Hollywoodin märkä uni: sleeper

Hollywood on surkutellut elokuvavuotta 2005 taloudellisesti huonoksi. Mutta toisaalta, joka vuosi muutama elokuva ylittää selvästi rahalliset odotukset.

Hollywoodissa yllätysmenestyksistä käytetään termiä sleeper. Tällaiset elokuvat tulevat teattereihin pienellä hypellä, eikä niiden takana yleensä ole kuuluisia nimiä. Katsojat löytävät elokuvan omin avuin ilman valtavaa mainostusta. Koska sleeper-hittien maine leviää puskaradion välityksellä, elokuva pysyy lipputulolistalla tavallista kauemmin. Internet on lisännyt puskaradion toimintanopeutta selvästi.

Jos hittielokuvan tekeminen on vaikeaa, eikä kukaan tiedä tarkkaan, miten sellainen saadaan aikaan, sleeper-menestyksen suunnittelu on mahdotonta. Kriitikoista voi toki olla apua sanan levittämisessä, mutta välttämättä heitäkään ei tarvita.

Otetaan esimerkiksi 2000-luvun suurin sleeper, romanttinen komedia Kreikkalainen naimakauppa (My Big Fat Creek Wedding, 2002). Kriitikot totesivat viidellä miljoonalla dollarilla tehdyn elokuvan olevan ihan symppis, vaan ei sen enempää. Pelkästään Yhdysvaltojen valkokankailla elokuva tuotti noin 240 miljoonaa taalaa.

Jos ilmiötä voisi kopioida, pikkurahan megahittejä ilmestyisi viikoittain. Niiden todellisesta lukumäärästä voimme päätellä, että matkiminen on mahdotonta. Suuren yleisön makutottumukset eivät noudata mitään tunnettua tieteellistä kaavaa, tuskin tuntematontakaan.

Toisinaan elokuva menestyy niin hyvin ja menee yhteiseen kulttuurialitajuntaan, että sen sleeper-alkuperä unohtuu myöhemmin. Kukaan ei odottanut mitään ihmeellistä ensimmäiseltä Star Wars -elokuvalta vuonna 1977. Useimmat George Lucasin kyvykkäinä pidetyt ohjaajaystävät eivät ymmärtäneet elokuvaa. He veikkasivat, että Lucas ampuu itseään jalkaan ja tuhoaa uransa. Vaan eipä Lucas itsekään tiennyt olevansa supermegamultihyperhitin tuleva isä. Hän toivoi elokuvansa tuottavan sen verran, että voisi tehdä sille jatko-osan.

Matrix on yhtä hyvä esimerkki. Kun vuoden 1999 odotetuimpia elokuvia listattiin, Matrix löytyi otsikon "Tänä vuonna ilmestyvät myös seuraavat elokuvat, vaikka ne tuskin aiheuttavat toimenpiteitä" alta.

Minä ja miljoonat muut tulimme ulos Matrixin teatterinäytöksestä pää pyörällä ja viimeisen kahden tunnin aikana muuttuneina ihmisinä. Luulisi, että joku studiopomo oli kokenut saman tunteen jo ennen Matrixin ensi-iltaa. Matrix tuli takavasemmalta ja yllätti koko maailman.

Sleeper-hitti on suhteellinen käsite. Aikamatkaelokuva Primer (2004) tehtiin 7000 dollarin budjetilla. Se tuotti Yhdysvaltain elokuvateattereissa puolisen miljoonaa ja muussa levityksessä todennäköisesti millin tai pari lisää. Kaksi miljoonaa on pikkuraha Hollywoodissa, mutta 7000 taalan sijoitukselle se on ihan kiva tuotto. Tietenkään asia ei ole näin yksinkertainen. Ennen kuin elokuva saadaan teattereihin, siitä on muitakin kuluja, eivätkä läheskään kaikki lipputulot suinkaan päädy tekijöille.

Media ja suuri yleisö rakastavat menestystarinoita. Siksi Hollywood käsittää toisinaan termin sleeper-hitti tahallaan väärin. Elokuva saattaa olla sleeper jo ensi-iltamainoksissaan, mikä on vastoin koko termin määritelmää. Mutta kun kilpailu on kovaa, kaikkea on pakko yrittää.

