of the Shogun, kevyt vuoropohjainen strategia, jossa pääosassa ovat tuonpuoleiseen jumittuneet luurankosamurait.

Skullsiin on helppo tarttua, mutta yksinkertaiselta vaikuttavan pelimekaniikan alta paljastuu yllättävää syvyyttä. Joukkojen johtaminen vaatii oveluutta, pelisilmää ja yksiköiden ominaisuuksien tuntemusta.

Skullsin ulkoasu ja äänimaailma on rakennettu huolella. Sarjakuvamainen grafiikka antaa strategialle pirteän omaleimaisen tyylin, sympaattiset pelihahmot molottavat huvittavaa japaninomaista kieltä ja musiikit virittävät samuraitunnelmaan.

Positiivinen asenne ja huumori kannattelevat Skullsia pitkälle. Yksinpelin keskushahmo on kenraali Akimoto, jolle tehdään brutukset taistelukentällä. Shoguniksi halajava mahtimies saa voiton hetkellä miekan selkäänsä ja joutuu tuonpuoleiseen. Kenraalin kunnianhimo ei kuitenkaan kuolemassa katoa, vaan hän haalii kasaan uutta armeijaa epäkuolleista.

Tarinassa viljeltävä napakka dialogi ja lukuisat popkulttuuriviittaukset nostavat hymyn huulille. Parinkymmenen kentän mittainen kampanja toimii samalla mainiona johdatuksena vuoropohjaisen taistelun saloihin.

Katanaa kiduksiin

Taistelu on perusteiltaan yksinkertaista ja miellyttävän sutjakkaa. Yhden vuoron aikana voi komentaa viittä yksikköä. Ympäristöä ei ole jaettu ruudukoihin, mutta jokaisella yksiköllä on oma toimintasäteensä ja hyökkäysetäisyytensä. Myös ympäristöä voi käyttää hyväksi: bambupusikossa lymyävään luurankoon on hankalampi osua,  kallion reunalla kököttävän samurain voi tiputtaa turmioonsa.

Yksiköt ovat perinteistä laatua. Jalkaväki on parhaimmillaan puolustettaessa, ratsumiehet hyökkäävät nopeasti ja ehtivät vuoronsa aikana takaisin suojaan, jousimiehet ampuvat kauas, mutta ovat heikkoja. Pakkaa sekoittavat munkit, jotka pystyvät parantamaan muita hahmoja ja tekemään taikoja. Pelin voimakkain hahmo on kuitenkin kenraali, joka on kuin yhdistetty shakin kuningas ja kuningatar. Kenraali hakkaa rivisamurait nopeasti palasiksi, mutta sen kuolema tarkoittaa tappiota.

Hyökkäämisessä ja puolustamisessa pitää ottaa huomioon monia seikkoja. Jokaisella yksiköllä on hyökkäys- ja puolustusarvo, jotka määrittävät vahingon määrän. Samurait eivät myöskään ota kiltisti iskuja vastaan, vaan vastaavat jokaiseen iskuun vastaiskulla, jos hyökkääjä on tarpeeksi lähellä. Vierekkäin sijoitellut sotilaat muodostavat muurin, jonka turvin kenraalin on hyvä meditoida ja kerätä osumapisteitä kamppailun alussa.

Kaatuneiden vihollisten kallojen syöminen on tärkeä osa taistelua. Kallojen mussuttaminen tervehdyttää epäkuolleet samurait ja nostaa niiden osumapisteitä. Kolmen kallon ahmiminen muuttaa luurangon vahvaksi demoniksi, joka pystyy hyökkäämään kahdesti saman vuoron aikana. Demoniksi muuttunut kenraali on taistelukentällä todellinen tuhon airut, joka niittaa luurankoja oikealta ja vasemmalta.

Monipuolisuutta mittelöihin tuovat riisipellot ja alttarit. Riisi toimii Skullsin valuuttana, jota saa komentamalla kallopäät kummittelemaan pelloille. Alttareiden avulla voi kutsua taistelutantereelle uusia yksiköitä, mutta kummitteluun tuhraantuu yksi vuoro. Onneksi pellot sentään parantavat kummittelijoita.

Shogun on pomo

Hieman harmillisesti hahmot eivät kehity kampanjan saatossa. Vaikka olisi selvittänyt edellisen tehtävän ilman miestappioita ja nostanut rivisamurait demoneiksi, siitä ei hyödy mitenkään. Tehtävissä on lisätavoitteita, päämääränä voi olla esimerkiksi kerätä tietty määrä riisiä tehtävän aikana, mutta erityisen motivoiviksi niitä ei voi sanoa.

Moninpeli toimii teknisesti mainiosti, ja ihmisiä vastaan voi sotia vapaasti joko verkossa tai samalla koneella. Kaikki vastaan kaikki -ottelut ihmisiä vastaan viihdyttävät huomattavasti enemmän kuin väännöt tekoälyä vastaan. Halutessaan kaverin kanssa voi tietysti myös liittoutua. Tiiviiden karttojen ansiosta kamppailut eivät veny ylipitkiksi.

Skulls of the Shogun iskee sopivaan saumaan. Pirteä vuoropohjainen strategia sopii Xboxille ja Windows-puhelimille kuin nakutettu. Ulkoiset puitteet ovat kunnossa, huumori hymyilyttää eikä hintaakaan voi moittia.

Jos kallo jättää kylmäksi, syy näkyy peilistä.

Markus Lukkarinen

85