Sleeping Dogs: Definitive Edition

"Tehkää te jono, minä teen pinon."

Hongkong-kyttä

Tämä on tunnustus. Sydämeni on hukassa, koska poliisi Wei Shen.

Paranneltujen painosten julkaisu uudelle konsolisukupolvelle alkaa olla Square Enixille jo tapa. Ensin kasvojenkohotuksen koki reilun vuoden ikäinen Tomb Raider, nyt ehostuksen saa pari vuotta sitten julkaistu Sleeping Dogs.

Kohde olisi voinut olla huonompikin, sillä kanadalaisen United Front Gamesin kehittämä Sleeping Dogs oli yksi pelivuoden 2012 positiivisimpia yllättäjiä. Hongkongiin sijoittuva avoimen maailman toimintaseikkailu sekoitteli onnistuneesti mätkintää, autoilua ja räiskintää. Eikä sen tarinakaan ollut hassumpi. Vaikutteita imettiin paitsi Grand Theft Autoista, myös mainiosta Infernal Affairs -elokuvasta.

Poliisijännäri tempaisee alusta asti mukaansa, vaikka tarina ei loista omaperäisyydellä. Amerikasta palannut piilokyttä Wei Shen soluttautuu kotikontujensa triad-piireihin tavoitteenaan narauttaa alamaailman suurimmat pomot. Katujen kasvatti ei ole tavallinen poliisi, vaan kovaksikeitetty kamppailulajien taitaja, jolta väkivalta ja verenvuodatus sujuvat yhtä helposti kuin hengittäminen.

Tarinan edetessä Shenin moraali ja uskollisuus joutuvat koetukselle. Järjestäytyneen rikollisuuden sydämeen sukeltava poliisi on loukussa kahden maailman välissä. Shen tutkii samaan aikaan triadien huumekauppoja, kapuaa portaita alamaailman hierarkiassa ja yrittää tasapainoilla menneisyytensä painolastin kanssa.

Eikä Sleeping Dogsin käsikirjoittaja edes ole John Woo.

Säpinää Hongkongissa

Länsimaisen suurkaupungin sijaan tarina sijoittuu virkistävästi Hongkongiin. Elämää sykkivä ja lämpimissä väreissä kylpevä metropoli on mallinnettu näyttävästi. Piraattituotteita myyvät torit ovat täynnä askareitaan hoitavia ihmisiä, myyntikojuista saa paikallista pikaruokaa ja kadut täyttyvät kulkuneuvoista. Kaupunkiarkkitehtuuria täydentävät tunnelmalliset temppelit ja perinteisiä arvoja henkivät kamppailusalit.

Suurkaupunki ei ole pelkkä komea kulissi. Käsikirjoitus kuljettaa Sheniä ympäri Hongkongia. Yhdessä tehtävässä hän on kyttäyskeikalla satamassa, toisessa keskellä tulitaistelua varastossa ja kolmannessa takaa-ajossa halki kaupungin. Kyllästyä ei ehdi, kun maisemat vaihtuvat vauhdikkaasti.

Paranneltu painos näyttää skarpimmalta kuin edeltäjänsä ja jalankulkijoita on aiempaa enemmän, mutta hyppäys uusille konsoleille ei kohenna ulkoasua niin paljon kuin olisin toivonut. Tekstuurit ovat tarkempia ja valaistusefektit hienompia, muuten erot ovat pieniä.

Tarinatehtävien ohessa voi heittää sivukeikkoja ylimääräisen tuohen toivossa. Shen voi osallistua laittomiin katutappeluihin ja kilpa-ajoihin, anastaa autoja tai lyödä vetoa kukkotappeluista. Rötöstelyn vastapainoksi piilokyttä taltuttaa paikalliset jengiläiset, hakkeroi valvontakamerat ja narauttaa huumeiden välittäjät.

Thainyrkkeilijä saa tuta kung fu'n voiman.

Katutaistelija

Testosteronia tihkuva Shen ajautuu säännöllisesti käsikähmään. Vihollisjoukot eivät taltu päättömällä nappien takomisella, liikevalikoima täytyy hanskata monipuolisesti. Arsenaalista löytyvät kevyt ja raskas isku, sidonta ja vastaisku. Nopeat lyönnit pitävät vastustajat puolustuskannalla, polvipotkuilla ja kierrepotkuilla saa iskettyä vihulaisen hetkeksi sekaisin. Myös ympäristöä voi hyödyntää: Shen takoo vastustajansa päätä seinään, dumppaa heidät roskikseen tai paiskoo pahikset alas katolta.

Tarinan edetessä Shen saa käyttöönsä myös tuliaseita. Pistooleilla, konepistooleilla ja rynnäkkökivääreillä ampumista avittaa automaattitähtäys, mikä tekee taisteluista sujuvia. Vastarinnan voi suolata turvallisesti suojan takaa, mutta John Woo -henkisesti syöksymällä aseet tanassa vastustajien kimppuun aika hidastuu.

Taistelut ovat parhaimmillaan upeaa väkivaltabalettia, kun suojasta suojaan rynnivä Shen tykittää triadit tuonpuoleiseen ja viimeistelee verilöylystä selvinneet kierrepotkulla naamaan. Räväkkää toimintaa helpottavat Shenin parkour-taidot. Atleetti pomppii ketterästi esteiden yli ja juoksee vauhdikkaammin kuin Tom Cruise parhaina päivinään.

Tehtävien päätteeksi Shenin suoritukset arvioidaan sekä triadien että poliisien näkökulmasta. Vastustajien tehokas likvidointi ja sivullisten uhrien välttäminen palkitaan pisteillä, joilla voi päivittää Shenin kykyjä.

Tatuointien määrä paljastaa triadien hierarkian. Mitä enemmän maalia, sitä kovempi gangsteri.

 

Hard Boiled

Hongkongin kapeilla kaduilla ajaminen ja vasemmanpuoleisen liikenteen seassa poukkoileminen vaatii aluksi opettelua, mutta kulkuneuvojen letkeään ajotuntumaan tottuu nopeasti. Jarrua ei juuri tarvita, autot ja moottoripyörät pysyvät lapasessa käsijarrun ja kaasun avulla. Harmillisesti Sleeping Dogs kärsii heikosta kameratyöskentelystä. Taistelun tuoksinassa on helppo kadottaa vastustajat näkökentästä poukkoilevan kameran takia, erityisen ongelmallinen kamera on moottoripyörällä kaahatessa.

Ehostettu editio lisää peliin kasan uusia aseita, ajoneuvoja ja vaatteita, lisäyksistä tärkeimpiä ovat kuitenkin kaksi sivutarinaa. Halloween-teemainen Nightmare in North Point ja Shenin poliisiuraan keskittyvä Year of the Snake ovat ihan viihdyttäviä parin tunnin mittaisia rykäyksiä, jotka kuitenkin kalpenevat emopelin rinnalla.

Sleeping Dogs on edelleen timantinkova toimintapaketti. Shenin seikkailu Hongkongin alamaailmassa on hyvin käsikirjoitettu, komeassa metropolissa riittää tekemistä ja nähtävää, ja pelin taistelujärjestelmä on harvinaisen tyydyttävä.

Kuka olisi arvannut, että raikas itämainen tuulahdus toimintapeleihin tulee Kanadasta?

 

Markus Lukkarinen

 

Sleeping Dogs: Definitive Edition

United Front Games/Square Enix

Arvosteltu: PS4

Saatavilla: Xbox One, PC

Versio: Arvostelu

Moninpeli: Ei

Ikäraja: 18

 

Mainio avoimen maailman toimintaseikkailu honkkarihengessä.

88