ZombiU (Wii U) – Elävät kuolleet elävät

Miksi turistikuviin ikuistuneiden ihmisten pitää poseerata nähtävyyksien edessä kuin zombit?

Ensin zombit tulivat ulos haudoista, nyt ne tulevat ulos korvistakin. Onneksi hyvä zombipeli palauttaa uskon vaappuviin veljiimme.

Tutkani piippaa. Ne ovat siis yhä kintereilläni. Naulaan oveen lankkuja, vaikka tiedän niiden vain hidastavan kävelevien ruumiiden etenemistä. Sydämeni hakkaa rinnastani ulos, adrenaliini sumentaa ajatukseni. Ulospääsy on löydettävä, se vasta tukittu ovi yrittää jo irrota raameistaan mätien ruhojen paineessa.

Tutkin pimeän huoneen nurkkia taskulampun vilkkuvalla valokeilalla. Kiroan suunnistustaitoani,  miten onnistunkaan lukitsemaan itseni pieniin ja pimeisiin loukkoihin! Huomaan jotain huoneen kulmassa, hyllyn yläpuolella. Ilmastointikanava! Hetkeäkään epäröimättä kiipeän huteran hyllyn päälle.

Olen niin lähellä pakoa, että tunnen jo ilmastointikanavan kylmän metallisen pinnan sormenpäideni alla. Kräsh-ka-boom! Huoneen ovi lävähtää auki. Joku on heti nilkassani kiinni, vastustelustani huolimatta lennän kohti lattiaa. Tipun selälleni, mutta rimpuilen pystyyn kuin riivattu. En ole unohtanut Prepperin varoituksia tappavasta puremasta, joten otan välittömästi etäisyyttä pimeässä raivoavaan hahmoon. Pari metriäkin on parempi kuin ei mitään, ehdin ainakin vetämään luotettavan krikettimailani esiin.

Ennen kuin ehdin heilauttaa sitä, syöksyy pimeästä käsi suoraan naamaani. Viiltävä kipu sytyttää kasvoni tuleen, terävät kynnet avaavat syvät haavat poskeeni. Työnnän hyökkääjän kauemmaksi, nostan krikettimailan pääni päälle ja lyön minkä lähtee. Pimeydestä kuuluu inhottavan orgaaninen mäjähdys, ihan kuin jotain kovaa ja pehmeää olisi revennyt yhtä aikaa. Hyökkääjä hiljenee. Näen tilaisuuteni tulleen ja syöksyn takaisin hyllylle.

Idiootti, Prepper varoitti kiirehtimisestä. Pyrkiessäni sokeasti hyllylle unohdin varmistaa ympäristön. Tutkan piippaaminen muistuttaa minua siitä vain hetkeä ennen kuin joku tarttuu käteeni. Yritän turhaan riuhtoa itseäni irti, sitten terävä kipu lamauttaa minut. Mätien hampaiden upotessa käsivarteeni osaan vain ajatella Prepperiä ja sitä, kuinka hän varmaan tällä hetkellä herättelee jotain uutta tolloa selvittämään kohtaloani.

Luoja sinua varjelkoon, sinä epäonnekas paskiainen. Jos löydät minut, tiedät mitä tehdä.

Survivor: London

ZombiU on Wii U:n julkaisupelien hiomaton timantti. Nopealla vilkaisulla turhauttavan tavalliselta zombiräiskinnältä näyttävän pelin hienous paljastuu vasta kun lakkaa pelaamasta sitä kuin perusräiskintää. Amerikan isojen pelisivustojen arvostelijat eivät niin ilmeisesti tehneet, sillä rapakon takaa kantautuneet arvosanat olivat järkyttävän huonoja. Syynä selvästi on se, että zombilauman harventaminen on vaikeaa ja työlästä.

Niin sen pitää ollakin. ZombiU:n zombit ovat vaarallisia, henki halpa ja selviytymisvälineet vähissä. Tunnelma on katossa alusta loppuun ja pelko jäytää persuuksissa oman rakkaan selviytyjän hengen puolesta. Kerrankin zombipeli, jossa zombi-infektio toimii kuin leffoissa: kun saat pureman, muutut zombiksi ja selviytyjän tarina päättyy siihen.

Peli ei kuitenkaan pääty selviytyjän kuolemaan, ellet pelaa armottomalla survivor-vaikeustasolla. Normipelissä kuolemaa seuraa uusi alku. Selviytyviä opastava ja omaa yksityistä turvataloaan Lontoon metrossa pitävä Prepper lähettää uuden pelaajahahmon matkaan. Vanhat tavarat saa takaisin entisen hahmonsa kalmolta, mutta myös muiden pelaajien zombeja laahustaa vastaan tasaisin väliajoin.

Gamepadin ruutu on epätoivoiselle selviytyjälle liikkeenpaljastin, lähialueet valaiseva skanneri, ovitiirikka, reppu ja ties mitä. Luonnollisesti reppuunsa tuijottava tai lääkekaappia tyhjentävä selviytyjä on alttiina hyökkäyksille, joten kesken touhujen kannattaa muistaa vilkaista tv:n ruutua. Oven tiirikointi, kun tv-ruudulla zombit ovat jo muutaman metrin päässä, on harvinaisen intensiivistä puuhaa.

Täydellinen kymppi U-brändätty zombailu ei kuitenkaan ole. Grafiikka on korkeintaan ylempää keskitasoa, alueet pikkaisen liian ahtaita ja lähitaistelu saisi käydä Dead Islandin tehokurssilla. Nämä pikkufibat korjaamalla ZombiU olisi voinut olla jopa paras zombisäikyttely koskaan.

Vikoineenkin se on erinomainen paketti. Zombi U on peli, joka oikeasti ansaitsee selviytymiskauhun tittelin.

Juho Penttilä

86