Bound by Flame – Voe helevettiläinen!

Älä uhoa, kaljamaha!

Ranskalaiset kirjoittivat Tulen ja jään protestilaulun.

Kiitos huikean suositun Game of Thronesin, aikuisille suunnattu fantasia on pop. Pelipuolella aikuisfantasian valtikka on ollut puolalaisten hallussa, ja Sapkowskin mainioihin kirjoihin perustuva Witcher-pelisarja on määritellyt roolipelit uudelleen.

Suosio vetää perässään jäljittelijöitä. Valtaistuinta kyttää ranskalainen Spiders. Se lupaa, että aikuismakuun tehdyssä Bound by Flamessa on vaikeita päätöksiä ja niiden seurauksia.

Oli synkkä ja myrskyinen yö

Maailman geneerisin satuvaltakunta on keskellä kovan luokan kurimusta, kun pohjoisen jäälordit ovat tulleet ihmisten ilmoille aiheuttamaan tuhoa ja hämmennystä. Lordien käsikynkässä uutta lebensraumia valloittavat epäkuolleet ja kummitukset. Asiat ovat perinteisen huonolla tolalla.

Vastaus löytyy muinaisesta viisaudesta, sillä pirut voi häätää mystisellä taikarituaalilla. Kun huoneellinen partaäijiä keskittyy energiapilarin kanssa huseeraamiseen, asennevammalla varustettu päähahmo pelmahtaa paikalle ja saa pirun riesakseen.  Vaikka rituaali menee persiilleen, riivahenki lahjoittaa Vulcaniksi ristitylle kantajalleen sellaiset voimat, että bileisiin liittynyt jättihirviö kaatuu käden käänteessä. Maailmalla on sittenkin toivoa, mitä nyt piru olisi voinut valita isäntänsä hieman paremmin.

Noituri-pelit elävät ja hengittävät hahmoistaan, mutta Bound by Flamessa tilanne kääntyy päälaelleen. Supergeneerinen käsikirjoitus saa vetoapua äärinolosta dialogista, jota tulkitsevat vuoden surkeimmat ääninäyttelijät. Aikuinen sisältö ei ole sitä, että joka lauseessa on kirosana tai ruudussa vilkkuvat tekselitissit. Päähahmon angsti saa japanilaisten roolipelien päähahmot tuntumaan henkisesti tasapainoisilta.

Meno paranee parin ensitunnin jälkeen, mutta en ole varma, paraniko käsikirjoitus vai turtuivatko aivoni jatkuvaan paskan ja bannisanan hokemiseen. Vulcan on kuin Punk in Finland -foorumilla Skyrim-ketjussa seikkaileva Kunnon v*tun Sika, pelistä ei puutu kuin Kissa Äiä.

Peli yrittää olla aikuismainen ymppäämällä jokaiseen lauseeseen shitin tai fuckin.

Valitse ja vaikuta

Tarina laukkaa kiskoilla lähdöstä maaliin, mutta monivalintakeskustelu tarjoaa mahdollisuuden vaikuttaa. Sodan runtelema ja raiskaama maa on jättänyt arpensa myös sen vähälukuisiin kansalaisiin. Epätoivo on jatkuvasti läsnä eikä keneenkään voi luottaa sokeasti. Vaikka maailma on äärigeneerinen, sen paikoin jopa skitsofreeninen tunnelma pelastaa paljon. Jos käsikirjoitus ja dialogi eivät vakuuta, henkilösuhteiden kanssa menee vähän paremmin. Kenelläkään ei ole puhtaita jauhoja pusseissaan, pelaajan vastuulle jää valita, kehen luottaa ja kenelle haistattaa pitkät.

Valinnat realisoituvat pelin edetessä. On kiva huomata, että kun yhdelle kumartaa, toiselle pyllistää. Vulcan voi halutessaan myös ruokkia sisällään asuvaa demonia tai hiljentää pääkopassaan myllertävän riivahengen. Hiljalleen piru nostaa sarvensa esiin, jos sille erehtyy antamaan pikkusormensa.

Harmi että sinänsä mainio valintakikkailu hukkuu yhdentekevän tarinan ja surkean dialogin jalkoihin.

Naksnaksnaksnaks

Tarjolla on kolme erilaista kykypuuta. Kahden käden miekkaa heiluttava tankki iskee lujaa, mutta hitaasti, puukkojunkkari taas on nopea, mutta tehoton. Piru hoitelee taikavoimat.

Tasonnousun yhteydessä kertyneitä kykypisteitä voi hassata haluamaansa tahtiin kykypuun oksille. Oma valintani oli lujaa iskevä, hidas mörssäri, sillä puukkohipasta puuttuu teho ja loitsiessa pelin taikavoima katoaa. Tekoälyä on varsin helppoa jallittaa, ja kun massan saa eroteltua, yksittäiset monsut kaatuvat, kunhan niiden ympärillä kiertää kehää ja pätkii miekalla koteloon. Mukana kulkevista tarveaineista voi halutessaan valmistaa ansoja, mutta taistelun tiimellyksessä karhunrautojen tiputtaminen monstereiden kiusaksi on toivottoman hidasta ja turhaa puuhaa.

Tätä tavaraa on tarjolla niin tuhottomia määriä, ettei Bound by Flamella ole juuri mahdollisuuksia selviytyä pelidarwinismin kourissa. Niin se vain on, että valtaistuinpeli on armoton myös bittimaailmassa.

 

PC, saatavilla: PS3, PS4, Xbox 360

http://www.boundbyflame.com/

Spiders Studios/Focus Home Interactive

Minimi: 2,2 GHz kaksoisydinprosessori, 2 Gt RAM, DirectX 9.0c -yhteensopiva näytönohjain 512 Mt tekstuurimuistilla ja Pixel Shader 4.0 -tuella, 6 Gt kiintolevytilaa, Windows XP.

Testattu: Intel Core i7 3550K, 8 Gt RAM, GeForce GTX660 1,5 Gt RAM, Windows 8.

Ikäsuositus: 16+

70