Toimituksen valinnat vuoden 2005 parhaiksi peleiksi

Koska me lehden pelitistiset primadonnat emme ole samaa mieltä mistään, jokainen toimittaja ja avustaja sai nimetä nollasta viiteen ehdokasta per sarja. Sitten katsottiin, nouseeko kaaoksesta järjestys. Onneksi nousi.

Yleisenä linjana Pelit arvostaa aika lailla samoja pelejä kuin lukijat. Jatko-osia siedämme selkeästi huonommin, paitsi silloin kun ne vetävät konseptinsa kokonaan uusiksi, kuten Civilization IV ja Resident Evil 4. Ja tottakai harkkoremiesten harkkorepelit ovat korkeammalla.

Viime vuonna tuli joka alustalle paljon hyviä pelejä, ja paino on sanalla hyviä. Näiden kelpo käyttöpelien lisäksi todella hyviä ja loistavia, sellaisia, joille tekee mieli jakaa kunniaa, tuli vähemmän.

Toimituksen vuoden PC-peli: Civilization IV

Kaj "Kaiutin" Laaksonen kommentoi koko vuotta, joka oli hänen mielestään "PC:n paras pelivuosi miesmuistiin. Varsinkin strategiapelien ja simulaattoreiden ystäviä hyväiltiin molemmin käsin. Siinä missä konsolipuolella joutui hakemalla hakemaan edes viittä parasta, PC:llä olisin helposti voinut nimetä toistakymmentä loistopeliä. Niistä pinnan alle jäivät kuplimaan muun muassa Space Rangers 2, F.E.A.R., Guild Wars, Hearts of Iron 2, SWAT 4, GT Legends, Splinter Cell: Chaos Theory. Hienoja pelejä jokainen."

Eikä tämä kyllä mikään huono vuosi ollutkaan. Sen hedelmistä yhden äänen ihmeiksi jäivät Age of Empire 3, Battle of Britain 2, F.E.A.R., Fable: The Lost Chapters, Freedom Force 2, GTA: San Andreas, Guild Wars, Hearts of Iron 2, Still Life ja X3.

Football Manager 2006 kuittasi kaksi ääntä. "Sarja jatkaa eteenpäin aika huimin askelin, joskin pientä hyytymistä ilmassa. Silti addiktiivinen, perinpohjainen ja lajityypissään täydellisyyttä", toteaa Riku Neuvonen.

Kaksi ääntä kuittasi myös Fahrenheit ja julkaisu/arvostelupäivänsä takia väittelyä aiheuttanut Sid Meier's Pirates! Kaksi ääntä keräsi kumpikin hieno sukellusvenekokemus eli Silent Hunter 3 ja Dangerous Waters, joista Tuomas Seijavuori tiivistää: "Silent Hunter III kaappasi palkinnon merellisellä rintamalla tyrmäävällä grafiikallaan ja realistisella, mutta silti jännittävällä merisodalla. "Alaaaaaarrrrm! Wasserbomb!" SH3:n kilpakumppani on modernin merisodan koko monipuolisen kirjon mallintava S.C.S. Dangerous Waters, jossa massojen suosioon pääsyä haittasi tinkimättömästä realismista johtuva painotus elektroniikkaan ja fysiikkaan. Moninpelaajan toivesimu. "480 ja 900 Hz:n taajuudet erottuvat jo PNB:llä, se voi olla Akula!"

Nettiräiskintöjen uusi herra Battlefield 2 keräsi kolme ääntä. "Jos täytyisi valita yksi nettiräiskintä, joka jätetään henkiin, ja muut tuhottaisiin, se yksi olisi Battlefield 2. Tai Battlefield 1942.", julisti Niko Nirvi. Silti Battlefield 2 jäi näin yhden äänen enemmän keränneen Rome: Total Warin lisärin Barbarian Invasionin jalkoihin. Rome kapusi pronssitilalle.

