Excite Truck (Wii) – Lentäjän tie

Nintendo viskaa maanläheiset off-road-raaserit taivaan tuuliin, sillä autopelissä ei maanpinnalla viihdytä.

Silmämunat kuivattava vauhti ja poskettomat vaaratilanteet kuuluvat kaahailupelien reseptiin. Nykyään kaikki haluavat Burnoutiksi Burnoutin paikalle, joten Excite Truckin korpimaisemat ja pölyiset hiekkabaanat nostavat Jännäkuormurin kaupunkikeskeisestä massasta esiin.

Pois alta risut ja männynkävyt -luonne valkenee kuskille viimeistään silloin, kun radalta napattu symboli muokkaa ympäristön uuteen uskoon. Vuoret painuvat kasaan ja hyppyrit nousevat entistä jyrkemmiksi jykevän jyrinän säestämänä. Rentoa otetta korostetaan fysiikan lakien vapaalla tulkinnalla, jossa kukkulalta ilmaan lehahtavat kaarat lentävät valtavia matkoja eikä auton ohjaaminen edellytä maakosketusta. Excite Truckin off-road-jyrät ovat autoja siinä mielessä, että ne näyttävät autoilta. Yhtä hyvin ne voisivat olla painovoimaa uhmaavia rakettirekiä. Jos vedetään överiksi, vedetään sitten kunnolla.

Rakkineita ohjataan poikittain käännetyn wiimoten liiketunnistimilla. Kapulan keikautus kääntää autoa kokonaisuutena. Ilmassa nokkaa nostetaan tai lasketaan padia pituusakselin ympäri pyöräyttämällä. Ohjauksen herkkyys ja nopeus riittää mainiosti suurpiirteiseen arcaderalliin. Ajaminen muistuttaa periaatteessa muinaista Excite Bikea: mitä paremmin laskeutuminen myötäilee kumpuilevan maaston kurveja, sitä nopeammin masiina etenee.

Siistin alastulon myötä pakoputket sylkevät tulta, vauhti kasvaa rajusti ja näkökenttä sumenee ruudun reunoilta. Jos hyndän nokalla napautetaan turbonamiskaa, nousukiito saa roimasti lisää ruutia ja matka jatkuu seuraavalle hyppyrille ilman välilaskuja. Paikasta riippumaton turbotus nostaa moottorin lämpötilaa, joka laskee nopeasti ainoastaan lätäköissä ajamalla.

Tähdet, tähdet

Kilpailuja ei ratkaista sijoitusten, vaan kerättyjen tempputähtien perusteella. Kärkipään sijoituksesta irtoaa iso liuta bonustähtiä, mutta se ei yksin riitä. Pitkät ilmalennot, leijuvien maalirenkaiden läpäisyt, sladit ja muut jipot palkitaan 1–5 tähdellä per laaki. Mitä komeampi kikka, sitä enemmän tähtiä. Maalissa pottiin ynnätään sijoituspisteet ja viiden tähden tempaukset tilastoidaan. Mikäli tähtiä on tarpeeksi, rata on läpäisty. Ovela systeemi takaa sen, että rata ei jumita yhden tietyn asian takia.

Hurjilla korkeuseroilla ja vaihtoehtoisilla reiteillä varustetut maastoradat sijaitsevat keskellä ei mitään kaukana asutuksesta. Metsämiljööstä huolimatta kaahailusta tihkuva ilmapiiri tuo mieleen Burnoutin ennen kotimaista FlatOutia, sillä turbovauhdin ylläpito ja takapuolituntuman varassa puolisokkona rynnistäminen ovat kaikki kaikessa. Kilpareiteissä riittää lääniä pitkälti pusikon puolelle ja pahat kolarit eivät pilaa kilpailua, päinvastoin, komeimmat mällit palkitaan tähdellä.

Kilpailujen ohella maastoa kolutaan portti-, rengas- ja romurallihaasteissa. Porttirallissa kaahataan tarkkaa linjaa aikaa vastaan ja rengashaasteessa koetetaan osua korkealla leijuviin pisterenkaisiin. Romurallissa ratamaasto avataan kokonaan ja ottelu päättyy, kun muut kilpailijat on teilattu. Haastekisat ovat lyhyitä ja niitä on vähän, joten ne eivät viihdytä kovin pitkään. Mukavasti rullaavaa, mutta vanhanaikaista jaetun ruudun kaksinpeliä ei jaksa kovin pitkään.

Älyvapaiden lentomatkojen ansiosta hauskan Excite Truckin ainoa pitkä miinus on pituus. Kaikki olennainen on nähty muutamassa illassa, ja sen jälkeen homma rapautuu saman asian junnaamiseksi. Parhaiden S-arvosanojen metsästäminen eri vaikeustasoilla vie toki aikaa, mutta operaation palkinnot eivät vastaa siihen uppoavaa työmäärää. Uratyyppinen avataan koko roska vähitellen -rakenne ja vaikeustason hienosäätö olisi tuonut kokonaisuuteen enemmän mielekästä pureksittavaa.

Excite Truck on lyhyenläntä, mutta lystikäs kokemus. Wiin alkutaipaleen paras kaahailu on tässä. Jos olet joskus ihmetellyt, miltä hiekassa ja pölyssä marinoitu Burnout maistuisi, Excite Truck vastaa kysymykseen.

83

Lisää aiheesta