Space Crusade – Marinointia avaruudessa

space-crusade4

Gremlin haistoi ison rahan raapustaessaan nimensä Games Workshopin lautapelien käännöksiin oikeuttavaan sopimukseen. Hero Quest ei liiemmin säväyttänyt, mutta kuinka käy avaruusurhoille Space Crusadessa?

Kun ihminen keksi varppimoottorinn, hän vihdoin valloitti tuon käymättömistä korpimaista vihoviimeisen. Varppimoottori mahdollisti matkan varppiavaruuden kautta, jolloin valovuosien matkan taittuu tunneissa. Mutta eihän ihmisrotu ole koskaan pystynyt täysin hallitsemaan löydöksiään. Avaruuslaivoja katosi varppiavaruuteen, josta ne saattoivat vuosikymmenien kuluttua ajelehtia takaisin. Hylkyinä.

Suuressa tietämättömyydessään ihminen vapautti myös varppiavaruudessa piileskelevät Kaaoksen voimat ja syttyi tuhansien vuosien sota.

Pelastajaksi nousi Ihmisten Avaruuden Keisariksi tituleerattu mies, loistava sotilas ja diplomaatti, joka yhdisti ihmiset Imperiumiksi ja perusti avaruusmerijalkaväen, Legions Asartesin. Space Crusade keskittyy kuvaamaan näiden erikoisyksiköiden toimintaa ihmiskunnan vihollisia vastaan.

Ristiretkeläiset on scifi-roolistrategiapeli, jossa legioonalaiset putsaavat avaruushylkyjä kaaoksen palvelijoista.

Haamuja menneisyydestä

Muistaako kukaan Laser Squadin? Kyseisen pelin vaikutus vilahtaa jo Space Crusaden lyhyessä introssa ja voimistuu pidemmälle edettäessä. Tahatonta tai ei, mikään haitta se ei suinkaan ole, onhan Laser Squad yhä yksi parhaimpia "ei-täysiverisiä" strategiapelejä. Siinä missä Laser Squad oli kuvattu lievästi kolmiulotteisesti, yhdistää Gremlinin käännös sekä kaksiulotteisen "linnunsilmä"- että isometrisen 3D-kuvaustavan.

Kolme pelaajaa voi ottaa osaa puhdistusoperaatioihin tietokoneen hoidellessa pahojen poikien roolin. Tehtäviä on tusina ja ne vaihtelevat simppelistä "tapa kaikki alienit" -skenaariosta kaaoksen kuution tuhoamiseen (vehje, jolla viholliset suunnittelevat jotain jänskää). Yksikköjä on valittavissa loogisesti kolme. Jokainen yksikkö koostuu komentajasta ja neljästä alaisesta.

Ennen tehtävää luonnollisesti varustaudutaan. Asearsenaali vaihtelee lussusta pultterista sinkoon, jonka tuhovoima kattaa neljäkin vihollista. Varomaton sinkoilija saattaa siinä sivussa pyyhkäistä omiaankin (kokemusta on!).

Aseistauduttuaan tiimi valitsee varusteensa. Näitä ovat muun muassa lämpöpommit, sokaisukranaatit ja suojakentät. Useimmat ovat kertakäyttöisiä, toiset, kuten tähtäin, säilyvät läpi koko tehtävän. Terminaattorihenkisesti komentajaa voi parannella biomekaanisin osin, kuten bionisin silmin tai käsin. Varusteiden saatavuus vaihtelee yksiköiden kesken, samoin komentajien käytettävissä olevat erikoiskäskyt, joilla tarvittaessa tehostetaan joukkion toimintaa eri tavoin, esimerkiksi tuplaamalla hyökkäysvuoro.

Legioonalaiset laivalla

Varsinainen tehtävä alkaa hyökkäysaluksen telakoiduttua hylyn kylkeen. Näyttöön ilmestyy ylhäältä kuvattu näkymä pelialueesta. Jottei operaatio äityisi käytävillä harhailuksi, ruudulta löytyy myös hylyn kaavio. Ikoneista hoidellaan välttämättömät tarpeet kuten liikkuminen ja taisteleminen. Ennen vuoron lopettamista voidaan varusteet ottaa käyttöön ja komentaja huutaa käskynsä. Pelaajan lopetettua vuoronsa hoitelee tietokone pahojen liikuttamisen.

