Tales from the Borderlands – Episode 1 - Vitsikästä väkivaltaa

Tales_from_the_Borderlands_1

Uutta vaihdetta silmään! Telltalen vitsit eivät ole vähissä.

Telltale on osoittanut moneen kertaan hallitsevansa draaman. The Walking Dead ja The Wolf Among Us ovat pelikäsikirjoittamisen saralla ylittämättömiä virstanpylväitä. Huumoripeleissä Telltalen onnistumisprosentti ei ole ollut yhtä korkea. Samin & Maxin sekopäiset seikkailut ja sanailut naurattivat ajoittain, Tales of Monkey Island puolestaan jäi aika vaisuksi kokemukseksi.

Viime vuosien vahvat näytöt ovat avanneet Telltalelle uusia ovia. Kun kirsikkana kakun päällä on Game of Thrones -lisenssi, Borderlands-lisenssi on jäänyt paljon pienemmälle huomiolle. Kun Tulen ja jään laulu on draaman mestareille kohtalaisen varma nakki, huumoripitoinen Borderlands oli ennen ykkösepisodin julkaisua suuri kysymysmerkki.

Walking Dead sai aikuisen miehen (ja naisen) kyyneliin, saako Borderlands aikuisen miehen (tai naisen) naurunkyyneliin?

Tales_from_the_Borderlands_3

Konttorirotan painajainen

Hahmojen kehittäminen, tehtävien tahkominen ja aseiden kerääminen ovat Borderlands-räiskintöjen tärkeintä sisältöä. Mutta Tales from the Borderlands noudattelee tuttua ja hyväksi havaittua Telltale-kaavaa. Dialogi, tarinankerronta, värikkäät hahmot ja tiukat valintatilanteet ovat seikkailun keskeisiä elementtejä, pulmanratkaisu soittaa toista viulua. Tarina etenee vauhdikkaasti ja jumittuminen on käytännössä mahdotonta, vaikka toimintajaksojen reaktionäpyttelyissä onkin heittää henkensä.

Borderlandsin väkivaltainen ja mustan huumorin kyllästämä maailma taipuu odottamattoman hyvin seikkailupeliksi. Lukuisat tutut hahmot, kuten Handsome Jack, Shade ja Zer0, linkittävät spin-offin Gearboxin emopeleihin. Huumori on taattua Borderlands-laatua: riemua revitään muun muassa robottihuumorista, psykohuumorista ja Hyperion-huumorista. Vitsit uppoavat erityisen hyvin, jos Borderlands-universumi on tuttu.

Tarina keskittyy kahteen hahmoon. Kumpaakaan ei voi kutsua sankariksi, sillä Rhys on ilkeän Hyperionin konttorirotta, Pandoralla asuva Fiona on erikoistunut huijauksiin ja vedättämiseen. Rhys halajaa ylennystä, mutta joutuukin likaamaan kätensä Pandoran pinnalla, kun esimiehen paikka viedään hänen nenänsä edestä. Rhys sekaantuu juoneen, jonka Fiona on punonut huijarisiskonsa ja oppi-isänsä kanssa.

Tarinaa kerrotaan kahdella aikatasolla. Nykyhetkessä Rhys ja Fiona ovat joutuneet vangeiksi ja kertovat vangitsijalleen omia versioitaan menneisyyden tapahtumista. Kiivaasti sanailevan kaksikon tarinat eroavat ajoittain merkittävästi toisistaan. Rhys kuvailee itsensä karismaattiseksi macho-mieheksi, kun todellisuus on jotain täysin muuta.

Tales_from_the_Borderlands_4

Avaa Pandoran lipas

Toiminta, tutkiminen ja tarinointi ovat hyvässä tasapainossa. Rhys ja Fiona eivät ole pyssysankareita. Rhys tilaa paikalle Hyperion-botin, joka liiskaa maantierosvot heitellen arskamaisia one-linereita, ja myös sukkelasanainen Fiona luottaa verbaliikan voimaan. Verenvuodatus pysyy kohtuullisena, jos Talesia vertaa Gearboxin Borderlandseihin, mutta K18-leima on silti syytä ottaa vakavasti.

Talesin graafinen tyyli yhdistää hienosti alkuperäiset Borderlandsit ja Telltalen aiemmat seikkailupelit. Paksut reunaviivat, karikatyyrimaiset hahmot ja komeat maisemat antavat seikkailulle omaleimaisen ilmeen. Hahmojen lyhyet esittelyvideot, tutut musiikit, esineiden värikoodit ja rahan merkityksen korostaminen iskevät silmää emopelien suuntaan. Teknisesti Tales voisi toimia sujuvammin, ainakin Xbox Onella latausajat olivat pitkiä ja peli töksähteli ajoittain.

Vaikka olen suuri Telltale-pelien ystävä, Tales from the Borderlands yllätti takavasemmalta. Huumoripitoisessa seikkailussa on juuri sellaista tuoreutta, jota kaipasin lohduttoman Walking Deadin ja film noir -henkisen Wolf Among Usin jälkeen.

Tärkeimpien hahmojen ääninäyttely on hoidettu mainiosti, visuaalinen tyyli miellyttää silmiä, tarina käynnistyy sähäkästi ja Rhys ja Fiona ovat persoonallinen parivaljakko. Kun ykkösepisodin lopputekstit rullaavat ruudulla ja taustalla soi Junglen Busy Earnin’, mielessä pyörii vain yksi asia.

Tätä täytyy saada lisää. Ja äkkiä.

 

Tales from the Borderlands – Episode 1

Telltale Games

Xbox One, saatavilla: PS4, Xbox 360, PC, Mac, PS Vita

Versio: Myynti

Moninpeli: Ei

Ikäraja: 18

 

Tales from the Borderlands jättää hyvälle tuulelle. Viisiosaisen episodipelin avausosa viihdyttää, hymyilyttää ja jopa naurattaa.

 

 

 

90