* * * * *

Vuoden 2005 sleeper top 5

1. La Marche de l'empereur

Suomeksi Pingviinien marssi. Ranskalaisten tekemä luontodokumentti, jonka pääosassa ovat pingviinit. Kahdeksan miljoonan dollarin budjetti on dokumentiksi suuri, mutta suurta on ollut menestyskin. Pelkästään Yhdysvaltojen teatterilevityksessä elokuva saattaa ylittää 80 miljoonan dollarin tuoton. Ulkomailta voi tulla melkein toinen mokoma lisää.

2. Kuokkavieraat (Wedding Crashers)

40 miljoonaa dollaria on iso raha elokuvabisneksessä kaikkialla muualla paitsi Hollywoodissa. Studioelokuvien keskivertobudjetti on vähintään puolet enemmän. Kuokkavieraat ylittänee 200 miljoonan dollarin tuoton jättimenestyksen maagisen rajan Yhdysvalloissa. Ainakin yksi menestyksen syistä on se, että Kuokkavieraat miellyttää yhtälailla sekä nais- että mieskatsojia.

3. 40 Year Old Virgin.

Ohjaajana Judd Apatow, pääosassa Steve Carrell. Siis ketkä? Aivan niin, sympaattinen komedia 40 Year Old Virgin on sleeper termin tyylipuhtaimmassa merkityksessä. 25 millin elokuva kasvoi Yhdysvaltojen teattereissa ainakin nelinkertaiseksi arvoltaan.

4. Crash

Myös aikuismainen laatudraama voi menestyä. Crash on hyvä esimerkki sleeperistä, joka on ainakin osaksi kehuvien kriitikoiden ansiota. Ohjaaja-käsikirjoittaja Paul Haggis sai 6,5 tuhannen kilodollarin elokuvaansa mukaan muun muassa Sandra Bullockin, Don Cheadlen, Matt Dillonin, Brendan Fraserin, Thandie Newtonin ja Ryan Philippen. Normaalisti pelkästään Bullockille saisi maksaa vähintään koko Crashin budjetin verran. 50 miljoonan taalan lipputulot ylittyivät Yhdysvalloissa reilusti, ja koko muu maailma oli siinä vaiheessa vielä valloittamatta.

5. Mr. & Mrs. Smith

Tämän otin mukaan ihan vain keskustelua herättääkseni. 110 millin elokuva pääosissa Brad Pitt ja Angelina Jolie on jo paperilla tehty hitiksi. Menestys on kuitenkin ollut vielä odotuksiakin parempi (jostakin kumman syystä). Lisäksi monet veikkasivat etukäteen, että Mr. & Mrs. Smith olisi tämän vuoden suuria floppeja. Voimme kyllä puhua sleeperistä, mutta nyt koetellaan termin rajoja.

Marko Ahonen

Lisää aiheesta

  • Kino: Kevät koittaa Hitlerille


    Kino

    Kevät koittaa Hitlerille

    Huhtikuussa tähtilaiva on lastattu kuunatseilla.

    Saksalaiset kansallissosialistit sytyttivät noin 70 vuotta sitten Euroopan liekkeihin. Vaikka yleisesti uskotaan, natsivalta ei päättynyt Berliinin miehitykseen ja Hitlerin itsemurhaan. Tappion hetkellä osa…
  • Vanhan mestarin kädenjälki

    James Cameron osaa edelleen kertoa huikeita tarinoita, vaikka pääosassa olisi pitkiä sinisiä animehahmoja.

    Kuuluin siihen ensi-iltaa edeltävänä aikana vauhdilla kasvaneeseen joukkoon, jonka mielestä Cameronin 12 vuotta vääntämä Avatar-leffa oli näkemättä nolo. Ei ihme, sillä kaikki…
  • Terveisiä Nörttilästä

    Zombileffat ovat taas in. Zombieland vääntää maailmanlopun vitsiksi, mutta kieli on liikaa poskessa.

    Aivojen perässä kuolaaviksi zombeiksi muuttunut ihmiskunta on aihe, jossa teoriassa riittää materiaalia komediaan. Muiden dystopioiden tavoin asiassa on kuitenkin yksi paha kompastuskivi:…