Creative HQ-2300D –kuulokkeet - Ääniä sisäavaruudessa

Hienoimmankin kotiteatterin omistaja joutuu toisinaan ympäristön painostuksesta sulkemaan poppikoneet ja heittämään luurit päähän. Creative HQ-2300D on tarkoitettu niille, jotka haluavat ympäröidä itsensä monikanavaisella äänimaisemalla kuulokkeet korvillakin.

Monikanavaääniä on yritetty ennenkin saada vaihtelevin tuloksin toimimaan kuulokkeilla. Tavallinen konsti on rakentaa kuulokkeisiin ikään kuin erilliset etu-, taka- ja keskikaiuttimet kolmena elementtinä kullekin korvalle. Muuten hyvä idea, mutta kuuden elementin tekeminen kahden hinnalla ei voi olla vaikuttamatta laatuun.

Creative lähestyy ongelmaa sillä hämmästyttävällä havainnolla, että ihmisellä on vain kaksi korvaa. HQ-2300D käyttää Dolby Headphone -systeemiä, jossa monikanavaista ääntä muokataan niin, että kolmiulotteisuus syntyy tavallisilla stereokuulokkeilla.

Pakettiin kuuluu kännykän kokoinen paristoilla toimiva dekooderi ja kuulokkeet. Kun dekooderiin liitetään digitaalinen äänilähde, kuten Xbox tai DVD-soitin, se tunnistaa, millaista ääntä tulee sisään ja muokkaa äänet sellaisiksi, että tilan tunne syntyy. Tavallista stereoääntä varten on oma liitäntänsä ja siihen voi lisätä tilan tuntua Dolby Pro Logic II -systeemillä.

Heitin dekooderin ja kuulokkeet ensimmäiseksi kiinni Dolby Digitalia lennosta suoltavaan, NForce2-piirillä varustettuun PC:hen. En odottanut liikoja, koska tilaäänten toimivuus PC:llä on vähintäänkin sattumanvaraista. Sitä suurempi oli yllätys, kun Battlefield 2:n äänet heräsivät aivan uudella tavalla eloon verrattuna stereokuulokkeisiin. Sama juttu, mutta lievemmin GTA: San Andreaksessa ja World of Warcraftissa.

Vaikutelma ei ole samanlainen kuin 5.1-kaiuttimilla, koska äänten suuntaa ei erota yhtä selkeästi. Äänimaailma tuntuu ikään kuin ympäröivältä, muttei oikein pysty erittelemään miksi. Samalla äänistä korostuu yksityiskohtia, joita kaiuttimilla tai stereokuulokkeilla ei edes huomannut.

Kokeilin kuulokkeita myös Xboxissa. Koska dekooderi tulee kuulokkeiden mukana, väliin ei tarvita vahvistinta. Heitin dekooderin kiinni suoraan Xboxin advanced scart -piuhan optiseen liitäntään. Autopeleissä, kuten Forzassa ja Burnout 3:ssa, kolmiulotteisuutta ei havainnut, mutta Halo 2 varasti show'n: sodan melskeestä erottaa selkeästi yksittäisiä ääniä ja ne yhdessä vahvistavat siellä olemisen tunnetta. Kokeilin vuoron perään dekooderin ja vahvistimen stereoliitännän kautta. Jälkimmäisen kautta äänet tuntuivat huomattavasti latteammilta ja vähemmän erottelevilta. Sama jatkui elokuvissa, oli käytössä sitten DTS- tai Dolby Digital -ääniraita.

Dekooderin ja kuulokkeiden yhdistelmästä joutuu pulittamaan sata euroa. Vaikka mukana tulevat kuulokkeet tuntuvat mukavilta ja laadukkailta, samaan rahaan saa parempaakin. Pienikokoinen dekooderi on kallis ja olisi hyvä, jos Creative myisi sitä myös erikseen niille, joilla jo on hyvät kuulokkeet.

Paristot eivät hyytyneet muutaman tunnin koekuuntelun aikana, mutta dekooderi voisi toimia samalla laturina, jolloin sitä voisi tarvittaessa käyttää verkkovirralla.

Se, miten helposti erilaisilla tempuilla voidaan huijata korvia, on niin yksilöllinen juttu, ettei Creative HQ-2500D:tä voi suositella hankittavaksi ennen kuin kuuntelee itse. Minuun se teki vaikutuksen, mutta silti harkitsen parikin kertaa, onko kokemus aivan sadan euron arvoinen.

Neljä tähteä

Creative HQ-2300D kuulokkeet

fi.europe.creative.com

Valmistaja: Creative

Liitännät: stereo sisään, optinen sisään (optilink), kaksi kuulokeliitäntää

Audiotoiston muodot: Dolby Digital, DTS, Dolby Pro Logic II, Dolby Headphone, stereo, PCM

Muuta: Toimii minkä tahansa kuulokkeiden kanssa. Liitäntä toisille kuulokkeille.

Hinta: noin 100 euroa

Lisää aiheesta

  • Steelseries 7H & Steelseries Spectrum 5XB

    Steelseriesin Siberia-kuulokkeet yllättivät äänenlaadullaan. Yltävätkö valmistajan muut luurit samalle tasolle?

    Pelikuulokkeita änkeää nykyään joka tuutista. Erilaisia tuotesarjoja on niin paljon, että hitaampi ei pysy kyydissä. Siberia-kuulokkeiden rinnalle on tarjolla muun muassa…
  • Roccat Kone+

    Roccat viilaa esikoishiirensä entistä ehommaksi.

    Alkuperäinen Kone on hyvä pelihiiri, joka kärsii yhdestä isosta ongelmasta: rotta ei inahdakaan ilman ajureiden asentamista. Roccat palaa vanhan suosikin pariin plus-mallissa, ja tällä kertaa myös ajuriongelmaan on paneuduttu. Hiiri toimii…
  • Logitech G110

    Logitechin G-sarjan näppäimistö asuu monen pelaajan kotona. G110 on uusversio parin vuoden takaisesta G11-pikkuvelimallista.

    Makropainikkeilla varustettuja pelinäppäimistöjä on nykyään joka lähtöön, mutta Logitech ehti markkinoille ensimmäisten joukossa. Sen takia etenkin monen…