New Super Mario Bros: Putkimiehen voittoisa paluu

Nintendo DS julkaistiin marraskuun 2004 jälkeen kaikkialla maailmassa puolen vuoden sisällä. Osa pelimediasta oli kovin skeptinen tuplaruuduilla varustettua kosketuskontrolleihin nojaavaa konsolia kohtaan, mutta yli vuosikymmenen jälkeen tiedämme sen saavuttaneen maailman toiseksi eniten myydyn konsolin aseman yhteensä yli 154 miljoonan kappaleen myynnillä. Konseptin perintöä jatkettiin 3DS ja New 3DS konsoliperheillä ja oikeastaan vasta Switchin rantauduttua DS:n voittokulku osoittaa lopullisen hiipumisen merkkejä. Kaikkien DS konsoleiden yhteenlasketut pelmyynnit ylittävät miljardin kevyesti. Mukana tätä lukua ovat olleet tekemässä Pokemonit, Nintendogsit, Brain Aget, Animal Crossingit, Zeldat ja tietenkin vanha kunnon Super Mario.

Vuonna 2006 ilmestynyt New Super Mario Bros. on perinteinen sivulle rullaava tasoloikkapeli, joka kunnioittaa putkimiehen vuosien varrella muodostuneita perinteitä mallikkaasti. Se ei oikeastaan millään osa-alueella nouse alkuperäisen SMB trilogian yläpuolelle, mutta yhtä lailla sitä voidaan pitää merkkiteoksena Nintendon menestysten keskellä. Ensinnäkin se on ensimmäinen uusi kaksiulotteinen Mario-hyppely sitten Yoshi's Islandin (1995). Yksin Marion tähdittämää peliä joutuu hakemaan vielä kauempaa, nimittäin Game Boyn Super Mario Land 2:sta (1992). Riippuen mittaustavasta NSMB oli siis ensimmäinen uusi Mario 2D tasoloikka joko yhteentoista tai jopa neljääntoista vuoteen! Tämän lisäksi se sementoi tulevan New Super Mario Bros-pelisarjan mekaniikat seinäloikkineen, ground poundeineen ja piilotettuine tähtikolikoineen. Oikeastaan kaikki neljä NSMB pääjulkaisua ovat noudattaneet samaa konseptia uniikkeja power upeja ja NSMB Wiin esittelemää ilmapyörähdystä lukuunottamatta. 

Alkuperäinen New Super Mario Bros. oli myös yhdessä vaiheessa jopa kymmenenneksi eniten myynyt peli koko maailmassa (Nykyisin sija on 11). Taakse jäävät mm. Skyrim, suurin osa Rockstarin tuotannosta, Call of Dutyt ja Pokemonit yhtä lukuun ottamatta. Putkimiehen uutta tulemista ja sen perintöä ei käy kieltäminen, vaikka joidenkin mielestä NSMB-sarja ei ihan saavuta sitä hienoutta, mitä klassiset 2D Mario tasoloikat saivat aikaan. 

Liikkuva kuva puhukoot puolestaan, sillä tällä päivämäärällä aloitan Let's Play kanavallani läpäisyn alkuperäisestä NSMB:sta, jossa pyrin keräämään kaikki tähtikolikot ja löytämään suurimman osan eri exiteistä. Tervetuloa mukaan!

https://www.youtube.com/watch?v=blJCPSLPMa8&list=PLjE-CTDvHNUnTpGfPVdHz2SI5JnwzpZlk