Täytettä pukinkonttiin

Konsolimarkkinat ovat kolmen kauppa: Sony, Microsoft ja Nintendo hallitsevat niin koti- kuin kämmenkoneet. Apple on vaivihkaa tunkeutunut matkapelaajien taskuihin sekä suositulla iPhonellaan ja odotetulla iPadillaan. Koska (Wiitä lukuun ottamatta) laitteiden mallit ovat kehittyneet ja parantuneet, kerromme, mistä tuntee uusimman.

www.nintendo.fi

Nintendon DS-sukupolvi hallitsee käsikonsolimarkkinoita rautaisella otteella. Uusimmasta DSi-versiosta on ehtinyt jo tulla markkinoille useampi tulkinta, joista viimeisin on kookkaampi XL, jos pikkuruudun tihrustaminen on vaikeaa. Teknisesti XL on samanlainen kuin tavallinen DSi, eli koneessa on kaksi näyttöä, joista alin on kynällä käytettävä kosketusversio. Konsolissa on kaksi kameraa, yksi ulos ja yksi sisäänpäin. Niiden tarkkuus ei riitä matkakuvien napsimiseen, mutta peleihin se piisaa.

Aluekoodittomat pelit imuroidaan joko Nintendon nettikaupasta suoraan koneelle langattoman verkon yli tai ostetaan kaupasta perinteisenä muistikorttina. XL-version näyttöjen pinta-ala on melkein tuplasti tavallista DSi:tä suurempi, joten konsolin ulkoiset mitat ovat samalla paisuneet kolmanneksen.

www.xbox.com

Microsoftin Xbox on ollut designiltaan romuluinen konsoli, mutta kesällä esitelty aikaisempaa pienempi malli paikkaa puutteet. Kiiltävän musta, hipaisukytkimillä varustettu uusi Xbox 360 on käytössä edeltäjäänsä merkittävästi hiljaisempi ja virtapihimpi. Virtalähde on edelleen ulkoinen, mutta sen koko on pienentynyt kolmanneksen aikaisemmasta. Verkkoyhteys onnistuu joko perinteisellä kaapelilla tai langaton verkko yhdysrakenteisella wlanilla.

Perusmallissa on 250 gigatavun kiintolevy, jossa riittää tilaa useammalle peliasennukselle samaan aikaan. Pääasiassa latauspelien pelaamiseen tarkoitetussa 4 Gt -versiossa kiintolevyn tilalla on neljän gigatavun flash-muisti, johon voi tallentaa Livestä ostettuja pikkupelejä. Kummankaan mukana ei tule kunnollista HD-videokaapelia, joten HDMI- tai komponenttipiuha pitää hankkia erikseen.

fi.playstation.com

Pleikkari täytti brändinä 15 vuotta, ja teini-ikään ehtineen konsoliperheen uusin jäsen on PS3:n ensiesittelyä kevyempi ja pienempi PS3 Slim. Laitteessa on sisäinen wlan langatonta verkkoa varten, ja mallista riippuen joko 120, 250, 320 tai 500 gigatavun kiintolevy. 250 gigatavun malli on periaatteessa korvautumassa uudemmalla 320 gigan versiolla, joka on myös hiukan edeltäjiään kevyempi.

Pelaamisen lisäksi PS3:n tärkein hyöty on Blu-ray-elokuvien katselu, mihin kone on edelleen yksi parhaista vaihtoehdoista. Konsolikäyttöön tarkoitettu muistin määrä ja prosessoriteho ovat ylivertainen yhdistelmä tavallisiin Blu-ray-soittimiin verrattuna. Jatkuvasti päivittyvä ohjelmisto puolestaan tarkoittaa, että uusien ominaisuuksien lisääminen on helppoa. Viimeisimpänä mukaan on tullut esimerkiksi tuki kolmiulotteisille elokuville ja peleille, joista nauttiminen tosin vaatii tarkoitukseen sopivan television. Xbox 360:n tavoin PS3 Slimin mukana ei tule HD-videokaapelia, vaan se täytyy ostaa erikseen.

fi.playstation.com

Sonyn PSP-käsikonsoli ei ole yltänyt Suomessa hurjaan suosioon, mutta uusin PSPgo-versio on silti edeltäjäänsä kätevämpi kokonaisuus. Kiinni ollessaan suurin piirtein kännykän kokoinen laite näyttää vain isolta näytöltä, mutta ohjausnappulat löytyvät ruudun takaa esiin luisuvalta tasolta.

Suurimpana erona edeltäjään koneessa ei ole minkäänlaista fyysistä mediaa. Pelit ja muut ohjelmat hankitaan Sonyn nettikaupasta, josta ne siirretään PSPgo:n sisäiseen muistiin joko PC:n, PS3:n tai suoraan langattoman netin välityksellä. Myös useimmista vanhemmista PSP-peleistä on ilmestynyt imuroitava digitaalinen versio. Kotona laitteen voi halutessaan kytkeä televisioon ja pelaaminen onnistuu Bluetooth-yhteyden ansiosta myös PS3:n padilla.

www.apple.fi

Kännykkävalmistajat ovat aika-ajoin yrittäneet tunkeutua käsikonsolimarkkinoille, yleensä huonolla menestyksellä. Applelle menestys tuli vahingossa huippusuosioon nousseen iPhone-puhelimen sivutuotteena. Kallistussensorilla ja tarkalla kosketusnäytöllä varustettu iPhone on yllättävän monipuolinen pelialusta, jonka nettikaupasta löytyy pilvin pimein pientä ja vähän isompaakin näperrettävää.