Odotetusti World of Warcraft kohosi kärkeen. Sen keinoja epäilee Juha Kerätär. "Pelissä on oltava jokin erityinen koukku, jos laskuri näyttää vuoden lopussa peliajan olevan kymmeniä päiviä. World of Warcraft on hiottu, näyttävä mutta ennen kaikkea kohtuuttoman hauska ja addiktiivinen pelattava. Vuoden pelin arvoinen, niin omasta kuin sonnidruidini ja maahistyttösoturini mielestä."

Vähemmän odotetusti WoWin seuraksi kakkostilalle kiilasi Space Rangers, juuri sopivasti ylläpitämään pelitiläisten mainetta ihmepelejä arvostavina snobeina. Olli Sinerman pelinälkä ilmeisesti tyydyttyi: "Space Rangersin uutuudenviehätys vei kielen mennessään. Se toi pöytään paljon enemmän uusia makuja kuin Civ tai Battlefield yhteensä. On maukas maailma, herkullinen pelattavuus, erinomaisesti maustettu hienosäätö ja muutama pikantti, mutta annokseen erinomaisesti sopiva innovaatio. Kaikki vielä houkuttelevasti tarjottimella esillä, joten en voinut kuin ihailla, hiljentyä ja nauttia vuoden parhaasta peliateriasta." Tai kuten Riku Neuvonen asian ilmaisi "Vihdoinkin joku teki oikeasti Illuminatin. Hiljentää pelisuunnitteluun käytetyllä neroudellaan."

Todella ylivoimaisesti voiton vei Civilization IV. Sivistys ei tunne rajoja, ja näin puhui Marika: "Jos minä ostan PC-pelin, sen on oltava hyvä." Tuomas Seijavuori puhui pitempään: "Soren Johnsonin Civilization osoittautui C-sarjan tähän asti parhaaksi peliksi. Se lienee suurin kehu, jonka strategiapeli voi ansaita. Tärkein muutos on kaiken puuduttavan karsiminen pois, ja kuulemma luutuneimmat kolmososan veteraanit modaavat loppupelin takaisin ikuisuuksia kestäväksi. Olkoon valtakuntasi vain hieman vähemmän loistokas kuin omani!"

Toimituksen vuoden PS2-peli: Gods of War

PlayStation 2:n äänet poikkesivat varmaan eniten lukijoiden näkemyksestä, sillä jatko-osien, jopa suurten nimien, voima ei riittänyt ehdokaslistalle.

Toimituksen äänissä Gods of War jyräsi voittoon kahdeksalla äänellä. Mikko Forsström innostuu, jotta "God of War on paitsi vuoden peli, myös ellei paras niin ainakin yksi parhaista koskaan tehdyistä toimintaseikkailuista, ja ehdottomasti paras PS2:n yksinoikeuspeli. Pelattavuudesta tunnelmaan God of Warissa kaikki on huippua paitsi lopun kauhea veitsiseinähelvetti. Onneksi voin aina uskotella harhaisessa mielessäni, ettei kohtausta, Matrixin jatko-osia ja Star Warsin esiepisodeja ole olemassakaan."

Yhdellä äänellä muistettiin sellaisia pläjäyksiä kuin Brave, ESPN NFL2K5, Gun, Phantom Brave, Prince of Persia: The Two Thrones, Ratchet Gladiator ja Star Wars Battlefront 2. Niin ja tietysti Tiger Woods 2006 ja Ultimate Spiderman ja WRC Rally Evolved. Joulun myyntilistojen suurhitti Sly 3 sai vain yhden äänen, ja Cube söi Resident Evil 4:n äänet paitsi yhden. Gran Turismon neljäs lämmitys sai sekin vain äänen, ja suuryllätyksenä Metal Gear Solid 3 sai tyytyä yhteen orpoon ääneen.

Genjin kauneus nettosi sille kaksi ääntä, monialustaiset Pro Evo 5, King Kong ja Fahrenheit nettosivat kaksi ääntä täältäkin.

