Pelit-lehden kustantaja vaihtuu

Ketju osiossa 'Uutiskeskustelu', aloittaja Tuomas_PELIT, 11.06.2014.

Pelit-brändi toivottaa teille neutraalia vuosineljännestä!

  1. aes

    Tony Muukkonen aes

    Nykyinen linja on oikein hyvä, pakkohan nuo isot pelit on arvostella irtolehtimyynnin takia ja nykyisellään tulee ihan hyviä poimintoja ja noita lukujuttuja. Tietysti, jos arvostelut julkaistaan netissä niin se olisi myös ihan ok. Kokonaisuudessaan lehden taso on ollut kokoajan hienoisessa nousussa.
     
  2. nnirvi

    Niko Nirvi (Pelit) nnirvi Henkilökunta Admini

    Please explain.
     
  3. Hekser

    Heikki Alatalo Hekser

    Huvittavaa kyllä, itse ajattelin juuri päinvastoin, ja toivon että lehteen tulee nyt enemmän tilaa indie-peleille ja pidemmille lukujutuille. No, lukijoilla on toki eri mieltymyksiä.

    Toki, ymmärrän kyllä, että nuo AAA-pelien arvostelut ovat ne tärkein asia millä ainakin irtonumeroita myydään, mutta tuon tyyppisten pelien hypetystä tuntuu netti olevan jo pullollaan. Hyvin tehdylle lukujutulle taas ei ole mitään korviketta.
     
  4. videowarrior

    Paavo Saalasti videowarrior

    Joo, AAA-pelien arvostelut paperilehdessä ovat merkitykseltään mielestäni täysin ajasta ikuisuuteen siirtynyt asia. Oli meinaan netin arvostelusivustoista mitä mieltä tahansa, niin kyllä sieltä yhdeksässä tapauksessa kymmenestä saa varsin erinomaisen kuvan uutuuspelistä (JO SEN JULKAISUPÄIVÄNÄ) kun vähän lueskelee eri saittien arvioita ja yhdistelee näistä faktat.
     
  5. Jaran

    Jarno Rantanen Jaran

    Pelien ostaminen julkaisupäivänä pitäisi olla ajasta ikuisuuteen siirtynyt asia. :(
     
  6. King Gaylord

    VARLEN T. SANTONGKUM King Gaylord

    On tosiaan hieman hankala nähdä miten tämä olisi huono juttu. Sanoman alaisuudessa Pelitin kohtalona olisi todennäköisesti ollut yhdistyminen jonkin toisen lehden kanssa ja mB on aika hyvä esimerkki siitä kuinka hyvin Sanoma sellaisen handlaa.
     
  7. King Gaylord

    VARLEN T. SANTONGKUM King Gaylord

    Ainakin AAA-julkaisuiden. Samaa tauhkaa ne aina tuntuvat olevan.
     
  8. henlus

    Henri Lusto henlus

    Pelit lehdessä on kyllä ollut arvosteluita paljon muistakin peleistä kuin AAA väkerryksistä, näin esimerkkinä vaikka Men of War johon tuskin olisin koskaan edes törmännyt ilman lehdessä ollutta arvostelua. Ja juuri tälläiset tapaukset olisi mielestäni tärkeä säilyttää, paskaakaan kiinnosta joku Halo #21
     
  9. Acutus

    Aku Saastamoinen Acutus

    Nyt on kyllä jännä nähdä muutokset lehdessä. Syntyessäänhän Pelit oli aikansa pioneeri, sähköiset taitot, ensimmäinen laatuaan jne. Viime vuosina tuotetta ei ole muutettu mihinkään suuntaan, vaikka ala on muuttunut enemmän kuin vähän. Syynä jämähtäneisyydelle on ollut kankea kustantaja, mutta onko jämähtäneisyyden henki päässyt pesiytymään lehteen jo liian syvälle?
     
  10. videowarrior

    Paavo Saalasti videowarrior

    Joo siis tuskinpa kukaan haluaisi KAIKKIA arvosteluja lehdestä hävittää, mutta just jonkun Watch Dogsin ja vastaavien arvostelut korvaisin täydellisessä maailmassa kunnon lukujutuilla.
     
  11. Celebros

    Harri Ilkko Celebros

    Minun on toisaalta vaikea nähdä syytä, miksi Pelit ei haluaisi kertoa mielipidettään myös isoista julkaisuista. Ainakin jotenkin niitä isoimpiakin ilmiöitä pitää käsitellä ja arvostelu on aika selkeä tapa.
     