Vihulaista voi joko röpötellä kaukaa, käydä käsirysyyn tai pahimmassa tapauksessa paeta. Jos oikein hyvä onni myötä voi vihollisen liiskauttaa oven väliin. Taistelutapahtumien ajaksi kamera siirtyy huoneen ylänurkkaan, mikä on lähinnä kosmeettinen seikka, mutta toimii hyvin. Peliareenan saa kytkettyä kolmiulotteiseksi milloin tahansa, tosin vain ympäristöä tarkkaillakseen.

Vuorojen välillä astuu kuvaan jokin 19 eri satunnaistekijästä. Joistakin on hyötyä, kuten androidien simahtamisesta ja koko aluksen ovien hallinnasta. Ikävimpiin taas kuuluvat hylyn turvajärjestelmän ilkeä tapa eliminoida satunnainen sotilas sekä sielunimijävampyyrit.

Kultaa ja kunniaa

Tehtävän suoritettuaan yksikön on palattava valtaussukkulaan ennen vuororajan umpeutumista. Voi sitä sotilasraukkaa, joka jää ulkopuolelle. Jos pelaajia on useampi kuin yksi, voittaja ratkaistaan pistesaaliilla. Eräät tehtävät edellyttävät kilpailevien joukkojen eliminoimista, joten semmoisia rauhanturvajoukkoja ne ovat. Tyylia ei sinänsä ole vierasta ristiretkeläisille.

Menestyksekkään suorituksen jälkeen komentajan mitalitili karttuu. Mitalit vaikuttavat käytettävissä olevien varusteiden määrään. Merkkejä kauppaamalla komentaja voi ostaa itselleen arvoja, unelmanaan ylikapteeniksi nimettäminen. Mitä korkeampi arvo, sitä enemmän komentoja. Komentajan voi majoittaa levykkeelle.

Miniatyyriukot bittikartalla

Toteutus on ensiluokkaista. Grafiikka on erittäin selkeätä ja huolellisesti työstettyä. 3D-näkymä on luku sinänsä: isot spritet, esikuvinaan lautapelin figuurit, on piirretty ja animoitu erinomaisesti. Kaikki varusteet ja aseet sotilaiden hanskoissa ovat erinäköisiä suuliekkejä myöten, ja helposti tunnistettavissa, tosin sinko muistuttaa lähinnä varsieväkalaa.

Pikkumiehiä käy välillä sääliksi pelin isoimman vihollisen Dreadnoughtin, jauhaessa heitä kanuunoillaan. Hylkyjen käytäviltä kantautuu etäistä hirviöiden mylvintää ja sotilaat poksahtelevat saappaistaan voimakkaan räjähdyksen saattelemana ja saapa halutessaan musiikkiakin taistelua ryydittämään. Eli äänipuoli on hoidettu kiitettävästi.

Gremlin teki sen taas

Lautapelin "liiku sinä, sitten minä" -systeemi on käännetty sujuvaksi ja monipuoliseksi käyttäjäliittymäksi. Hero Questin kaoottinen systeemi on onneksi heitetty romukoppaan. Reaaliajan puuttumisesta on pikemminkin hyötyä kuin haittaa, muutoin tuloksena saattaisi olla melkoista sohimista. Vaikeustaso on mitoitettu sopivasti ja 12 skenaariota tarjoavat yllinkyllin haastetta itse kullekin. Tulevat tehtävälevykkeet pitävät mielenkiintoa yllä jatkossakin.

Space Crusadessa ei juuri suurempia vikoja ole. Ainoa nipottamisen aihe on manuaali, joka on sekava ja yliselittelevä tyyliin "Voit avata ovia, jos haluat. Mutta sinun ei ole pakko avata ovia, jos et halua." Space Crusade on pakko-ostos kyseisen sanan taikavoimaan uskoville ja muillekin pelaajahenkilöille.

space-crusade2 space-crusade5

space-crusade1 space-crusade3

95