Hyundai ImageQuest L90D+ Vakuuttava näyttö

www.hyundaiq.com

Litteiden näyttöjen markkinat käyvät niin kuumina, että marraskuussa testattujen 17-tuumaisten näyttöjen (Pelit 11/2004) hinnalla saa jo ominaisuuksiltaan vastaavan 19-tuumaisen. Otimme kokeiltavaksi merkkinä vähälle huomiolle jääneen, mutta pelaajalle kuin täsmäsuunnitellun Hyundai ImageQuest L90D+:n.

Speksit vakuuttavat. Kahdeksan millisekunnin vasteajasta 19-tuumaisella LCD-näytöllä pystyi vain haaveilemaan muutama kuukausi sitten. Vielä vakuuttavampaa on se, että L90D+:n luvataan näyttävän nopeudestaan huolimatta täydet 16,7 miljoonaa väriä.

Näytössä on DVI-liitäntä, kunnollinen pivot-toiminnolla varustettu jalusta, laajat katselukulmat ja tyylikkään ohuet kehykset viidellä sadalla eurolla. Ettei olisi liian hyvä diili ollakseen totta?

19-tuumainen on parempi valinta kuin 17-tuumainen, koska molemmissa kiinteänä resoluutiona on 1280x1024, mutta siinä missä 17-tuumaisella teksti on monen mielestä tuolla tarkkuudella kiusallista tihrua, 19-tuumaisella teksti näyttää juuri sopivan kokoiselta. Pelatessa suuremmasta koosta ei koskaan ole haittaa.

Ensivaikutelma ei petä. Ohuet pokat, DVI-kaapeli paketissa mukana ja jalusta, jossa voi kallistuksen lisäksi säätää korkeutta ja heittää halutessaan näytön pystysuuntaan, huokuvat laatua. Asennus ja pakolliset ensimmäiset viritykset eivät sujuneet yhtä leppoisasti. Jalustan kiinnitys on oudon löysä ja näytön pysyminen sen varassa tuntuu vähintäänkin epäilyttävältä. Hötkyily korostuu entisestään toistaiseksi surkeimpien kokeilemieni kontrollien takia. Kehyksen alle sijoitettuja kalvonappeja joutuu hapuilemaan ja ne ovat liian jäykkiä, minkä takia napin painallus saa koko näytön heilumaan.

Katselukulmat ovat niin laajat, ettei säätönappeihin aluksi kiinnittänyt huomiota. Säätöohjelmaa värien, valoisuuden ja kontrastin tasapainon löytymisen helpottamiseksi ei ole. Säädöt rajoittuvat käytännössä kirkkauteen ja kontrastiin. Väritasapainoa ei voi muuttaa lainkaan, vaikka värien hienosäätöä nimenomaan jäin kaipaamaan. L90D+:ssa on verrattain lämmin väritasapaino, mikä saa ihmisten kasvot näyttämään kauniilta ja ylipäätään kaikki on herkullisen värikylläistä, mutta talvisen lumiset maisemat näyttivät kaikkea muuta kuin valkoisilta. Makuasia, pitääkö lämmöstä vai tarkalleen oikeista väreistä, mutta ainakin käyttäjälle pitäisi jättää vara valita.

Peleissä värien täsmällisyyttä ei ehdi ihmetellä, eikä kahdeksan millisekunnin vasteajalla häntimistä tarvitse katsella. Sitä en tiedä, mikä todellinen vasteaika on, mutta kaikkien kokeiltujen pelien perusteella se riittää. Värit toistuivat peleissä kauniisti, mutta tuttu ongelma liian kirkkauden ja liian vähän kontrastin kanssa häiritsi tälläkin kertaa. Säätövaraa ei ole riittävästi ja ääripäissä väritoisto kärsii. Harmittavasti mitään pika-asetuksia eri kirkkausasetuksille ei ole.

Verrattuna marraskuussa testattuihin näyttöihin L90D+ sijoittuu aivan kärjen tuntumaan. Värien toisto on huippuluokkaa vaikeissakin peleissä. Valovuotoa ei ole häiritsevästi, vaan kontrasti pysyy tasaisena koko kuva-alalla. Kuolleita pikseleitä ei testikappaleessa ollut lainkaan. Sisäänrakennetuilla kaiuttimilla en viitsinyt korviani kiduttaa.

ImageQuest L90D+ on voittanut maailmalla vertailuita ja eipä minunkaan auta kuin liittyä kuoroon. Harmi vain, ettei selkeästi laadukkaaseen näyttöön ole laitettu kunnollisia ja paremmin valinnanvaraa antavia säätöjä. Muilta osin hieno näyttö sopivaan hintaan.

Valmistaja: Hyundai

Testikappale: Hyundai

Hinta: noin 500 euroa

Paneeli: A-Si aktiivimatriisi, TN-teknologia

Natiiviresoluutio: 1280x1024

Katselukulmat (vaaka/pysty): 150/135 astetta

Kontrasti: 700:1

Valovoima: 300 cd/m2

Vasteaika: 8 ms

Kuolleet pikselit: 0

Liitäntä: DVI ja VGA

Virtalähde: sisäinen

VESA-seinäkiinnitys: on

Jalustan säädöt: kallistus, korkeus, pivot

Mitat (LxKxS mm): 478x493x161

Takuu: 36 kk

Muuta: sisäänrakennetut kaiuttimet, DVI-kaapeli mukana

Lisää aiheesta

  • Steelseries 7H & Steelseries Spectrum 5XB

    Steelseriesin Siberia-kuulokkeet yllättivät äänenlaadullaan. Yltävätkö valmistajan muut luurit samalle tasolle?

    Pelikuulokkeita änkeää nykyään joka tuutista. Erilaisia tuotesarjoja on niin paljon, että hitaampi ei pysy kyydissä. Siberia-kuulokkeiden rinnalle on tarjolla muun muassa…
  • Roccat Kone+

    Roccat viilaa esikoishiirensä entistä ehommaksi.

    Alkuperäinen Kone on hyvä pelihiiri, joka kärsii yhdestä isosta ongelmasta: rotta ei inahdakaan ilman ajureiden asentamista. Roccat palaa vanhan suosikin pariin plus-mallissa, ja tällä kertaa myös ajuriongelmaan on paneuduttu. Hiiri toimii…
  • Logitech G110

    Logitechin G-sarjan näppäimistö asuu monen pelaajan kotona. G110 on uusversio parin vuoden takaisesta G11-pikkuvelimallista.

    Makropainikkeilla varustettuja pelinäppäimistöjä on nykyään joka lähtöön, mutta Logitech ehti markkinoille ensimmäisten joukossa. Sen takia etenkin monen…