  12. nnirvi

    Niko Nirvi (Pelit) nnirvi Henkilökunta Admini

    On muutettu, mutta kun ne ovat journalistisen tason muutoksia, kaikki eivät huomaa.

    Ihan käytännösn esimerkkinä uudet yliherramme kertoivat, että kaikki se mitä aikakauslehdistössä esitetään suuntana johon pitää pyrkiä, on Pelitissä tehty. Osa vuosia aikaisemmin.

    Mutta se nyt on sellaista akateemista hömpötystä.Ei sillä naista saa.
     
  13. Veksu

    Matti Veekamo Veksu

    Joo, ensimmäisen arvostelun Watch Dogsista luin vasta Pelitistä seuraavia aleja silmällä pitäen. Kyllä niille paikkansa on, monesti lehden arvostelujen perusteella tulee törmättyä moniin mielenkiintoisiin peleihin joiden olemassaolosta ei ole mitään hajua (Gone home esim).

    Ehdottomasti kuitenkin peukkua sille että Harvesterin kaltaisia juttuja tulisi lisää. Suurin murheeni on se, miten lehdelle saadaan niitä nuoria jannuja lisää kestotilaajiksi.
     
  14. fillerbunny

    Jouni Mikkola fillerbunny

    Mitähän tapahtuisi irtonumeromyynnille ilman AAA:ta kannessa.
     
  15. khan_mcdick

    Matti Sillanpää khan_mcdick

    Tjea, pakko itekkin sanoa että ite varsinaisen paperilehden sisällön viehätys on laskenut aivan helvetisti ysärin puolivälistä jolloin tapeltiin pikkuveljen kans kumpi saa lukea lehden uusiksi. Ja iteasiassa vieläkin silloin tällöin selainen vanhempia lehtiä. Jutut oli aika freesejä, hauskoja ja esmes nirvin ja kaitsun matsit olivat todella hauskoja (ne pari mitä nyt oli). Mutta suurin syy kiinnostuksen lopahdukseen on varmaan nuo pelit itessään. Selailen toki lehden läpi (uusin tosin on vielä avaamatta), mutta on aika hyvä lehti jos siinä on kaksikin arvostelua jotka kiinnostaa sen verran että luen ne.
     
  16. nnirvi

    Niko Nirvi (Pelit) nnirvi Henkilökunta Admini

    Realistisesti ottaen isompia muutoksia voinee odottaa joskus vuodenvaihteen jälkeen.
    Sitä ennen on sellaisia pikkujuttuja kuin logistiikka, liiketoiminnan stabilointi, Gantiikin ja autolehtien nettiulottuvuus (jota ei tällä hetkellä ole) ja sellaista pientä.

    Uusilla yliherroilla on kyllä harvinaisen realistisen tuntuinen strategia niin digin kuin printin suhteen.
     
  17. nnirvi

    Niko Nirvi (Pelit) nnirvi Henkilökunta Admini

    Ottaen huomioon että peliskene on melkein 90-luvun mainiossa kuosissa (no, osittain jopa 90-luvun peleillä) en koe pistosta sydämessäni.
     
    Ares tykkää tästä.
  18. Makis

    Marko Poutiainen Makis

    Oliko tämä muuten tiedossa jo silloin kun foorumin uudistusta alettiin valmistella? Meinaan aika sopivasti tämä pyörii nyt omalla palvelimella...
     
  19. Acutus

    Aku Saastamoinen Acutus

    Varmaan ainakin Sanoman puolelta on nyökätty kun on tiedetty mahdollisuudesta.
     
  20. nnirvi

    Niko Nirvi (Pelit) nnirvi Henkilökunta Admini

    Ei, mutta alkuperäinen ideahan nimenomaan oli luoda itsenäinen Pfi, jonka voi pelastaa jos Pelit viedään saunan taakse.
     
  21. Anteeksi, mutta olenko missannut jonkun internetin joukkodissausilmiön? Kaikilla kommentoijilla tuntuu olevan jotain henkilökohtaista Sanomaa vastaan? Vai vieläkö kaikki ovat katkeria siitä, että nettihesari ei ole enää ilmainen?
     
