i-Top - Se pyörii sittenkin

www.irwintoy.com

Valmistaja: Irwin Toy

Testikappale: Amo Oy

Hinta: noin 12 euroa

Voisi luulla, että peruskeksinnössä kuten hyrrä ei olisi enää mitään kehittämistä. Niin minäkin luulin, kunnes kohdalle osui i-Top.

Ensivilkaisulla i-Top näyttää iltataivaan tutulta pikku-ufolta. Pyöreän laitteen halkaisija on noin 8 senttimetriä. Hyrräksi se paljastuu vempeleen keskellä olevan tukijalan vapauttamisen ja lukitsemisen jälkeen. Tästä ihmeet varsinaisesti alkavat.

Vempeleessä on noin kahden senttimetrin matkalla päällekkäin kahdeksan pientä punaista lediä. Kun i-Topin pistää pyörimään myötäpäivään, ledit muodostavat luettavia kirjaimia ja numeroita. Virtuaalinen ilmamatriisikirjoitin ei taida olla tieteellisesti oikea termi, mutta parempaakaan en tähän hätään keksi. Efekti näkyy erinomaisesti paljain silmin tavallisessa huoneenvalossa, mutta esimerkiksi valokuvaan se ei tartu.

Esitteen mukaan ”i-Topissa on digitaalinen kompassi, joka laskee maan magneettikentän avulla kierrosten lukumäärän”. En ymmärrä, mutta totta sen on pakko olla, koska systeemi toimii. Sitaatti kuulostaa ylimitoitetulta laitteelle, joka maksaa 12 euroa. Hintaan kuuluu vielä kaksi nappiparistoa.

Erilaisia pelimuotoja on kolme. Parhaassa ja yksinkertaisimmassa on kyse siitä, kuinka monta kierrosta i-Topin saa pyörimään. Tällöin numerot juoksevat ”ilmassa” kunnes i-Top pysähtyy. Pienellä harjoittelulla ylittyy 500 kierrosta. Jos ei ylity, kannattaa valita kovempi ja tasaisempi alusta.

Kahdessa muussa pelimuodossa tähdätään tiettyyn tulokseen tai tavoitellaan hyrrän pyörimisen huippunopeutta. Käytössä on vain kaksi nappulaa: play ja mode. Pelaajia voi olla miten paljon tahansa, kunhan he vain pitävät tuloksensa mielessään. Viimeisimmän tuloksen ja high scoret voi tarkastaa jälkikäteen i-Topia uudelleen pyöräyttämällä.

Itse olen vasenkätinen, jolle luontevampi pyörityssuunta on vastapäivään. Näinkin voi tehdä, jolloin numerot ja kirjaimet näkyvät peilikuvana. Tämä ei haittaa mitään. Tuloksen voi tarkastaa pyöräyttämällä i-Topia uudelleen myötäpäivään.

i-Top on yllättävän addiktoiva laite ja keksintönä lähes nerokas. Juoksevaa numerosarjaa ja pyörivää hyrrää tuijottaa kuin hypnoosissa, ja oman pyöräytystekniikan hiomisesta tulee pakkomielle.

Ensi hanukkana tämä korvaa dreidelini.

Hyvää

Perusidea nerokas.

Hinta kohdallaan.

Käy kaikenikäisille.

Huonoa

Voiko sormia nyrjäyttää?

Elektronisen hyrrän ympärille kehitetty pelilelu.

**** (neljä tähteä)

Lisää aiheesta

  • Steelseries 7H & Steelseries Spectrum 5XB

    Steelseriesin Siberia-kuulokkeet yllättivät äänenlaadullaan. Yltävätkö valmistajan muut luurit samalle tasolle?

    Pelikuulokkeita änkeää nykyään joka tuutista. Erilaisia tuotesarjoja on niin paljon, että hitaampi ei pysy kyydissä. Siberia-kuulokkeiden rinnalle on tarjolla muun muassa…
  • Roccat Kone+

    Roccat viilaa esikoishiirensä entistä ehommaksi.

    Alkuperäinen Kone on hyvä pelihiiri, joka kärsii yhdestä isosta ongelmasta: rotta ei inahdakaan ilman ajureiden asentamista. Roccat palaa vanhan suosikin pariin plus-mallissa, ja tällä kertaa myös ajuriongelmaan on paneuduttu. Hiiri toimii…
  • Logitech G110

    Logitechin G-sarjan näppäimistö asuu monen pelaajan kotona. G110 on uusversio parin vuoden takaisesta G11-pikkuvelimallista.

    Makropainikkeilla varustettuja pelinäppäimistöjä on nykyään joka lähtöön, mutta Logitech ehti markkinoille ensimmäisten joukossa. Sen takia etenkin monen…