Videopeli-peli

Nnirvi on toimittaja Suomen suurimmassa videopelilehdessä, tarkistettu levikki 32 686 kappaletta.

* * * * *

Inkkaripinkkarit on rauhallista porukkaa, mutta rajansa kaikella.

Guinness on lisännyt itsensä omaan kirjaansa, kohtaan "Maailman typerin pelilista". Kun Guinnessin syystäkin nimettömäksi jäänyt asiantuntijaraati koosti 50 nimen listan kaikkien aikojen vaikutusvaltaisimmista ja (hienon yhteismitallisesti) hauskimmista peleistä, sen ykkönen oli Super Mario Kart. Loppuvalinnoissa oli tasan yhtä vähän järkeä, mutta yhtä paljon Nintendoa.

Nettimyrskyssä listalle ei löytynyt ymmärtäjiä, ja hienoa siinä oli se, että jokaisella oli oma syy räjäyttää verisuoni päästään.

Minulle listan rajaus oli se viimeinen pisara, joka hukutti kamelin. Videopelilistaksi kutsuttu lista rajattiin konsolipeleihin, koska tietokonepelit eivät ole videopelejä. Tämä ei estänyt Bioshockin esiintymistä listalla.

Näin lista on yhtä vakuuttava kuin "Parhaat ja hauskimmat urheilijat kautta aikojen", josta on jätetty pois kaikki mustat urheilijat, koska he eivät ole eurooppalaisia.

Vertaus ei ole sattuma, sillä videopelien rajaaminen konsolipelien vaihtoehtotermiksi on laiterasistinen kannanotto, jonka tarkoitus on erottaa vähempiarvoinen PC-pelaaminen omasta rakkaasta harrastuksesta.

Termi-naattori

Minua ärsyttää videopeli-käsitteen raiskaaminen jo ammatilliselta kannalta. Kuvittele, että punaiseen, siniseen ja keltaiseen ei voisi viitata termillä "perusvärit", koska muutaman ruotsalaismielisen mukaan vain sininen ja keltainen ovat perusvärejä, punainen on kommunistiväri.

Videopelit on kattokäsite, jonka alalajeja ovat multiformaatti-, tietokone-, konsoli-, käsikonsoli-, kolikko- ja kännykkäpelit plus ne muut, jotka varmasti unohdin. Alalajit jaetaan laitteiden mukaan. Kerroksia käytetään tarpeen mukaan, eli "Videopeleissä PC-pelit ovat jääneet konsolipelien jalkoihin, mutta konsolipelit johtavat Wii-pelien voimalla."

Ihan siltä varalta että asia on vaikea tajuta, lainataan Pyhää Wikipediaa: "Videopeli on elektroninen peli, johon liittyy vuorovaikutus käyttöliittymällä, joka generoi visuaalista palautetta videolaitteelle."

"A video game is an electronic game that involves interaction with a user interface to generate visual feedback on a video device. The word video in video game traditionally referred to a raster display device. However, with the popular use of the term 'video game', it now implies any type of display device. The electronic systems used to play video games are known as platforms; examples of these are personal computers and video game consoles. These platforms range from large computers to small handheld devices. Specialized video games such as arcade games, while previously common, have gradually declined in use."

Wikipedia siis yksiselitteisesti näkee videopelit kattokäsitteenä. Vaan kukapa Wikipediaa uskoo, mitä sanoo arvostettu Encyclopedia Britannica? Se määrittelee videopelit näin: "Video game, see electronic game: any interactive game operated by computer circuitry. The machines, or 'platforms', on which electronic games are played include general-purpose shared and personal computers, arcade consoles, video consoles connected to home television sets, and handheld game machines. The term video game can be used to represent the totality of these formats, or it can refer more specifically only to games played on devices with video displays: television and arcade consoles."

Vaikka Enssi B. myös tukee oikeaa videopelikäsitystä, siitä löytyy se porsaanreikä, jolla laiterasistien mielestä videopeli tarkoittaa konsoli- ja kolikkopelejä. Vielä enemmän he innostuvat Websterin sanakirjan määritelmästä: "A video game is a game played using an electronic device with a visual display." Pahus, mutta hei! "Often 'video game' is taken in a narrow sense to mean those games played on consoles for television and similar handhelds. The term 'video game' is often not considered to include computer games and coin-operated arcade games, both because historically the games in these three categories were very different, and also because the activity of playing these three types of games is different."

Melkoinen saavutus, koska kolikkopeleistä puhuttiin videopeleinä ennen ensimmäistäkään kotikonsolia. Vaikka pieniä ovatkin, nämä porsaanreiät mahdollistavat saman prosessin, jolla lähimmäisenrakkautta ja suvaitsevaisuutta saarnaavasta Uudesta Testamentista saadaan herutettua naispappeuden vastaisuutta ja homovihaa: ei lueta metsää vaan puita ja pensaita.

Vaan ei enää, sillä porsaanreikä meni juuri kiinni, vaikka siat kuinka vinkuisivat.

Kaikki maailman pelitäärit ovat yhdistyneet

Laiterasistien pääargumenttikohta on juuri pelien ja pelitapahtuman erilaisuus.

Otetaan vähän videopelien historiaa. Nimi syntyi koska Pong ja Pac-Man näyttivät pelin tapahtumat kuvaruudulla. Nimi pysyi kun ensimmäiset kotivideopelit kytkettiin televisioihin. Vaikka kotimikrot kytkettiin myös telkkuun, jo silloin media suosi pelikonsoleita. Nimitys pysyi ja vahvistui kun NES, Sega Megadrive, Super Nintendo, PlayStation ja muut alkeelliset pelisysteemit edelleen kytkettiin televisioon, kun PC:llä pelattiin omalla näyttölaitteella. Myös pelit olivat erilaisia. Pieni, surkea, marginaalinen oikeutus puhua video- ja tietokonepeleistä siis oli olemassa.