  22. Tulispa pouta

    Juha Salminen Tulispa pouta

    Pakko tosin sen verran huomauttaa, että esim. Gone Home on noteerattu todella monessa pelimediassa, kuten moni muukin indie-helmi. Kysymys on vaan lukijatottumuksista ja siitä osaako kuviteellinen lukija Juha lukea muitakin saitteja kuin Gamestoppia tai IGN:ää. Tai verrokkina suomalaiseen pelilehtiskeneen, muita lehtiä kuin Pelaajaa.

    En itsekään olisi hävittämässä peliarvosteluja täysin, mutta siirtäisin ne itsekin nettiin ja alkaisin teemoittaa niitä hiukan eri tavoin. Nyt joka lehdessä on arvosteluja laidasta laitaan, julkaisuaikataulun vapautuessa niistä voisi koostaa halutunlaisia paketteja, joista ideaalimaailmassa syntyisi odotettuja tapauksia (Maaliskuun mörpit, Toukokuun taktiset jne). Lehden kallisarvoisista sivuista taasen tekisin nimenomaan kunnon artikkelien kodin. Hesarin kuukausiliite on hyvä verrokki, sillä se on journalismin tasoltaan Suomessa täysin ylivertainen.
     
  23. Tällä ei ole mitään tekemistä hesarin kanssa.

    Tilaajat ovat nähneet miten surkeasti Sanoma on kohdellut aikakausilehtiään ja esimerkiksi Mikrobitin tappoi kokonaan jättäen jäljelle vain nykyisen mB:n joka ei palvele enää ollenkaan alkuperäistä tilaajakuntaa.

    Ihme, että Pelit on saanut säilyttää oman linjansa ja laatunsa tässä konsernissa, joka itsekin on sanonut ettei se ole heidän ydinosaamistaan, vaan sitä on naisten ja lasten lehdet. Pelit on vain vuosikausia kärsinyt Sanoman luokattoman huonoista (sekä teknisesti, että muuten) nettitoteutuksista, jotka ovat ajaneet useita tilaajia lopettamaan tilauksen kun foorumi tarjoaa vain tyhjiä sivuja joskus tuntikausiakin kerrallaan. Nämä nettisivut onneksi saatiin jo ennen tätä kauppaa pois Sanoman hallinnasta ja toimivat luotettavasti ensimmäistä kertaa vuosikausiin.

    On vain erittäin hyvä asia, että Pelit saatiin pelastettua pois Sanomalta ja kustantajalle jota oikeasti kiinnostaa säilyttää ja kehittää lehden laatua niin printissä kuin netissäkin.
     
    Valvojamuokkaus: 13.06.2014
    Ares ja Ihmemies tykkäävät tästä.
  24. Luihu

    Janne Kangaskesti Luihu

    Toisaalta ainakaan minua ei kiinnosta riittävästi, että selailisin (vieläpä aktiivisesti) netin arvostelusivustoja. Paperilehden yhteensummaus on siksi erittäin kätevä ja tarpeen, etenkin tripla-A -pelien kanssa. Ne kun pääsääntöisesti eivät minua innosta, mutta aina silloin tällöin saattaa tulla oikeasti kiinnostavakin tapaus.
     
    Ihmemies tykkää tästä.
  25. JarnoF

    Jarno Fält JarnoF

    Okei. Eipä nuo Sanoman ällit siis juuri minua ole koskettaneet. Olen aina tilannut etupäässä paperilehteä, nettisisällöstä ei niin väliä. Bittiä en ole koskaan tilannut, lukenut tottakai. Sen kyllä allekirjoitan, että Bitin sisältö on vajonnut aika kauas siitä mitä lehdeltä kaipaisin... Tosin tuota on jatkunut jo toistakymmentä(?) vuotta.

    Sanoman kestotilaajapolitiikasta en osaa sanoa. Käsittääkseni jokainen mediayhtiö pökkii takaapäin kestotilaajia? Sama kai se on muillakin? Oikaiskaa toki jos olen ollut väärässä uskossa. Kerran muistan saaneeni/kuitanneeni jotain kestotilaajabonusta 22(?) kestotilausvuoden aikana...

    Niin. Oikeastaan en tiedä paremmasta/pahemmasta. Olen aina tilannut Pelit-lehteä ensimmäisestä numerosta lähtien enkä oikein tiedäkään mitä muilla on tarjota! ;D Aika vähän tulee muista medioista peliuutisia/arvosteluja edes luettua.
     
  26. JarnoF

    Jarno Fält JarnoF

    Niin ja tämä kommentoija olin siis minä.
     