"Pro Evolution Soccer 5 vääntää realismiruuvia entistä kireämmälle onnistuen silti säilyttämään pelisarjan taianomaisen pelattavuuden. Vaikeustason nousu ja jalkapallon lainalaisuuksien entistäkin tarkempi mallintaminen eivät ehkä ilahduta kaikkia, mutta kyse on jalkapallosimulaatiosta. PES 5 kysyy näppärien sormien lisäksi myös aimo annoksen lajituntemusta.", kertoi Lasse Kyllönen ja Grönholm säesti: "Vaikka se ei pelitaidoissani näykään, pelaan vuodesta toiseen aktiivisesti kahta peliä: Pro Evolutionia ja Civiä, vain versionumero vaihtuu."

PS2-sarjan kakkoseksi kolmella äänellä noussut Soul Calibur II oli Miika Sillanpään mielestä "Parhaan mättöpelisarjan kaikin puolin paras osa. Hurjan nätti, monipuolinen, koukuttava ja kaikkea muuta mitä hyvältä tappelupeliltä vaaditaan."

Toimituksen vuoden Xbox-peli: Jade Empire

Ensimmäisenä jälkipolvensa saanut Xbox ei Halon puutteessa lyönyt pöytään kaikkivoipaa jumalpeliä.

Voiton niukalla neljällä äänellä vei Biowaren kinkkinen toimintaroolipeli Jade Empire. Tuomas Honkala selittää pelin vetovoimaisuutta: "Luke Kristjansonin ja Mike Laidlawin käsikirjoittama Jade Empire on tarinankerronnan tour de force. Se ei tyydy vain toistamaan kiinalaisia kansantaruja, vaan luo omat myyttinsä ikimuistoisella ja koskettavalla tavalla. Kun Wu Lootuskukka suuteli Silkkikettua, sytytin Cohiba Espendidon ja jäin tuijottamaan hiljaisena satama-allasta. Muskottipähkinän aromi ja vivahteet kosteasta sammaleesta tuntuivat lähes yhtä tyrmääviltä kuin suljetun nyrkin tietä kulkevan seikkailijattaren ja sukukuntansa pettäneen kiinalaisprinsessan kielletty rakkaus."

Brothers in Arms: Road to Hill 30, Dead or Alive Ultimate Edition, Destroy All Humans, Doom 3, Far Cry Instincts, GTA San Andreas, Hello Kitty, Mercenaries, Worms 4 Mayhem ja X-Men Legends II: Rise of Apocalypse olivat ne äänen keränneet.

Mutta kuka äänesti Hello Kittyä? No Marko Ahonen, sillä "Se on peli, joka teki 6-vuotiaasta perijättärestä pelaajan. Meillä vuoden useimmiten läpipelattu peli." No menköön.

"San Andreaksen takkuaminen oli minulle liikaa ja peli jäi PS2:lla kesken. GTA on kuitenkin parhaimmillaan soffalla maaten ja isolta ruudulta tuijotettuna, joten kahden edellisen osan tapaan Xboxille erinomaisesti sovitettu versio on minulle Se Oikea.", toteaa yksinäinen Boxijenginuori Mikko Fosström.

Oddworld: Stranger's Wrath sai vain yhden äänen, mikä suututti jopa Marko Ahosen:" On se vaan kumma, kun laatu ei pelikansalle kelpaa. Hävetkää!"

Kakkoskerhon aloitti nyrkkipeli Fight Night Round 2. Kaksi ääntä myös Boxipuolelta nettosivat Fahrenheit ja Pro Evo 5. Joka laite ynnättynä Fahrenheit sai kaikkiaan viisi ääntä ja Pro Evo viisi neljä.

Tasaisessa kamppailussa hopeaa sai kolme peliä, kolmella äänellä. Burnout Revenge pääsi tasoihin Forzan kanssa, ja iso apina King Kong.

"vakuutti tunnelmallaan ja vei heti mukanaan. Sen lisäksi, että kyseessä on yksi kaikkien aikojen vakuuttavimmista leffapeleistä, se on myös itsenäinen taideteos ja elämyksenä tuore ja persoonallinen. Kaikki King Kongissa huokuu laatua latauskuvista lähtien. Loisteliaat maisemat, häkellyttävät hirmuliskot ja pelottavat äänet viimeistelevät hienon kokonaisuuden. Loppu on kaiken lisäksi surullinen.", itki Jari Turunen.

