Freedom 2.4 Cordless Joystick - Lentämisen vapautta

Uusia joystickejäkin vielä tehdään, vaikka jotkut ovat olleet jo valmiita hautaamaan kyseiset muinaisjäänteet tarpeettomina näin padi- ja hiiriohjausten aikana.

Logitech tuntuu satsaavan ohjaimissaan vahvasti langattomuuteen. Mikäs siinä, jos muu toimivuus ei kärsi sen takia. Hiirissä langattomuus aiheuttaa usein ongelmia nopeimmissa peleissä, mutta joystickeissa tietoa kulkee sen verran vähemmän, ettei langattomuuden pitäisi aiheuttaa päänvaivaa. Freedom 2.4 Cordless Joystick käyttää uudemmista hännättömistä hiiristä tuttua 2,4 gigahertsin dataväylää. Ei taida kenenkään vemppausvauhti riittää niin leveän kaistan tukkimiseen.

Linjakkaan futuristinen muotoilu sekä mattamustan ja kiiltävän alumiinin yhdistelmä voittavat heti puolelleen. Tyylikäs muotoilu näyttää kostautuneen liian kevyenä rakenteena. Alusta on todella kevytrakenteinen, mutta niin laaja ja sopivasti kumilla päällystetty, että tikku pysyy kuin pysyykin paikallaan tiukemmissakin kaartotappeluissa, vaikka käsi on kalibroitu Cougarin äärimmäisen raskailla jousilla.

Tikun liikeradat ovat pidempiä kuin perustikuissa, mutta ei sentään varsinaisten lentotikkujen tasoa. Useimmille Freedomin tarkkuus riittänee. IL-2 Forgotten Battlesin hellää kättä vaativa ohjaus luonnistui muuten hyvin, mutta tikun keskialueella on jo uutena lievää klappia. Peräsin hoituu perinteisesti tikkua kiertämällä, minkä hyväksyminen tuottaa vaikeuksia lähinnä niille, jotka ovat tottuneet käyttämään polkimia.

Kymmenestä napista viisi ensimmäistä on sijoitettu hyville paikoille tikun kärkeen. Liipaisin on riittävän iso ja kakkosnappi aivan peukalon tuntumassa tikun vasemman reunan urassa. Kuppimaisen ja kumipäällysteisen kahdeksansuuntaisen hatun ympärille on sijoitettu neljä nappia lisää ja viimeiset neljä jalustaan. Mukavan jäykkä kaasuvipu on aivan tikun alalaidassa, mikä vaatii hieman kurottelua vasurilla, eikä kaasua pääse hoitamaan tikkukäden peukalolla. Napeille voi ohjelmoida näppäinkomentoja ja makroja helppokäyttöisellä ja suomenkielisellä ohjelmalla.

Freedom 2.4 on huomattavasti perustikkuja kalliimpi, mutta langattomuuden lisäksi se tarjoaa tavallista jämäkämpää tuntumaa. Siinä on kaikki tarpeellinen, mutta toisaalta jos langattomuuden unohtaa, samat toiminnot hieman köykäisemmällä tuntumalla saa Microsoftin ja Logitechin parikymmentä euroa halvemmissa malleissa. Langallinen Force Feedback -tikku sijoittuu samaan hintaluokkaan Freedom 2.4:n kanssa. Kunnon lento-ohjaimista joutuukin jo pulittamaan huomattavasti enemmän.

Freedom 2.4 taitaa olla tällä hetkellä ainoa vaihtoehto, jos on pakko saada langaton joystick. Niin asiallisen kuvan tikku itsestään antoi, että toivoisin samalla rungolle myös edullisemman langallisen joystickin.

Lisää aiheesta

  • Steelseries 7H & Steelseries Spectrum 5XB

    Steelseriesin Siberia-kuulokkeet yllättivät äänenlaadullaan. Yltävätkö valmistajan muut luurit samalle tasolle?

    Pelikuulokkeita änkeää nykyään joka tuutista. Erilaisia tuotesarjoja on niin paljon, että hitaampi ei pysy kyydissä. Siberia-kuulokkeiden rinnalle on tarjolla muun muassa…
  • Roccat Kone+

    Roccat viilaa esikoishiirensä entistä ehommaksi.

    Alkuperäinen Kone on hyvä pelihiiri, joka kärsii yhdestä isosta ongelmasta: rotta ei inahdakaan ilman ajureiden asentamista. Roccat palaa vanhan suosikin pariin plus-mallissa, ja tällä kertaa myös ajuriongelmaan on paneuduttu. Hiiri toimii…
  • Logitech G110

    Logitechin G-sarjan näppäimistö asuu monen pelaajan kotona. G110 on uusversio parin vuoden takaisesta G11-pikkuvelimallista.

    Makropainikkeilla varustettuja pelinäppäimistöjä on nykyään joka lähtöön, mutta Logitech ehti markkinoille ensimmäisten joukossa. Sen takia etenkin monen…