  27. Veksu

    Matti Veekamo Veksu

    Tottumiskysymys nimenomaan, siksi annoinkin oman pennini miksi haluaisin arvostelujen pysyvän lehdessä. En lue oikeastaa yhtään netistä hypeä tai arvosteluja, painettu lehti tämän foorumin ohella on varsinainen tietolähteeni. Siksi siis tämä lukija arvostaa arvosteluja mutta ei pahastu jos niitä vähän karsitaan ja lisätään mielenkiintoisia artikkeleja.
     
  28. Eeko

    Eetu Korhonen Eeko

    Journalismin digisiirtymää on nyt märehditty jo 15 vuotta. Meillä alkaa olla jo jonkin verran tietoa retrospektiin:

    1) Nettimainoksiin nojaaminen on race to the bottom. Nettikampanjointi on sinänsä ihan ok, mutta näkyvyyskikkailu ja klikkausten metsästys puukottavat suoraan median käytettävyyteen ja hyödyllisyyteen.

    2) Sosiaalinen media osaa olla myös antisosiaalinen. Blogit ja ilmaislehdet eivät pysty tehokkaasti käsittelemään oikeasti vaikeita aiheita tai ulottamaan mediaa oman rinkirunkkauskerhonsa ulkopuolelle. Paperilehtiä ei sentään ole pilattu kommenttikentillä.

    3) Somekupla tyhmentää. Uutistilauksen sankarillinen ragequittaaminen epämiellyttävän uutisoinnin myötä toimii. Välttämällä suututtamasta kohderyhmää pärjää siedettävästi. Tough shit silloin, kun olisi tarve kirjoittaa jostain kontroversiaalimmasta.

    4) Paperi ei ole itseisarvo, mutta se on premium-lisäarvo. Paljon on bittivirtaa valunut unohduksiin ja verkkoarkeologia on nykyään ihan oikea juttu. Uusimman lehden Harvester-juttu kertoo, miten säilyväistä tieto oikeasti on. Long Playta lukiessa tulee jatkuvasti fiilis et "ai vitsi kun nää sais arkistoitua kirjana..." Kaikki tieto ei toki kaipaa arkistointia.

    5) Nopeuskilpailu on kivaa, mutta myös hitaammalla tahdilla on puolensa. Nettilehti on hyvä kertomaan nopeasti, miten hieno ja innovatiivinen Battlefield 4 onkaan. Kuukaisittainen almanakka taasen voidaan taittaa kertomaan, miten huono se onkaan samanaikaisesti ilmestyvää Call of Dutyä vastaan, miten julkaisun yhteydessä moninpeli meni rikki ja miksi pukinkonttiin olikin fiksumpaa tunkea vaikka samoihin aikoihin ilmestynyt Super Mario 3D World.

    Edellä mainituista syistä tein viime vuonna neljä viisi uutta premium-lehtitilausta. Jotkut virtuaalisia, jotkut paperisia. Vastakkainasettelu ei ole netin ja paperin, vaan reaaliaikaisen uutisoinnin ja hitaan journalismin välillä. + ajopuukamppailu agitaation ja medialukutaidon kanssa.
     
    Muokattu: 13.06.2014
    sjl, terolehto, anylo ja 18 muuta käyttäjää tykkäävät tästä.
  29. nnirvi

    Niko Nirvi (Pelit) nnirvi Henkilökunta Admini

    Hyvin tiivistetty, Eetu!
     
  30. Toivottavasti saadaan nyt jotain tolkkua Pelittiin. Tai lähinnä sen elektroniseen julkaisuun. Hyllytilan loppumisen vuoksi oli lopetettava pelitin tilaaminen noin 20 vuoden asiakkuuden jälkeen. Ja mitään keinoa arkiston järkevään digitalisointin ei ollut, joten that's it. Paperinkeräysboxin kautta hyllytilaa tuli lisää, mutta harmittaa silti paljon. Tämän tarinan siivittämänä toivoisinkin, että Pelit siirtyisi paremmin digitaaliseen muotoon mahdollisimman vähän huonossa muodossa ja mikäli vain mahdollista, niin aikasempia lehtiä haluaisin selailla digitaalisena myös. Tilaus lähtee välittömästi, kun jotain selkeää edistystä tällä saralla tapahtuu.
     
