Vuoden 2004 parhaat pelit - Veteraanit jyräävät

Pelit-lehden Vuoden Peli 2004 -äänestys on ohi ja Kyöpeli-pystit jaettu perinteisessä Pelit-gaalassa. Vaan kuka voitti? Kenen pelintekotaito hallitsi?

Äänestys vuoden 2004 pelistä ei ollut maailmankaikkeuden jännittävin tapahtuma. Kuten Forrest Gump sanoisi: "Äänestys on kuin Marianne-pussi: ei koskaan tiedä, mitä sieltä tulee." Voittajat pystyi ennustamaan jo vuosi sitten, ainakin alustoille PS2, Xbox ja PC. Vuoden KuutioPeli oli aika varma sekin, vain käsikonsolipeleissä paikka oli selkeästi auki.

Äänestyksen ensimmäisellä kierroksella, jossa valittiin laitekohtaiset voittajat, ääniä annettiin tasan 12 600. Äänestysaikaa oli noin kuukausi Pelit.fi:ssä tai postitse. Toisella kierroksella, jossa valittiin itse Vuoden Peli, ääniä jaettiin 2 789 Pelit.fi:ssä ja kännyköillä. Äänestysaikaa oli vain runsaat pari viikkoa.

Äänimäärä kasvoi viime vuodesta noin neljällä tuhannella. Yhteensä ääniä annettiin valtavat 15 389 kappaletta, mikä on uusi ennätys Vuoden Peli -äänestyksissä kautta aikain.

Maaliskuun Pelit-lehdessä kerromme, miten helmikuun alussa järjestetty gaala sujui ja kuinka tyytyväisiä tai yllättyneitä olivatkaan KyöPelit-patsaiden saajat. Gaalassa myös FIGMA (Finnish Game and Multimedia Association) jakaa palkinnot viime vuoden parhaiten myyneille peleille.

Vuoden käsikonsolipeli

1. Pathway to Glory (N-Gage) 233

2. Legend of Zelda: The Minish Cap (GBA) 116

3. Metroid: Zero Mission (GBA) 87

4. Pokemon Fire Red/Green Leaf (GBA) 45

5. Grand Theft Auto (GBA) 33

6. Boktai: The Sun is in Your Hand (GBA) 32

7. Max Payne (GBA) 30

8. Legend of Zelda (Classic NES Series) (GBA) 29

9. Fire Emblem (GBA) 25

Super Mario Bros. (Classic NES Series) (GBA) 25

Jokseenkin yllättävästi N-Gagen Pathway to Glory paitsi kohosi Edistyneen Pelipojan muuten hallitseman listan ykköseksi, veti vieläpä tuplasti enemmän pisteitä. Hienosti suomalaisten osaajien liki katkeamaton Kyöpeli-pystien ketju ei katkennut.

Vuoden GameCube-peli

1. Metroid Prime 2: Echoes 354

2. Metal Gear Solid: The Twin Snakes 112

3. Paper Mario: The Thousand-Year Door 99

4. Harvest Moon: A Wonderful Life 85

5. Tales of Symphonia 72

6. Final Fantasy: Crystal Chronicles 55

7. Need for Speed Underground 2 41

8. WWE: Day of the Reckoning 35

9. Pikmin 2 34

10. Prince of Persia: Warrior Within 29

Metroid Prime 2:n voitto kolminkertaisella äänimäärällä kakkoseksi tulleeseen entiseen PlayStation 2 -peliin sopi vuoden 2004 3D-räiskintäteemaan. Nintendo-näkemystä sekoittivat vain Persian synkkä prinssi ja tuunauspeli Need for Speed Underground 2.

Kiinnostavasti pellepaini kipuaa tilalle 8 jättäen sellaiset pelit kuin Donkey Kongan (11.), Animal Crossingin (12.) ja Pokemon Colosseumin (14.) top kympin ulkopuolelle.

Vuoden Xbox-peli

1. Halo 2 1467

2. Ninja Gaiden 153

3. Burnout 3: Takedown 90

4. Fable 72

5. FlatOut 64

6. Pro Evolution Soccer 4 61

7. Need for Speed Underground 2 31

8. Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay 29

9. Elder Scrolls III: Morrowind GotY 26

10. Thief: Deadly Shadows 24

Halo 2 voitti: mikä yllätyksien yllätys! Lähes 1500 ääntä kerännyt Halo 2 pieksi kakkoseksi tulleen Ninja Gaidenin melkein kymmenkertaisella äänimäärällä. Loput top kympin peleistä olivat sentään samassa pallopuistossa. Samalla Halo 2 oli eniten ääniä saanut konsolipeli.