"Peter Jackson's King Kong loistaa tunnelmallaan: jännitystä, kauhua ja kauniita näkymiä ensi sekunneista lähtien. Pelattavuus on hiottu kohdalleen, mikä imaisee pelaajan osaksi selviytymistaistelua. Tarina soljuu miellyttävästi eteenpäin, ja jokainen kohtaus on perusteltu. Kuningas Kongin kruununa on huikea äänimaailma. King Kong todistaa, että lisenssipelikin voi olla järisyttävän hyvä.", todistaa Mika Äärilä.

Toimituksen vuoden GameCube-peli: Resident Evil 4

Cubessa ei multiformaatti jyllää, pitää olla ehtaa Nintendoa. Listalle kipusivat Battalion Wars, Donkey Kong: Jungle Beat, Fire Emblem: Path of Radiance ja Pokemon XD Gale of Darkness. Putkimies oli vuoden urheilija, siitä kertovat Mario Party 6, Mario Power Tennis, Mario Smash Football, Paper Mario ja Super Mario Baseball.

Riku Neuvosen mielestä Mario Smash Football on "Hauskin jalkapallopeli sitten Sensible Soccerin!". Baten Kaitos on Sillanpää Miikan mukaan "Melko perinteinen konsoliroolipeli, joka kuitenkin sisältää kekseliään taistelusysteemin ja keskitasoa paremman juonen. Kuution hiipuvan pelitarjonnan viimevuotisia helmiä."

Linkkien keskinäinen kimppakiva Legend of Zelda: Four Swords olisi ansainnut korkeamman sijoituksen sekä lehden että lukijoiden äänestyksessä. "Four Swords olisi noussut satavarmasti kärkisijoille, ellei kimppapeli vaatisi neljää Advancea. Nelinpelinä Linkien vipellys toimii jopa paremmin kuin toissavuoden Chrystal Chronicles, sillä kokonaisuus on tasapainoisemmin suunniteltu, ja pelaajien Gameboylle on keksitty erillisine sisätiloineen jopa järkevää käyttöä", Grönholm jossittelee.

Nintendon omistus loppui kakkostilaan, sillä voiton vei tietysti Resident Evil 4, joka muutti Mikko Fosströmin henkisen profiilin. "Resident Evil 4 vaikutti pysyvästi psyykeeni. Harkitsin vakavasti espanjanopintoja, jotta ymmärtäisin paremmin mitä pahat papit ja maajussit sanovat. Ymmärtämättömyys ei estänyt minua mokeltamasta mantroja itsekseni ja kissalleni, maineeni Martinlaakson kylähulluna sen kun kasvaa ja ainakin espanjaa taitavat vaihtavat suosiolla puolta kun kävelen vastaan pimeällä kadulla." Marko Ahonen paljastaa liikaa: "Käsittämättömän kamala peli. Pakko pelata vaipoissa, jos ei halua alushousupyykkiä."

Toimituksen vuoden käsikonsolipeli: Zoo Keeper

Kevyesti ykköstilalle nousi yhtä ylivoimaisesti kuin yllättävästi Zoo Keeper (DS) kuuden äänestäjän salaliitolla. Petri Heikkinen oli yksi heistä. "Vanha ja usein kloonattu, mutta erinomainen idea. DS:n kosketusnäytön, loistavan pelimoodivalikoiman ja kattavan ennätystaulukon ansiosta Zoo Keeperistä kuoriutuu uskomattoman addiktiivinen toimintapuzzle. Tätä on pakko jauhaa, kunnes silmissä vilisee pelkkiä söpöeläimiä. Ja vielä pari tuntia putkeen päälle."

Mukana kulkevan peli-ilon pinon pohjalla ovat Fire Emblem: Sacred Stones (DS), Mario Kart DS, Snakes (N-Gage), Worms World Party (NGage), X-Men Legends 2 (PSP) ja Archer Maclean's Mercury (PSP).

