X06 – Microsoftin vuosi

Artikkeli avautuu myöhemmin.

X06 on Microsoftin oma show, jossa kilpailijat eivät kukkoile. Syyskuun lopulla Barcelonassa järjestetyssä tapahtumassa Xbox 360:n tulevaisuus näyttäytyi katkeamattomana yksinoikeuspelien virtana.

Jos konesodat ratkaistaisiin pelkästään nimiä pudottamalla, Microsoftin voisi X06-tapahtuman jälkeen julistaa uuden konsolisukupolven voittajaksi. Kuumat nimet säväyttivät, vaikka paraatinäytös rakentuikin enemmän kauniiden lupausten kuin kouriintuntuvien näyttöjen varaan.

Koska X06:ssa julkisuus kuului yksin Microsoftille, se oli oiva paikka iskeä pari vaparia kilpailijoiden killuttimille. Vaikka Microsoftin Xbox-pomot eivät mahdottoman ilkeiksi heittäytyneetkään, pientä piikittelyä PlayStation 3:n suuntaan oli jatkuvasti ilmassa. Nintendon Wii selvisi vastaavasti lähinnä isoveljellisellä taputuksella päälaelle. Sanomaa on vaikea tulkita muuten kuin siten, että lastenhuone luovutetaan suosiolla Nintendolle, kun taas olohuoneen multimediapelikeskuksen paikkaa Microsoft puolustaa kynsin hampain Pleikkarilta.

Microsoft on lähestyvää kissatappelua ajatellen hyvässä iskussa, sillä Xbox 360 on ollut vuoden ajan markkinoiden ainoa uuden sukupolven pelikonsoli. Jos Microsoftin ilmoittamia lukuja on uskominen, Xbox 360 vastaa 60 prosenttia konsolimarkkinoiden tämänhetkisestä liikevaihdosta. Se on hurja osuus, vaikka se väistämättä kutistuukin, kun PlayStation 3 ja Nintendo Wii saapuvat markkinoille.

Analyytikot jossittelevat vieläkin, onko Microsoft tehnyt etsikkovuotensa aikana tarpeeksi. Oli johtopäätös mikä hyvänsä, kilpailijoilla on kymmenen miljoonan Xbox 360:n etumatka kurottavana.

Joulu meni jo

Microsoft esitteli X06:ssa järeän peliarsenaalin. Sihti oli kuitenkin yllättävän kaukana tulevaisuudessa, ikään kuin tuleva joulu olisi jo pulkassa. Forza Motorsport 2:n lykkäännyttyä ensi vuoteen Microsoftin ainoaksi suureksi joulujulkaisuksi jää synkeä Gears of War -räiskintä. Vaikka sellaisellakin pelillä on yleisönsä, Gears of Warin ultraväkivalta tuskin vetoaa kansan syviin riveihin.

Xbox 360:n HD-DVD-lisälaite sai hintalapun, 199 euroa. Hintaan kuuluu konsoliin kytkettävän HD-DVD-aseman ohella oppiva multimediakaukosäädin sekä King Kong -teräväpiirtoelokuva. Lisälaite saadaan jouluksi Euroopan suuriin maihin, mutta ei Suomeen. Xboxin europomo Chris Lewis selitti katajaisen kansamme sorsimista HD-DVD-elokuvien saatavuudella.

Kun joulusta siirrytään eteenpäin, alkaakin tapahtua. Rare kehittää jatko-osan Nintendo 64:n klassiselle Banjo Kazooie -tasohyppelylle. Sensible World Soccer retrofutailee Xbox Live Arcadessa. Supersankarit kamppailevat Windows Vistan ja Xbox 360:n yhteisessä nettiroolipelissä Marvel Universe Online. Project Gotham Racing polttaa kumia jo neljännen kerran. Bioshock ja viides Splinter Cell ilmestyvät yksinoikeudella PC:lle ja Xbox 360:lle. Final Fantasy -tuottaja Hironobu Sakaguchin Blue Dragon ja Lost Odyssey -japsiroolipelit tuodaan Eurooppaan.

Useimpia julkistuksia höystettiin vain epämääräisillä musiikkivideoilla, joita oli vaikea uskoa aitoihin pelikuviin perustuviksi. Lost Odyssey oli ilahduttava poikkeus, sillä sitä oltiin valmiita pelaamaan yleisön edessä. Ylivertaisen miekkamestarin vuoropohjaiset hyökkäykset höyrykonerobottien armeijaa vastaan näyttivätkin sangen meheviltä.

Ylin Xbox-johtaja Peter Moore toisti Grand Theft Auto IV:n julkaisupäivän, ja vakuutti, että peli saadaan myös Eurooppaan 19. lokakuuta 2007. Moore kohahdutti paljastamalla, että Rockstar julkaisee peliin kaksi lisäepisodia, jotka jaellaan yksinoikeudella Xbox Livessä. Jälkeenpäin kohupaljastus pääsi hieman väljähtämään, sillä kävi ilmi, että myös PlayStation 3 -versio saa omaa bonussisältöä.

Siis Haloo!

X06 hämmensi sivuuttamalla Xbox 360 kruununjalokiven Halo 3:n kokonaan. Siihen oli ilmeinen syynsä, sillä Microsoft halusi esitellä aivan uusia Halon hakkuita.

Halo Wars on tosiaikastrategiapeli, jonka tapahtumat sijoittuvat ensimmäistä Halo-peliä edeltäneeseen aikaan. Ihmiskuntaa vihaavan Covenantin ensikohtaaminen ja tuolloin vielä monilukuiset spartalaisjoukot ovat kieltämättä kiehtova lähtökohta huikealle scifi-sodankäynnille. Pelin kehittää Ensemble Studios, jolla on tosiaikastrategioista roppakaupalla kokemusta.

Jos Halo Wars iski salaman kirkkaalta taivaalta, niin sitä seurasi vielä suurempi yllätys. Taru Sormusten herrasta -elokuvien ohjaaja Peter Jackson aikoo kehittää Bungien kanssa kokonaan uuden Halon maailmaan perustuvan pelijatkumon. Kaikki merkit viittaisivat siihen, ettei Master Chief ole Jacksonin pelissä ainakaan päähenkilönä.

Peter Jacksonilla on työn alla myös toinen, kokonaan Haloihin liittymätön peli, jonka luvataan laajentavan ihmisten käsitystä interaktiivisesta viihteestä. Jacksonin pelihankkeita tukee hänen oman tuotantoyhtiönsä alaisuuteen perustettu Wingnut Interactive -pelipaja, jonka toimintaa Microsoft Game Studios on auttamassa käyntiin.

Kaiken konsolivouhotuksen keskellä X06:ssa unohti helposti, että tapahtumassa oli esillä myös PC-pelejä.

Lisää aiheesta