The Elder Scrolls V: Skyrim – Hearthfire (PC) – Kodinrakentaja

Kun luolastot on koluttu, hirviöt kellistetty ja reppu täytetty tavaralla, voi rauhoittua oman kodin lämmössä.

Skyrim on pc-pelaajille loputon aarreaitta. Tekemistä ja lääniä riittää jo peruspelissä, ja lisäsisältöä ja modeja voi ladata lähes loputtomasti Skyrim Nexuksen kaltaisilta nettisivuilta. Konsolistit eivät ole yhtä onnekkaita, lisäsisältöä irtoaa vain kukkaroa raottamalla.

Kesäkuussa Xbox 360:lle ja elokuussa pc:lle ilmestynyt Dawnguard-lisäri (Pelit 9/2012, 85 p) oli laadukas, laaja ja kallis. Hearthfire on toista maata. Hintaa on vain vitonen, mutta sisältö on huomattavasti Dawnguardia köykäisempi. Hearthfiressä ei ole juonellisia tehtäviä, ei uusia aseita eikä uusia kykyjä, sen sijaan siinä keskitytään oman asunnon rakentamiseen ja perheen perustamiseen.

Hearthfiren myötä Skyrim lipuu lähemmäs Peter Molyneux’n Fablen (Pelit 11/2004, 82 p) värikästä satumaailmaa: aviopuoliso ja lapset odottavat kiltisti kotona, kun sankari kiertää maailmaa. Kunhan lukaalissa on tarpeeksi huoneita ja tekemistä, perhe pysyy tyytyväisenä. Toimisipa homma näin helposti myös tosielämässä!

Oma koti turhan kallis

Skyrimin asuntomarkkinat käyvät ilmeisesti ylikierroksilla, sillä rakentamiseen sopivia maaplänttejä on myynnissä ainoastaan Dawnstarissa, Falkreathissa ja Morthalissa. Oman maapalasen voi ostaa alueen jaarlilta edellyttäen, että välit paikalliseen mahtimieheen ovat tarpeeksi hyvät.

Rahattomien on turha haaveilla omasta kartanosta, pelkästään jaarlilta ostettu maatilkku kustantaa 5000 kultapalaa. Rakennuskustannukset pomppaavat äkkiä pilviin, jos taloonsa haluaa useita kerroksia, kellarin ja siipiä. Jättilukaalin rakentaminen vaatii läjän puuta, roppakaupalla savea ja kiveä ja kasoittain nauloja. Osa materiaaleista pitää ostaa paikallisilta kauppiailta, valtaosan pystyy onneksi hankkimaan itse luonnosta.

Talonsa yksityiskohtaisesta suunnittelusta ja rakentamisesta haaveilevat joutuvat pettymään. Skyrimin talot tulevat valmiissa paketeissa, edes ikkunoiden sijaintia tai seinien väriä ei saa päättää. Kunhan rakennusmateriaalit löytyvät inventaariosta, talo nousee vauhdilla. Perusta, naps. Lattia, naps. Seinät ja katto, naps naps. Sama rajoittuneisuus ulottuu myös huonekaluihin. Pöydän, sängyn tai tuolin voi sijoittaa vain ennalta määrättyyn paikkaan. Missä on valinnanvapaus? Miten käy asuntoni fengshuille?

Kartanoonsa voi rakentaa kolme lisäsiipeä. Huonetyyppejä on yhdeksän, mutta yhtä siipeä kohti on vain kolme vaihtoehtoa. Kasvihuoneen voi rakentaa pelkästään länsisiipeen, varaston vain pohjoissiipeen ja kirjaston ainoastaan itäsiipeen. Jos haluaa käyttöönsä kaikki yhdeksän huonetyyppiä, pitää rakentaa kolme taloa. Se vie rutkasti aikaa, vaivaa ja kultaa.

Väliinputoaja

Kun asunnon on viimein saanut valmiiksi, voi palkata apulaisen pitämään kodistaan huolta. Uutta Hearthfiressä on myös mahdollisuus adoptoida lapsia Riftenin orpokodista. Tenavat ovat tyytyväisiä omasta kodista, eivätkä vaadi onneksi jatkuvaa hyysäystä. Jatkuvat mut ku mä haluun -kiukuttelut olisivatkin tehneet pelistä liian realistisen. Pelkkää auvoa talonomistajan elämä ei ole, kartanoaan joutuu toisinaan puolustamaan maantierosvoilta tai hirviöiltä.

Taivaltaan vasta Skyrimissä aloittavalle sankarille Hearthfire on hyödyllinen lisäosa. Uudesta kodista on helppo rakentaa tukikohta, jossa voi pullottaa taikajuomia, parannella varustustaan, säilöä ylimääräistä tavaraa ja viettää laatuaikaa perheensä ja ryhmäläistensä kanssa. Skyrimin jo puhki kalunneille Hearthfire ei puolestaan tarjoa juuri mitään. Pitkälle edenneiltä pelaajilta löytyy asuntoja jo omasta takaa, etenkin jos on läpäissyt Dawnguardin.

Suppeassa Hearthfiressä ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi sisältöä. Laajempi kirjo muokkausmahdollisuuksia talon rakentamisessa olisi hyvä alku, omaan kotiin liittyvä juonellinen tehtävä tai pari tekisi lisäosasta jo varsin houkuttelevan ostoksen. Nykyisellään Hearthfire tuskin kelpaa edes Skyrimin pauloihin jääneille Sims-pelaajille.

68