Toisenkin äänen saivat Everybody's Golf (PSP), GTA: Liberty City (PSP), Untold Legends PSP ja Virtua Tennis: World Tour (PSP). Lumines (PSP) sai Ahosen kysymään, jotta "Mistä on hyvät puzzle-pelit tehty? Addiktiivisen yksinkertaisesta perusideasta, vaivattomista kontrolleista ja tyylikkyydestä."

Kakkostilan jakoivat strategia Advance Wars: Dual Strike (DS), puzzlepeli Meteos (DS) ja hauhau-hauska Nintendogs (DS).

Toimituksen vuoden 2005 peli

1. Civilization IV (PC)

2. World of Warcraft (PC)

3. Resident Evil 4 ja Space Rangers (PC)

4. God of War (PS2)

5. Pro Evolution Soccer 5 ja Peter Jackson's King Kong

Toimitus äänesti vuoden peliä poimimalla eniten ääniä saaneet viimeiseen rutistukseen.. Jokaisella äänestäjällä oli enää yksi ääni. Voiton vei viidellä äänellä Civilization IV, mikä on ihan oikein. Se on sentään "Virtaviivaisin Civ-peli, joka ei ole tippaakaan kärsinyt "yksinkertaistamisesta", vaan on ihan yhtä addiktiivinen ja loistava kuin aiemmat osat, ellei parempikin.", kuten Miikka Sillanpää todistaa.

Äänikynnyksen ylittivät yhdellä äänellä King Kong ja Pro Evolution Soccer 5, PS2-voittaja God of War sai nyt tyytyä kahteen.

Pronssiin nousivat niin loistava Resident Evil 4 kuin tekoälyllinen mestariteos Space Rangers, hopeaan venyi kalkkiviivoilla addiktiivinen World of Warcraft. "Kai WoW tekee jotain oikein, kun en edes pidä massiiviroolipeleistä ja silti tätä tuli pelattua ihan liikaa", murehti menetettyä elämää Niko Nirvi.

Toimituksen vuoden multiformaattipeli: Peter Jackson's King Kong

King Kong sai ääniä lähes jokaisella alustalla, joten toimitus päätti valita sen vuoden multiformaattipeliksi. Elokuvapelinä se on täysin omaa luokkaansa.

”King Kong vakuutti tunnelmallaan ja vei heti mukanaan. Sen lisäksi, että kyseessä on yksi kaikkien aikojen vakuuttavimmista leffapeleistä, se on myös itsenäinen taideteos ja elämyksenä tuore ja persoonallinen. Kaikki King Kongissa huokuu laatua latauskuvista lähtien. Loisteliaat maisemat, häkellyttävät hirmuliskot ja pelottavat äänet viimeistelevät hienon kokonaisuuden. Loppu on kaiken lisäksi surullinen.", itki Jari Turunen.

"Peter Jackson's King Kong loistaa tunnelmallaan: jännitystä, kauhua ja kauniita näkymiä ensi sekunneista lähtien. Pelattavuus on hiottu kohdalleen, mikä imaisee pelaajan osaksi selviytymistaistelua. Tarina soljuu miellyttävästi eteenpäin, ja jokainen kohtaus on perusteltu. Kuningas Kongin kruununa on huikea äänimaailma. King Kong todistaa, että lisenssipelikin voi olla järisyttävän hyvä.", todistaa Mika Äärilä.

Kunniamaininta Star Wreckille

Viime vuoden kohutuin elokuvatapaus oli amatöörivoimin tehty Star Wreck: The Pirkinning, joka levisi internetin kautta huumaavaa vauhtia. Vaikka Star Wreck ei peli olekaan, se liippaa niin läheltä Pelit-lehden seuraamaa populäärikulttuuria, että Pelit-toimitus päätti palkita tekijät Timo Vuorensolan, Samuli Torssosen ja Tiina Routamaan erikois-Kyöpelillä.

Toimitus oli asiasta yksimielinen ja odottaa jatkoa.

Pelaajien valinnat vuoden 2005 parhaaksi peliksi

Lisää aiheesta