DS Lite - DSsauruksesta nPodiksi

www.nintendo.fi

Maahantuoja: AMO Oy

Hinta: noin 160 euroa

Juhannuksena Nintendo DS kehittyi virtaviivaiseksi kaunottareksi, kun Nintendo julkaisi käsikonsolista uudelleen muotoillun DS Lite -version. Ominaisuuksiltaan kone vastaa alkuperäistä ja on osin parempi.

Kun ensimmäiset Nintendo DS -kuvat julkaistiin keväällä 2004, kolhon epäsuhtaista möykkyä kehuivat vain kiihkeimmät Nintendo-fanit, jotka väittivät sitä pelikulttuurihistoriaa kunnioittavaksi retrolookiksi. Puolitoista vuotta myöhemmin Nintendo pienensi käsikonsolin kokoa ja muutti muotoilua nykyaikaisemmaksi. DS Lite -version myötä Nintendo DS:n tuulipukudesign muuttui muodikkaaksi iPod-lookiksi, ja koneella kehtaa nyt pelata julkisesti. Bussissa ja junassa pelattavalla käsikonsolilla ulkonäkö ei ole sivuseikka. Pieni on kaunista, kuten vaimonikin sanoo.

Onnistuneita muutoksia

Tekniikaltaan DS Lite ja Nintendo DS ovat samanlaisia. Kaksiruutuisen pelikonsolin jippo on alaruutu, joka toimii peleissä kosketusnäyttönä. Lisäksi laitteella voi ottaa langattomassa lähiverkossa yhteyden toisiin DS-konsoleihin pelaamista varten. Hyvänä ideana moninpelit toimivat useimmiten jo yhdellä pelikasetilla, sillä DS-kone voi ladata moninpelin muiden koneiden muistiin. Osassa DS-peleistä on myös nettipeli, jolloin langattomalla nettiyhteydellä pääsee pelaamaan muita pelaajia vastaan. Pelien jakaminen ei sentään netin läpi onnistu, vaan nettipeliä varten on ostettava oma peli. DS Lite ja Nintendo DS osaavat ottaa toisiinsa yhteyden myös lähiverkossa.

Ulkomitoiltaan DS Lite on Nintendo DS:ää lähes puolet pienempi, vaikka ruudut ovat samankokoiset. Hyvänä ideana ruudut painuvat tiukasti toisiaan vasten, kun kannen laittaa kiinni, jolloin repussa näyttöjen väliin ei pääse roskaa konetta naarmuttamaan. Lehdistöfaktojen mukaan kosketusnäytön pinta on aikaisempaa kovempaa materiaalia, jotta se ei naarmuunnu. En asettanut väitettä empiiriseen testiin omalla koneellani.

Ruudun kirkkautta voi säätää kytkimestä neljällä eri pykälällä, jolloin myös virrankulutus muuttuu. Kirkkaimmalla asetuksella pelaa 5–8 tuntia ja himmeimmällä 19 tuntia. Jopa himmein versio näyttää valoisammalta kuin alkuperäisen DS:n ruutu. Ei konsolia edelleenkään yösuunnistuslamppuna voi käyttää, mutta ruudun käyttökelpoisuus esimerkiksi aurinkoisessa bussissa paranee versio versiolta.

Kirkkaussäädön lisäksi käytettävyyttä on parannettu lukuisilla pienillä muutoksilla. Esimerkiksi mikrofoni on sijoitettu ruutujen väliin, jolloin sitä ei peitä vahingossa kädellä kuten alkuperäisen koneen kanssa kävi. LED-valo näkyy kansi kiinnikin. Valosta huomaa heti, koska kone on virransäästötilassa tai lataus vähissä. Lisäksi virtanappi sijaitsee koneen kyljessä, ja Liten sammuttamiseksi sitä on pidettävä PSP-tyyliin hetken alhaalla.

Pikkuinen kädessä

Itse pelaaminen tuntuu samanlaiselta kuin ennenkin, vaikka suuntanäppäimet ovat aavistuksen pienempiä kuin alkuperäisessä. Kone istuu keskikokoiseen käteeni hyvin. Pikkumuutoksena Liten stylus on sentin pidempi ja kaksi milliä paksumpi kuin alkuperäisen DS:n tikku, mikä yllättäen tuntuu myös käytössä. Koura ei peitä enää kosketusruutua aivan yhtä pahasti kuin alkuperäisessä konsolissa.

Olin väärässä aikanaan väittäessäni, että DS Litessä olisi saranoitu postiluukkukansi suojaamassa Gameboy Advance -porttia. Todellisuudessa reiän peittää irrotettava kansi, mikä ratkaisuna ei ole aivan yhtä kätevä, sillä irrallisen palikan hukkaa helposti. Gameboy Advance -peli ei uppoa saumattomasti DS Liteen vaan jää törröttämään sentin verran ulos. Muuta kuin esteettistä haittaa asiasta ei ole, mutta GBA-pelin aina koneessa kiinni pitäminen ei ole yhtä ongelmatonta kuin Nintendo DS:ssä.

Akkulaturi on erilainen kuin Nintendo DS:ssä, joten ulkomailta tilatussa koneessa ei voi käyttää DS:n laturia. Itse koneet ovat maakoodittomia ja samaa konsolia myydään niin Japanissa, Amerikassa kuin Euroopassa. DS Litellä voi pelata samoja Nintendo DS- ja Gameboy Advance -pelejä kuin Nintendo DS:ssä. Ensi alkuun myynnissä ovat musta ja valkoinen versio, mutta Japanin ja Amerikan malliin uusia värivaihtoehtoja saadaan viimeistään joulumarkkinoille.

Lisää aiheesta

  • Steelseries 7H & Steelseries Spectrum 5XB

    Steelseriesin Siberia-kuulokkeet yllättivät äänenlaadullaan. Yltävätkö valmistajan muut luurit samalle tasolle?

    Pelikuulokkeita änkeää nykyään joka tuutista. Erilaisia tuotesarjoja on niin paljon, että hitaampi ei pysy kyydissä. Siberia-kuulokkeiden rinnalle on tarjolla muun muassa…
  • Roccat Kone+

    Roccat viilaa esikoishiirensä entistä ehommaksi.

    Alkuperäinen Kone on hyvä pelihiiri, joka kärsii yhdestä isosta ongelmasta: rotta ei inahdakaan ilman ajureiden asentamista. Roccat palaa vanhan suosikin pariin plus-mallissa, ja tällä kertaa myös ajuriongelmaan on paneuduttu. Hiiri toimii…
  • Logitech G110

    Logitechin G-sarjan näppäimistö asuu monen pelaajan kotona. G110 on uusversio parin vuoden takaisesta G11-pikkuvelimallista.

    Makropainikkeilla varustettuja pelinäppäimistöjä on nykyään joka lähtöön, mutta Logitech ehti markkinoille ensimmäisten joukossa. Sen takia etenkin monen…