Mutta se oli silloin ja nyt on nyt. Vastakkainasettelun aika on ohi, sillä ikinä eivät tietokone- ja konsolipelit ole olleet näin lähellä toisiaan. Laitteet ovat samassa teholokerossa, resoluutiot samassa pallopuistossa ja nettipeli on vakio.

Mikä tärkeintä, merkittävät pelit ovat suurimmaksi osaksi ihan samoja, jopa silloin kun ne eivät ole monialustapelejä: Crysis ja Killzone 2, missä kulkee se merkittävä ero? Nyt laiterasistin pitää vakuuttaa itsensä, että kun sohvalla istuen pelaa padilla Bioshockia HD-telkkarista, se on videopelaamista, mutta Bioshockin pelaaminen samaa tekniikkaa käyttävän HD-monitorin ääressä hiirellä ja näppäimistöllä (tai Xboxin padilla) on tietokonepelaamista.

Pelien ja pelitapahtuman erilaisuus -argumentti sopii enää Nintendon Wii-konsoliin, jolla pelataan selkeästi erilaisia pelejä selkeästi erilaisella tavalla selkeästi erilaisissa pelitapahtumissa. Nyt siis Wii-pelit ovat videopelejä, loput tietokonekonsolipelejä.

Kenen etu?

Miten videopelin väärä käyttö on edes pysynyt hengissä? Jotkut käyttävät videopeliä väärin ihan tottumuksesta, esimerkiksi monoalustakulttuurissa eläneenä, eikä heille ole ongelmaa vaihtaa "konsolipeleihin". Normimedioissa videopelit yleensä tarkoittavat konsoleita, mutta tarvittaessa mitä tahansa WoWista selainpeleihin. Niitä on turha yrittää sivistää.

Pelaajista idealistit ihan kirjaimellisesti vihaavat ja/tai halveksivat PC-pelaamista, ja yrittävät videopeli-retoriikalla erottaa ne harrastuksestaan. Merkittävänä erona vastaavat PC-pelirasistit vihaavat ja halveksivat "konsolipelejä", eivät "videopelejä".

Opportunistit käyttävät videopeliä konsolipelin kakkosvaihtoehtona silloin kun siitä on heille henkilökohtaista hyötyä. Tyypillinen esimerkki on "Maan suurin videopelimedia", jota käytetään silloin kun edellä on oikeasti isompi pelimedia. Jos voittajassa on PC mukana, videopeli on konsolipeli, mutta jos voittaja on puhdas konsolipelimedia, videopeli tarkoittaa kätevästi PC- ja konsolipelejä. Media tarkoittaa lehteä, nettisaittia, tv-ohjelmaa tai jotain vastaavaa.

Miksi nämä penaalin lyhyimmät kynät käyttävät termiä "videopeli", miksei yksiselitteinen ja tarkka "konsolipeli" kelpaa? Minä en tiedä. Ehkä videopeli kuulostaa siistimmältä termiltä? Pieniegoisten pelijournojen maailmassa näinkin mitättömällä asialla on merkitystä.

Yleinen etu voittaa vinkuvat marginaalit. Minä en edes vetoa terveeseen järkeen, vaan totean, että tästä eteenpäin videopeli on yleistermi elektronisille peleille, joihin liittyy vuorovaikutus käyttöliittymällä, joka generoi visuaalista palautetta videolaitteelle.

Kolmen kuukauden siirtymäkauden jälkeen termin väärinkäyttäjät ovat laillista riistaa, joita saa ivata ja pilkata aivan vapaasti. Tietysti reliikeillä on oikeus puolustaa ideologiaansa. Odotan siis innolla saavani asiallisia vastikkeita, joissa perustellaan, miksi nykyisessä pelitilanteessa konsolipeleille pitää olla kaksi termiä, mutta mitään koko kentän kattavaa yleistermiä ei tarvita.

Arvostelu on luettavissa www.pelit.fi:ssä 5.5.2009.

Lisää aiheesta

  • Palkintojen aika

    Vuoden lopulla pidetyssä Niko2008-gaalassa arvovaltainen raati valitsi kuluneen vuoden merkittävimpiä pelikulttuuritapahtumia. Äänestys sujui täydellisen yhteisymmärryksen merkeissä.

    Vuoden peli: The Witcher Enhanced Edition

    Jopa Ron Perlman äännestäisi Enhanced Editionia koko…
  • Arcademäen sankarit

    www.animal-crossing.com/cityfolk

    Animal Crossing on enemmän harrastus kuin peli, sillä säännöllisellä ja pitkäjänteisellä paneutumisella Eläinristeyksestä saa eniten irti.

    Elämäsimulaattori Animal Crossing on Nintendon omalaatuinen virtuaalinukkekodin, kalenterin, tamagotchin ja…
  • Pelifornication

    Toimittaja Nirvi on Gamestoliiton parisuhdeneuvoja, joka opettaa pelaajia ymmärtämään erilaisia pelejään ja pelialustojaan. "Jengi hei, älkää jähmätkö!" on hänen sanomansa maailmalle. Vapaa-ajallaan toimittaja Nirvi pelaa vain venäläisiä strategiapelejä, vain mustalla PC:llä,…