  31. Jaime Kubovski-Käki

    Aki Kuuppelomäki Jaime Kubovski-Käki

    Tuo median reaaliaikaisuuskilpailu on kyllä yksi suurimmista journalismin rappeuttajista tässä maailmassa. Sen ja jo julkaistujen uutisten muokattavuuden varjolla voidaan tuutata nettiin aivan mitä paskaa tahansa ilman minkäänlaista vastuuta mistään.

    Mutta menepä kritisoimaan tuota systeemiä, niin pahimmillaan tulee suut ja silmät täyteen paskaa. Tai jos johonkin kommentteihin laitat kritiikin, niin sitä ei julkaista, tai se katoaa salaperäisesti julkaisun jälkeen ilman tavanomaista ilmoitusta poistetusta viestistä.

    Tämä juuri on se Sanoman ongelma. Plus sitten se, ettei siellä ole ymmärretty internetin perään tipankaan vertaa, vaan lehtien omia nettiyhteisöjä on somehuumassa ja jo ennen sitäkin potkittu päähän suurella riemulla. Esimerkiksi just Mikrobitin nettipalveluiden kidutuskuolema Hifibitti-fuusiota edeltäneinenä ja vielä vähän sen jälkeisinäkin vuosina oli aika karua seurattavaa.

    Tavallaan olen kuitenkin mB:lle kiitollinen. Sen kauheuden myötä loppui se joidenkin tahvojen jatkuva "vai ohjelmalistauksia sinä kaipaat" -ölinä aina kun kritisoi Mikrobitin linjauksia Otto Aallon päätoimittajakaudella tai Hifibitti-fuusiota. Jotkut näkivät Bitin historiassa vain sen ohjelmalistausvaiheen ja sitten silloisen nykymeiningin, eikä välissä ollut heidän silmissään ilmeisesti mitään, kun sen aiemman linjan takaisin kaipailu tulkittiin automaattisesti ohjelmalistausten perään haikailuksi.
     
  32. Askold

    Asko Surakka Askold

    Voi olla, että meni täysin ohi, mutta pitääkö tässä lähteä Sanomalta pyytämään rahoja takaisin, kun maksoin jo vuodeksi taas lehden eteenpäin, vai tilittääkö Sanoma ne Fokukselle?
     
  33. Mouse Teräspekoni

    Juho Ahveninen Mouse Teräspekoni

     
  34. Askold

    Asko Surakka Askold

    Mutta eihän tuo sano kuin sen, että tilaus jatkuu. Kyllähän sie tiedät, että aika yksinkertaisesta kaverista on kyse.
     
  35. Mouse Teräspekoni

    Juho Ahveninen Mouse Teräspekoni

    No joku reklamaatioruljanssi olisi varmaan aika epänormaalia tilauksen jatkumista. Toivottavasti normaaliin ei sisälly tilaushinnan nouseminen kympillä vuosittain kuitenkaan.
     
  36. Tulispa pouta

    Juha Salminen Tulispa pouta

    No eiköhän ne rahat tavalla tai toisella uudelle kustantajalle mene.
     
  37. mjk

    M Ja J Karhunen mjk

    Veikkaan, että on otettu huomioon myyntihinnassa.

    JK
     
  38. Askold

    Asko Surakka Askold

    Tämä tieto riittänee.
     
  39. Pelitin tilauksen lopettaneena joskus 2003 paikkeilla ja alusta asti muuten lehteä lukeneena ja Pelit-BBS:ssäkin roikkuneena tämä on oikeasti kiinnostava juttu. Ehkäpä sitä ensi vuonna kun lehti mahdollisesti jopa uudistuu alkaisi taas tilaamaankin. Skrollin kautta wanhaa Mikrobitti-henkeä on saanut herätettyä uudelleen, ehkäpä Pelitkin saisi pitkästä aikaa kunnon pioneeriaikojen tunnelmaa takaisin.

    Täytyy tosin sanoa että arvosteluitten osalta tämmöiselle vanhalle jäärälle Yahtzee on osoittautunut noin parhaiten omia mielipiteitä myötäileväksi arvostelijaksi (eli http://www.escapistmagazine.com/videos/view/zero-punctuation). Mutta toisaalta, kickstarter-projektien kautta tulevien pelien myötä peli"skene" on kiinnostavampi kuin vuosikausiin ylipäänsä: Tides of Numenera, Star Citizen ja vaikka Hero-U-Rogue, ja tietty jo ilmestyneistä vaikka FTL näyttävät kaikki närhen sulat AAA-megapeleille. Kuka tässä enää kaipaa Ubisoftia ja EA:ta?
     
