Baldur’s Gate – Enhanced Edition (PC) – Vieras menneisyydestä

Jos Baldur’s Gate säväytti 13-vuotiasta vuonna 1998, mitä tekeekään klassikkoroolipelin ehostettu versio vuonna 2013?

Ei ollut roolipeleissä ennen taikakompassia, joka opastaa kädestä pidellen seuraavaan tavoitteeseen. Ei ollut automaattisesti pelaajan tason mukaan skaalautuvia vihollisia, eikä putkikenttiä, joissa sokea apinakin osaa navigoida. Oli vain mies, hiiri, näppäimistö ja avoin pelimaailma, jossa liian uteliaasti uusille alueille työntyvältä purtiin nenä irti ja huonoista päätöksistä rankaistiin kuolemalla. Maailma oli karumpi, kauniimpi paikka.

Baldur’s Gate (Pelit 1/1999, 91p) kuuluu 90-luvun lopun roolipelien ehdottomaan A-luokkaan. Saagan mahtipontinen tarina huipentui Shadows of Amn -jatko-osassa ja sen Throne of Bhaal -lisälevyssä. Hieno Advanced Dungeons & Dragons -pohjainen taistelujärjestelmä, hyvin kirjoitettu juoni ja persoonalliset matkakumppanit tekivät peleistä aikansa klassikoita. Minulle Baldur’s Gatet merkitsevät samaa kuin Citizen Kane elokuvakriitikoille.

Baldur’s Gateihin on jo vuosikausia tehty erilaisia modeja, joilla vanhukset voi ehostaa, tärkeimpänä Baldur’s Gate Tutu (Pelit 1/2009). Overhaul Games lupaa panna paremmaksi ensimmäisen Baldurin Enhanced Editionilla: tekijät ovat liiskanneet kasan bugeja, lisänneet pelihahmoja ja tehtäviä, uusineet välivideot ja panneet pelin toimimaan nykyajan kokoonpanoilla.

Pessimisti sisälläni huutaa: ”Kuitenkin pyhäinhäväistys!”, optimisti antaa uusioversiolle mahdollisuuden.

Entistä ehompi?

Alkuperäiseen sisältöön ei ole kajottu, joten fanit voivat huokaista helpotuksesta. Baldur’s Gate on edelleen sydämeltään timanttinen roolipeli ja ajaton mestariteos. Laajassa maailmassa samoilu vie mennessään, kauniisti piirretyt maisemat miellyttävät ainakin nostalgikkojen silmää ja eeppinen taustamusiikki helpottaa maailmaan uppoutumista.

Pelin alussa luodaan yksi hahmo, jonka seurueeseen voi liittyä korkeintaan viisi kaveria. Juoni kietoutuu pelaajahahmon salamyhkäisen menneisyyden, Miekkarannikon politiikan ja erilaisten valtaryhmittymien vehkeilyjen ympärille. Taistelua on paljon, dialogia vähemmän ja tutkittavaa hurjasti. Reaaliaikaisen taistelun voi pysäyttää milloin tahansa välilyönnin painalluksella, jolloin hahmoja saa käskyttää rauhassa. Tämä on tarpeen, sillä taistelut ovat alusta alkaen haastavia, nykypelaajille suorastaan karmivan vaikeita. Käyttöliittymää on paranneltu muun muassa pikatallennusnapilla ja nuolien niputtamismahdollisuudella. Hahmojen reitinhaku sen sijaan on yhtä heikkoa kuin aina ennenkin.

Enhanced Editionin suurimmat uudistukset ovat teknisiä. Laajakuvaresoluutiot toimivat ongelmitta ja kameran voi vetää korkealle lintuperspektiiviin. Mahdollisiin ATI-ongelmin auttaa ajurien päivitys. Minulla teknisiä ongelmia ei ollut, vaikka törmäsinkin pieniin bugeihin. Joskus ryhmän varas ei suostunut avaamaan lukittua lipastoa, toisinaan tehtävät eivät suostuneet päivittymään lokikirjaan.

Mukana on jonkin verran täysin uutta sisältöä. Overhaul on lisännyt peliin kolme uutta hahmoa ja pääpelistä erillisen Black Pits -areenataistelun. Black Pits koostuu 15 mittelöstä, joiden välissä voi levätä ja hankkia uusia esineitä. Hupia areenataisteluista irtoaa muutamaksi tunniksi.

 Uudet hahmot löytyvät jo tarinan alkuvaiheessa ja ne sopivat hyvin pelimaailmaan. Dorn on äkäinen blackguard, Neera herttainen wild mage, Rasaad-munkki etsii sisäistä rauhaansa. Hahmot on käsikirjoitettu ja ääninäytelty suorastaan yllättävän hyvin, ja heillä on myös omat tehtävänsä. 

Kaksiteräinen miekka

Enhanced Editionin arvosteleminen ei ole yksiselitteistä. Hienon roolipelin päivittäminen nykyaikaan on kunnioitettavaa, mutta nykykoneilla toimivat Baldur’s Gatet ovat olleet myynnissä esimerkiksi Good Old Gamesissa jo vuosia ja pikkurahalla. Pienellä säätämisellä niihin saa rutkasti lisäsisältöä ja koreamman ulkoasun, joten sikäli Overhaulin 20 taalan ehostettu versio tarjoaa niukasti uutta. Ehkä tärkeämpää onkin se, että Baldurin portit ovat nyt avautuneet pc-pelaajien ohella iPadien omistajille, ja myöhemmin saaga saapuu myös Android-laitteille.  

Overhaul on puhunut jo Baldur’s Gate 2:n tulevasta uusioversiosta, samoin kuin mahdollisesta kolmos-Baldurista. Ooh! Firman riveissä on BioWaren entisiä työntekijöitä, joten ajatus ei ole täysin tuulesta temmattu.

Baldurin paranneltu versio onnistuu tärkeimmässä tavoitteessaan: se tuo merkkiteoksen helposti nykypelaajan ulottuville.  Sivistä siis itseäsi klassikolla!

Markus Lukkarinen

84