Steelseries 7H & Steelseries Spectrum 5XB

Steelseriesin Siberia-kuulokkeet yllättivät äänenlaadullaan. Yltävätkö valmistajan muut luurit samalle tasolle?

Pelikuulokkeita änkeää nykyään joka tuutista. Erilaisia tuotesarjoja on niin paljon, että hitaampi ei pysy kyydissä. Siberia-kuulokkeiden rinnalle on tarjolla muun muassa PC-käyttöön tarkoitettu 7H ja Xbox 360:n ominaisuuksia tukeva Spectrum 5XB.

Molemmat luurit on koottu hyvin ja ne tuntuvat käsissä laadukkailta. Liitokset eivät nitise ja osat pysyvät tukevasti paikoillaan. Kummassakin on samanlainen vasemman kupin sisään piiloutuva mikrofonivarsi, jonka saa tarvittaessa vedettyä esiin ja taivuteltua sopivaan asentoon. Ratkaisu on huomattavasti kätevämpi kuin erillinen kuulokkeisiin kiinni painettava mikki. Näin mikrofoni on aina mukana eikä se huku johonkin miljoonalaatikon pohjalle.

Yleinen laatu jatkuu myös kaapeleissa, jotka ovat Steelseriesille tuttuun tapaan erittäin taipuisia. Punottu kangaspinnoitus auttaa piuhojen vääntelyssä ja tuntuu käsissä miellyttävältä.

7H+K

Nimensä perusteella 7H kuuluu isoon asuntoon, mutta kuulokkeiden kupit ovat mitoiltaan pienet. Korvat eivät mahdu kokonaan kuppien sisälle ja päätä puristava voima on omaan makuuni turhan kova. Tämän takia useamman tunnin käyttö väsyttää. Onneksi mukana tulee kaksi erilaista pehmustevaihtoehtoa, joista kangaspintainen antaa enemmän periksi ja painaa vähemmän korvanlehtiä. Keinonahkainen versio estää paremmin ympäristön ääniä, mutta ei sovi pitkään käyttöön. Pehmusteiden vaihtaminen on nopeaa ja helppoa. Lisäksi 7H:n voi purkaa kolmeen osaan, mikä helpottaa kuulokkeiden änkeämistä ahtaaseen reppuun.

Myös kaapeli on irrotettavaa mallia ja siinä on kätevä potikka äänenvoimakkuuden säätöön. Mikin mykistäminen onnistuu nopeasti samasta potikasta liukukytkimellä. Peruspiuha on vain noin metrin pituinen ja sopii lähinnä MP3-soittimen kanssa käytettäväksi. Mukana tulee kuitenkin reilu jatkokaapeli, jonka kanssa kuulokkeet saa kiinni koneen taakse.

Kuulokkeet ovat rakenteeltaan umpimalliset ja estävät näin tehokkaasti ympäristön meteliä eivätkä itse levitä mökää ympäristöön. Valitettavasti rakenne kostautuu äänenlaadussa, joka ei aiheuta suuria hurraahuutoja. Paras tapa kuvata 7H:n ääntä on kutsua sitä ohueksi, sillä mikään ei oikein tunnu missään. Basso ei onneksi korostu, mutta sitä on liian vähän. Erityisesti rokki ja metalli kuulostavat aneemisilta, koska keskialue on lättänä kuin pannukakku. Konejumputus on hivenen mukavampaa, mutta siinä häiritsee diskantin korostuminen. Pelikäytössä latteus haittaa vähemmän, mutta esimerkiksi räiskinnästä puuttuu purevuus ja basso.

Konsolin ääreen

Spectrum 5XB on Steelseriesin vastaus Xbox 360 -pelaajien toiveisiin, sillä kuulokkeiden mukana tulee tarpeelliset piuhat konsolikäyttöä varten. Tärkein osa on padin kuulokeliitäntään kytkettävä audiomikseri, jota myydään myös erikseen vajaan neljän kympin hintaan. Mikserissä on kätevästi omat voimakkuussäädöt peliäänille ja puheelle, minkä lisäksi Livemix-toiminto osaa madaltaa pelimölyä jonkun puhuessa. Näin keskustelusta saa helposti selvää eikä äänenvoimakkuutta tarvitse pitää keinotekoisesti liian korkealla. Livemixin ja oman mikin voi kytkeä päälle ja pois omilla liukukytkimillään.

Mikserissä on paljon kätevää toiminnallisuutta, mutta siinä on myös yksi fataali vika: kammottava bassokorostus. Äänilähteestä riippumatta kaikki menee yläbassoiseksi mössöksi, jonka kuunteleminen muutamaa minuuttia pitempään saa pään särkemään. Pulma tekee mikseristä lähes käyttökelvottoman, sillä kuminasta ei pääse eroon millään valtakunnan säädöillä.

Ilman mikseriä Spectrum 5XB on äänenlaadultaan hivenen 7H:ta onnistuneempi. Bassopää on vaatimaton, mutta keskialue pysyy lajitoveria paremmin kasassa eikä rokin kuuntelu ole aivan sietämätön kokemus. Musiikin kuunteluun 5XB:tä ei silti kannata hankkia, samalla rahalla saa huomattavasti parempaa ääntä. Pelikäytössä äänet ilman mikseriä ajavat asiansa, mutta yleisesti äänenlaadussa on reilusti parantamisen varaa.

PC-käyttöä ajatellen kuulokkeiden olematon metrin pituinen kaapeli ei riitä mihinkään. Mikserin piuha on sen sijaan pitkä ja sitä voi käyttää myös PC:n kanssa. Toimiakseen mikserin täytyy saada virtaa USB-väylästä. Kooltaan Spectrum 5XB vastaa 7H:ta, eli korvat mahdu kokonaan kuppien sisälle. Käyttö on silti mukavampaa, sillä päätä puristava voima on pienempi.

Jos Steelseriesin kuulokkeet kiinnostavat, kannattaa edelleen sijoittaa rahansa Siberiaan. 7H ja Spectrum 5XB on koottu laadukkaasti, mutta se tärkein eli äänenlaatu ei vakuuta.

Steelseries 7H

Lisää aiheesta

 • Roccat Kone+

  Roccat viilaa esikoishiirensä entistä ehommaksi.

  Alkuperäinen Kone on hyvä pelihiiri, joka kärsii yhdestä isosta ongelmasta: rotta ei inahdakaan ilman ajureiden asentamista. Roccat palaa vanhan suosikin pariin plus-mallissa, ja tällä kertaa myös ajuriongelmaan on paneuduttu. Hiiri toimii…
 • Logitech G110

  Logitechin G-sarjan näppäimistö asuu monen pelaajan kotona. G110 on uusversio parin vuoden takaisesta G11-pikkuvelimallista.

  Makropainikkeilla varustettuja pelinäppäimistöjä on nykyään joka lähtöön, mutta Logitech ehti markkinoille ensimmäisten joukossa. Sen takia etenkin monen…
 • Vogel’s Twistdock PS3 -jalusta

  Twistdock siivoaa PS3-tarvikkeet yhteen siistiin kasaan.

  Jostain tavalliselle ihmiselle tuntemattomasta syystä PlayStationit on jo muutaman sukupolven ajan visioitu pystykäyttöön. Ei kenenkään hyllyssä ole tilaa moiselle, joten laite makaa aina vaakatasossa muiden av-laitteiden keskellä.…