Thief pärjäsi Xboxilla paljon paremmin kuin PC-puolella, ja ilahduttavasti hieno Riddick ei uponnutkaan unohduksen suohon. Fable lunasti lukijoiden silmissä hypensä sijoittumalla neljänneksi.

Vuoden PlayStation 2 –peli

1. GTA: San Andreas 1131

2. Final Fantasy X-2 126

3. Ratchet & Clank 3 102

4. Pro Evolution Soccer 4 101

5. Jak 3 93

6. Burnout 3: Takedown 89

7. FlatOut 74

8. WWE Smackdown vs RAW 57

9. Need for Speed Underground 2 55

10. Prince of Persia: Warrior Within 41

Jättishokkiyllärinä GTA: San Andreas putsasi pajatson melkein kymmenkertaisella äänimäärällä Final Fantasy X-2:een nähden. Rehellisesti sanoen se alkaa jo olla pikkaisen masentavaa ja johtaa visioon lypsylehmästä, jossa aika ja kaupunki vaihtelevat, mutta peli pysyy samana. Grand Theft Autot ja Final Fantasyt ovat olleet kolmen parhaan joukossa lähes jokaisessa Kyöpelit-gaalassa.

Jämäpisteitä saaneet loppupelit eivät sisältäneet yllätyksiä. PS2-pelaajat pitävät pellepainista, se nähtiin jo viime vuonna. Silloin listalle nousi todellisena mustana hevosena WWE Smackdown: Here Comes The Pain, nyt WWE Smackdown vs RAW, joskaan ei yhtä korkealle.

Killzone ei mahtunut kärkikymppiin, vaan oli 11.

Vuoden PC-peli

1. Half-Life 2 2160

2. World of Warcraft 483

3. Rome: Total War 436

4. Far Cry 293

5. Vampire: The Masquerade - Bloodlines 191

6. Warhammer 40K: Dawn of War 150

7. FlatOut 143

8. Sims 2 122

9. Doom 3 104

10. Need for Speed: Underground 2 101

Half-Life 2, "keskinkertainen putkiräiskintä", sai kolmasosan kaikista PC-peleille annetuista äänistä. Kakkoseksi sijoittuu peli, joka on sikäli yllätys, että sitä oikeasti ei ole vielä edes julkaistu kuin betatestausmuodossa. Toisaalta Sid Meier's Pirates! oli 15., vaikkei siitä oltu äänestyshetkellä julkaistu edes demoa.

Rome: Total Warin suosio ei ole yllätys, mutta ilmaisen jalkapalloihmeen Hatrickin nousu neloseksi kyllä on. Strategiapelien menestys räiskinnän ylitarjonnassa ilahduttaa. Loppulista onkin aika ennustettavaa luettavaa.

Viime vuoden toimituksen ja lukijoiden Vuoden Pelin, Silent Stormin, hieno lisäri Sentinels tyytyi sijaan 12. Jos jostain tekee mieli marista, niin Soldiers: Heroes of WW2:n heikosta menestyksestä sijalla 16, kun samaan aikaan Doom 3 kipuaa kärkikymppiin. Soldiersin ohi meni jopa Call of Duty: United Offensive (14.)

Kiinnitimme huomiota myös siihen ,että PC-ääniä annettiin ensimmäisellä kierroksella melkein yhtä paljon kuin muiden alustojen ääniä yhteensä (PC 5925 vs muut 6675).

Vuoden peli 2004

1. Half-Life 2 1124

2. Halo 2 395

3. Rome: Total War 326

4. Grand Theft Auto San Andreas 319

5. Far Cry 180

6. World of Warcraft 179

7. Vampire: The Masquerade - Bloodlines 147

8. Warhammer 40K: Dawn of War 132

9. FlatOut 108

10. Pro Evolution Soccer 4 97

H2-sota sai selkeän lopun: Half-Life 2 voitti yli kolmenkertaisella äänimäärällä Halo kakkosen, joka väänsi tuimasti kättä Romen kanssa kuitaten hopeaa vasta loppumetreillä. FlatOut nousi kunniakkaasti kärkikymppiin.

Toimituksen valinnat

Aikamme terävimpien pelianalyytikkojen valinnat laitekohtaisten sarjojen kärkeen olivat täsmälleen yhtä h..hoh... hämmästyttävän jännittäviä kuin lukijoiden valinnat. Totuttuun tapaan jokainen sai nimetä viisi ehdokasta, joiden kärjestä sitten suoritettiin finaaliäänestys. Pelit: yksi suuri perhe, yksi yhteinen mielipide -periaatteen mukaisesti ehdokkaiden kokonaismäärä oli yli seitsemänkymmentä.

Vaan löytyi haulikonlaukauksesta se osumakuviokin.