Viimeisin versio samasta teemasta on pikkukannettavan kokoinen iPad, joka soveltuu pelaamisen lisäksi muun muassa kirjojen lukemiseen, nettiselailuun ja elokuvien katsomiseen. Samat ohjelmat toimivat molemmissa laitteissa, vaikka iPadissa on hiukan tarkempi näyttö. Suomessa Sonera on tähän asti myynyt iPhonea yksinoikeudella omalla liittymällään, mutta sopimus on hiljattain rauennut ja laitetta saa myös muualta. Ipadia ei tätä kirjoittaessa ole vielä virallisesti julkaistu Suomessa, mutta laitteen uumoillaan saapuvan kauppoihin marraskuun aikana. Myös hinta on vielä arvio.

www.logitech.fi

Monenlaisia lisälaitteita valmistavan Logitechin Fantasy Collection houkuttelee naisia kirkkailla väreillään ja kuvioinneillaan. Kokoelmaan kuuluu muun muassa kaiuttimia, hiiriä, web-kameroita, näppäimistöjä ja kannettavan tietokoneen sylialustoja. Näistä jälkimmäinen kuulostaa ajatuksena hassulta, mutta ulos vedettävällä hiirilevyllä varustettu taso helpottaa kannettavan käyttöä. Etenkin langattomista hiiristä on tarjolla useita eri värivaihtoehtoja.

www.steelseries.com

Ulkoiset kaiuttimet eivät aina ole vaihtoehto, oli syynä sitten viereisessä huoneessa nukkuva jälkikasvu tai kärttyisä puoliso. Steelseriesin Spectrum 5XB -luurit sopivat pelaajan varaäänilähteeksi, sillä ne toimivat sekä PC:n että Xbox 360:n kanssa. Lisäksi kuulokkeet toimivat tietenkin minkä tahansa kuulokeliitännällä varustetun laitteen kanssa. Äänikommunikointia varten Spectrum 5XB:ssä on mikrofoni, jonka voi työntää piiloon toisen kuulokekupin sisään. Kuulokkeiden ja mikin äänenvoimakkuutta voi säätää erikseen omilla kytkimillään.

www.creative.com

Pelihuoneen nurkkaan hankittu televisio ja konsoli näyttävät hyvältä, mutta äänentoisto on pelkästään töllön kaiuttimien kautta kamalaa kuunneltavaa. Erillisen vahvistimen ja kaiuttimien hankkiminen on kallista, jos sellaisia ei jo löydy kotoa. Creativen epäilyttävän pieni Ziisound on ratkaisu ongelmaan, sillä koostaan huolimatta siitä lähtee yllättävän laadukasta ääntä. Myös äänenpainetta riittää niin paljon, että naapuritkin osaavat varmasti arvostaa pelivalintoja. Televisioon liittämisen lisäksi Ziisoundissa on iPod-liitäntä ja Bluetooth-tuki, jonka avulla muun muassa kännykän voi liittää langattomasti äänentoistoon.

www.powera.com

Playstationin ja Xboxin tulkinnat padeista ovat erilaisia, ja ohjaimet jakavat mielipiteet vahvasti kahteen leiriin. Toiset vannovat Microsoftin pyöreälinjaisen padin nimeen, toiset taas ovat kasvaneet alusta asti lähes samanlaisena pysyneen Playstation-ohjaimen kanssa. Suurin ero padien välillä on analogitattien sijoittelu: Xboxilla ne ovat epäsymmetriset ja Playstationilla symmetriset.

Enemmän boksiohjaimeen mieltyneelle PS3:lla pelaaminen helpottuu kummasti tarvikepadilla, jonka tatit on sijoitettu microsoftmaisesti. Yhdysvaltalaisen Power A:n valmistaman padin saa joko langattomana tai langallisena, mutta valitettavasti ei suoraan Suomesta. Halukkaan täytyy tilata ohjain suoraan Power A:n nettisivuilta.

www.roccat.org

Langattomia hiiriä on moneen lähtöön, mutta kovimpaan PC-pelaamiseen kelpaa yleensä vain langallinen ohjain. Siinä on kuitenkin yksi ongelma: piuhalla on ärsyttävä tapa sotkeutua pöydälle ja hanata liikkeissä vastaan. Perinteinen ratkaisu on pala teippiä, mutta se ei aina näytä kovin hyvältä. Saksalaisen Roccatin valmistama Apuri on hassun nimensä mukainen pieni lisälaite, joka lukitsee hiiren johdon haluttuun kohtaan ja toimii samalla USB-keskittimenä. USB-portteihin voi laittaa kiinni myös enemmän virtaa vaativia laitteita, sillä Apurilla on oma virtalähde.

Kolmiulotteisuus on muutaman vuosikymmenen tauon jälkeen taas päivän sana elokuvateattereissa. Kotona 3D:stä nauttimiseen tarvitaan ominaisuutta tukeva televisio ja aurinkolaseilta näyttävät shutter-lasit. Kolmiulotteisia malleja löytyy lähes kaikkien valmistajien uusista tuotevalikoimista, joten yhden yksittäisen television suosittelu on vaikeaa. Konsolipeleihin 3D-tuki on vasta tulollaan, ja sekin vain PS3:lle, mikä onneksi on myös paras vaihtoehto kolmiulotteisten leffojen toistoon. Televisiota ostaessaan kannattaa tarkistaa, kuuluvatko pakettiin myös lasit. Joihinkin malleihin ne täytyy ostaa erikseen.

Lisää aiheesta