    Valvojamuokkaus: 14.06.2014
  40. Botti

    Guest Botti

    Mihin niitä lehtiä muka tarvitsee, kun kaikkia pelejä pääsee katsomaan Youtubesta itse miltä ne näyttää? Suurinta osaa jopa kokeilemaankin. Samalla tavalla kuoleva alue kuin fyysiset pelikaupat.
     
  41. kakka

    Olli Toivonen kakka

    Paperinen lehti kuluu pitkälti paskalla istuessa. Ei siinä aleta pädien kanssa suttaamaan. Ja loppukuusta tulee luettua myös ne random-jämäarvostelutkin, jotka noin muutoin tutkan alta livahtavat tuosta vaan. Toiveikkaana odotan mitä tuleman pitää. Enemmän panoksia "hitaaseen journalismiin".
     
  42. markonen

    Marko Ahonen markonen

    Tuo "hidas journalismi" on kyllä hyvä idea ja omien havaintojeni mukaan tuohon suuntaan on jo menty. Paperilehden suurin valtti eivät enää voi olla peliarvostelut, vaikka toivon, että niitäkään ei lehdestä pois heivata.
     
  43. mjk

    M Ja J Karhunen mjk

    Nyt on kyllä lenti väärässä käytössä, jos se tuollaisesta kuluu.

    M.K
     
  44. nnirvi

    Niko Nirvi (Pelit) nnirvi Henkilökunta Admini

    Eliitillä on eri vaatimukset kuin pesemättömällä rahvaalla.
     
  45. Uusi kustantaja näyttää keskittyvän voimakkaasti verkkomedian kehittämiseen. Voi tulla itku lehden lukijoille, kun lehteä karsitaan ja sisältö viedään nettiin, jossa mainokset jylläävät. :-)
     
  46. mjk

    M Ja J Karhunen mjk

    Luulen, että Sanomien nettimainostuspolitiikan vuoksi hankitut mainosblokkerit pistävät kustantajan itkemään.

    M.K
     
  47. Tuksa

    Tuukka Grönholm (Pelit) Tuksa Admini

    Tuskin menee niin, sillä netillä pidetään lukijat tyytyväisenä eikä varsinaisesti tehdä rahaa. Mainosrahotteisessa nettimaailmassa lukijoiden sijaan itkevät tekijät.
     
    Ares tykkää tästä.
  48. lennu

    Guest lennu

    Toivottavasti eivät ole enää mukana pelit lehden kanssa.
     
  49. ichabod

    Juha Tuomala ichabod

    Toivotaan parasta niin lehdelle kuin toimituksellekin. Itse olen ollut lehden tilaaja Darkseed pelin ilmestymisen ajoista 90-luvun alkupuolelta ja olen kovasti tykännyt lehdestä kaikkina vuosina. Harmittaa vain uudessa foorumissa, että lehden vanhat, asiantuntevasti ja suomalaiseen makuun tehdyt peliarvostelut ovat kadonneet. Valinta suorastaa pakottaa lukijat etsimään arvostelut netin ilmaistarjonnasta, mikä ei lehden kannalta varmaan ole parasta; varsinkaan näin gog.com aikakaudella.
    Myönnetään, lehden levikin pienuus oli yllätys. Ajathan ovat pelaamisen kannalta aivan erilaiset kuin vielä kymmenisen vuotta sitten.
    Sanoma Magazinen keskittyminen naisiin ja lapsiin kertonee valitettavasti jotain myös Hesarin journalistisista linjauksista, näin sivumennen todettuna.
     
  50. ichabod

    Juha Tuomala ichabod

    Toki näinkin, Youtubessa on ihan kiitettävästi pelimateriaalia. Mutta tuskin ilman Pelit lehteä olisin koskaan ollut tietoinen Witcher pelisarjasta, kirjoista tai puolalaisesta tv-sarjasta, joka tehtiin kirjoihin löyhästi perustuen.
    En myöskään olisi tiennyt mitään monesta muustakaan pelistä tai ylipäätänsä pelimaailman muista kuvioista, kuten Harvest pelin historiasta. Itse näkisin, että lehti ja netti täydentävät toisiaan siten, että siinä missä jälkimmäinen tuottaa materiaalia, edellinen nostaa esille kiinnostavia teemoja ja tuo pelimaailman esille jäsenneltynä kokonaisuutena.