Vuoden PC-peli

1. Half-Life 2

2. Rome: Total War

3. Warhammer 40K: Dawn of War

4. FlatOut

5. Far Cry

Samu Ollila julistaa uskollisuuttaan Roomalle: "Kuinka ei voisi olla rakastamatta peliä, jossa elefanttilaumat laittavat legioonalaiset lentoon, ja tuhatpäiset joukot ottavat yhteen kuin Gladiaattorissa ikään? Bugisuudestaan huolimatta Rome on jotain sellaista mitä tulee varmasti pelattua vuosia samalla vimmalla kuin edeltäjiäänkin."

Kaj Laaksonen yhtyy hymniin: "Rome: Total War osoittaa, miten strategiapeli voi samaan aikaan olla historiallinen ja älykäs, mutta silti täynnä komeaa toimintaa. Vuoropohjainen strategia ja reaaliaikaiset taistelut toimivat hienosti sopusoinnussa keskenään."

Seuraa traileri nettiropevuosi 2005:n puheenaiheista. Innovaatio, kuka sitä kaipaa? Ei ainakaan Olli Sinerma, Blizzardin satumaailman Mansikki the Tauren: "Blizzard teki sen taas. Saman pelin kuin kaikki muutkin, mutta parhaan, toimivimman ja useilla muilla positiivisilla superlatiiveilla päällystettynä. Kerrankin massiivimoninpelimaailma tuntuu oikealta maailmalta." Ja puhe on siis World of Warcraftista.

Samoilla linjoilla joskin eri pelillä on Miika Sillanpää: "Tiesin, että World of Warcraft ja se toinen peli jakavat nettiropepelaajat kahtia. Oma valintani on EverQuest 2. Mitään varsinaisesti uutta EverQuest 2 ei nettiropegenreen tuo, mutta tällä kertaa Sony ja Verant ovat saaneet kaiken kohdalleen. Toteutus ja pelattavuus hipovat täydellisyyttä, ja jos laajennuksia tippuu samaan tahtiin kuin ensimmäiseen EverQuestiin, tätä peliä pelataan pitkään."

Edes kivenkovien peliammattilaisten keskuudessa Soldiers: Heroes of World War 2 ei saanut ansaitsemaansa kunniaa. Sentään Nnirvin mielestä: "Soldiersin pikkutarkka mikromanagerointi ja epälineaarinen pelattavuus olivat hämmästyttävän tuore ja toimiva yhdistelmä. Yksi vuoden omaperäisimpiä, haastavimpia julkaisuja."

Tapio Salminen nappasi sanat Nikon suusta ja toteaa toisesta venäläisklassikosta: "Silent Stormin omillaan seisova lisäri Sentinels hioo peruspelin jo ennestään loistavan pelattavuuden liki täydelliseksi. Tällaisia viihdepaketteja ilmestyy aivan liian vähän."

Toimituksen Vuoden Xbox-peli

1. Halo 2

2. Burnout 3: Takedown

3. Ninja Gaiden

4. FlatOut

5. Riddick

Tuomas Honkala on Halo-mies henkeen ja vereen: "Half-Life 2 on hieno peli ja kaikki kunnia sille, mutta sen ydinpelattavuus eli taistelut ovat p*skaa verrattuna Haloon. Minä en ainakaan näe itseäni pelaamassa Halffista uudestaan ihan vähään aikaan. Kakkos-Haloa olen sen sijaan vääntänyt viimeiset pari kuukautta."

Tuomas Seijavuori edustaa H2-sodassa Mestarikokin puolta: "Halo 2 voitti Half-Life 2:n paremman taistelunsa vuoksi. Vedin Halffiksen vielä hardilla läpi tarkistaakseni asian, mutta ei se taistelu parantunut kuin vähän. En arvosta Halffiksen sinänsä hyvää tunnelmaa ja pelottavia säikäytyksiä yhtä paljon kuin perustekemisen mielekkyyttä. Räiskintäpelissä räiskinnän itsensä pitää olla hauskaa ja siinä Halo pesee Halffiksen."

Samu Ollila halottaa poikkeuksellisesta kulmasta: "Halo 2 näyttää Halffikselle & kumppaneille, kuinka sopiva musiikki nostaa pelikokemusta monta pykälää. Bungie ei sorru kierrättämään samoja kappaleita yhä uudelleen, vaan se tietty kitararokki soi ainoastaan yhdessä Banshee-alusten taistossa. Kaiken kruunaa aivan mahtava menumusa kuoro-osuuksineen."

Toimituksen Vuoden PS2-peli

1. GTA: San Andreas

2. Burnout 3: Takedown

3. Pro Evolution Soccer 4

4. Flipnic

5. Prince of Persia 2

Ari Kekkonen kiistää sen totuuden, että köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa. Halpiskorista löytynyt Flipnic oli vuoden yllättäjä. "Viisaasti Flipnic ei edes yritä mallintaa mekaanista flipperiä, vaan sinkoaa metallikuulan keskelle upeasti suunniteltua virtuaaliviidakkoa ja dynaamisesti muotoutuvaa maailmaa. Kamera seuraa kuulan henkeäsalpaavaa mutkittelua rampista toiseen, kun mailat hakkaavat sen yhä uskomattomampiin seikkailuihin. Peli on kaluttu läpi noin viikossa, mutta pistesaaliin kasvattaminen maistuu senkin jälkeen, varsinkin kuin toteutus ja pelattavuus ovat alansa huippua."

Mika Äärilä näyttää Pro Evolutionille vihreää korttia. "Pro Evo 4 ei ole suuri mullistaja edellisen osaan verrattuna, mutta se ei tarkoita, etteikö peli olisi kirotun hauska. Jalkapallon henki on koko ajan läsnä Pro Evon viheriöillä."

"Avointa maastoa, laumoittain älykkäitä vihollisia, hauskoja aseita ja mahtavaa grafiikkaa. Mitä muuta räiskintäpeli kaipaa?", toteaa Petri Heikkinen ja puhuu Transformersista, joka kaikkiaan jäi ansaitsemattomaan paitsioon.

Marko Ahonen kulkee omia 18 reiän polkujaan. "Vuoden hypetetyimmät pelit luottavat synkkäsävyiseen katu-uskottavuuteen, väkivaltaan ja hallittuun paniikkiin. Tiger Woods PGA Tour 2005 on niihin verrattuna todella zen. Tatti-swing on maailman hauskin keksintö sitten syötävien alusvaatteiden."

Toimituksen Vuoden GameCube-peli

1. Prince of Persia: Sands of Time

2. Tales of Symphonia

3. Harvest Moon

4. Donkey Konga

5. Metroid Prime 2: Echoes

Marikaan upposi Harvest Moonin ihmeellinen maalaiselämä: "Kannattava maanviljelys ja pysyvien ihmissuhteiden luominen eivät aina onnistu tosielämässä, mutta näitä voi nyt harjoitella todella autenttisesti Harvest Moon: A Wonderful Life -pelin avulla. Pehmittää pinttyneimmänkin kaupunkilaisen ja ikisinkun sydämen ensisilmäyksellä."

Elävätkö toimituksen kubistit menneisyydessä, vai onko Prince of Persia: Sands of Time todellinen kestoklassikko? Sitä joka tapauksessa arvostettiin, vaikka peli ilmestyi alun perin jo vuonna 2003.

Toimituksen Vuoden Käsikonsolipeli

1. Boktai: Sun is in Your Hand

2. Fire Emblem

3. Harvest Moon

4. Mario vs. Donkey Kong

5. Zelda: Minish Cap

Aurinkokenno valaisee Nnirvin mustan sydämen. "Boktain koukku on niin kovin sopiva. Vampyyripeli, jossa vampyyrin tappamiseen tarvitaan auringonvaloa, on jo itsessään hieno juttu. Mutta se, että kelmeän nördellön pitää oikeasti mennä ulos aurinkoon, koska ikkunan läpi tuleva valo ei riitä, se saa hyvälle tuulelle aina."

Tuukka Grönholm on Nikon kanssa samoilla linjoilla. "Boktai on käsikonsolipelaamista täydellisimmillään, sillä idea ei toimi kuin liikutettavassa pelikoneessa. Auringon paisteessa kuolevien vampyyrien ja valosensorin yhdistäminen pelikasettiin on nerokkaan yksinkertainen oivallus."

Kimmo Veijalainen kampanjoi Nokian riveissä Pathway to Glorya: "Muut äänestivät jo jomman kumman H2:n voittoon, joten halusin kunniakkaaseen seuraan maininnan tästäkin helmestä. Oikeasti vuoden paras peli oli Forgotten Battlesin joku vanha vuotanut betapätsi viime keväältä... MG-151/20 _toimi_."

Toimituksen Vuoden Peli

Toimitus pääsi yksimielisyyteen melko helposti toisella äänestyskierroksella.

1. Half-Life 2

2. Rome: Total War

3. Halo 2

4. Pro Evolution Soccer 4

5. Boktai: Sun is in Your Hand

Half-Life 2 ei olisi päässyt vuoden peliksi ilman niin sanottujen konsolimiesten puolenvaihtoa, toisaalta niin sanotut PC-miehet heiluttivat Halo 2:n lippua. Mutta Rome veti välistä ja kiilasi kakkoseksi. Tulin, näin ja melkein voitin!

Lisää aiheesta