Koodi maksimoi voiton

Nykyään on selvää, että internetistä voi tilata kirjoja ja CD-levyjä mistä tahansa maailman kolkasta. Mikä tahansa muukin laillinen tavara on mahdollista hankkia vaikka Keniasta, jos kuluttajaa moinen huvittaa.

Siksi on ihmeellistä, että DVD-ostosten tekeminen ympäri planeettaa on tehty vaikeaksi. Maailma on jaettu DVD-tekniikan osalta kuuteen eri alueeseen, eikä DVD-levy, joka on ostettu toiselta alueelta, toimi toisen alueen laitteessa.

Sääntöön on kaksi poikkeusta: laite on modifioitu koodivapaaksi ja aluekoodi nollan levyt, jotka toimivat kaikissa laitteissa. Kuitenkin nyt huhutaan, että jotkut levyt eivät vastaisuudessa toimisi modatuissa laitteissa. Myös 0-koodin levyjä löytyy kovin nihkeästi, ellei satu olemaan innokas pornon harrastaja.

Eipäs hätäillä

Elokuvabisneksellä on omat perusteensa. Pertti Peräseinäjoelta ei enää kenties menisikään teatteriin katsomaan Jim Carreyn uusinta, mikäli hänellä on jo samainen leffa jenkki-DVD:nä. Toinen syy on se, että levyjä myydään joillakin markkialueilla halvemmalla yksinkertaisesti siksi, että intialaisella viljelijällä ei ole varaa tehdä ostoksia samaan hintaan kuin Nokian insinöörillä Espoossa.

Perusteluilla on puolensa, mutta asiaa voidaan katsoa myös toisin. Ensinnäkin, millä oikeudella Hollywood rajoittaa Pertin oikeuksia kuluttajana? Jo maailman vapaakauppasopimus takaa tavaran vapaan liikkuvuuden. Aluekoodi on keinotekoinen este vaikeuttaa vapaata kauppaa. Toiseksi, mikäli levittäjällä on varaa myydä levyjä Intiaan ja silti kerätä voittoja, kuinkahan paljon ylihintaa me sitten maksamme.

Aluekoodeja voidaan pitää myös eräänlaisena sensuroinnin muotona. Amerikkalaiset eivät näe usein rankempaa tai ainakin pidempää eurooppalaista DVD-versiota. Eurooppalaiset eivät taas pääse lainkaan käsiksi elokuviin, joita ei ole koskaan viety Yhdysvaltojen ulkopuolelle.

Maailmalla aluekoodeihin suhtaudutaan hyvin eri tavoin. Joissakin maissa itse koodit ovat kiellettyjä. Toisissa ei saa myydä lainkaan koodittomia DVD-laitteita. Suomessa saa.

Selittää showbisnes asiaa miten päin tahansa, totuuden tajuaa jokainen ajattelukykyinen. Aluekoodit takaavat voiton maksimoinnin, asia on näin yksinkertainen.

Tietenkin jokaisella liikeyrityksellä on täysi oikeus tehdä niin paljon rahaa kuin se on vain laillisesti mahdollista. Mutta yhdentyvässä maailmassa kuluttajalla on enemmän oikeuksia kuin koskaan ennen. Miksi sallimme aluekoodien rajoittavan oikeuksiamme?

Hauskoja nuo amerikkalaiset

American Film Institute pisti järjestykseen hauskimmat amerikkalaiset elokuvat. Tässä top 20.

1. Piukat paikat (Some Like It Hot, 1959)

2. Tootsie (1982)

3. Tri Outolempi (Dr. Strangelove Or: How I Learned To Stop Worrying And Love the Bomb, 1964)

4. Annie Hall (1977)

5. Neljä naurattavaa naapuria (Duck Soup, 1933)

6. Villiä hurjempi länsi (Blazing Saddles, 1974)

7. MASH (1970)

8. Tapahtuipa eräänä yönä (It Happened One Night, 1934)

9. Miehuuskoe (The Graduate, 1967)

10. Hei, me lennetään! (Airplane!, 1980)

11. Kevät koittaa Hitlerille (The Producers, 1968)

12. Ilta oopperassa (A Night at the Opera, 1934)

13. Frankenstein Jr. (Young Frankenstein, 1974)

14. Hätä ei lue lakia (Bringing up Baby, 1938)

15. Skandaalihäät (The Philadelphia Story, 1940)

16. Laulavat sadepisarat (Singin' in the Rain, 1952)

17. Parittomat kaverukset (The Odd Couple, 1968)

18. Kenraali (The General, 1927)

19. Meidän vastaeronneiden kesken (His Girl Friday, 1940)

20. Poikamiesboksi (The Apartment, 1960)

Lisää aiheesta

 • Kino: Kevät koittaa Hitlerille


  Kino

  Kevät koittaa Hitlerille

  Huhtikuussa tähtilaiva on lastattu kuunatseilla.

  Saksalaiset kansallissosialistit sytyttivät noin 70 vuotta sitten Euroopan liekkeihin. Vaikka yleisesti uskotaan, natsivalta ei päättynyt Berliinin miehitykseen ja Hitlerin itsemurhaan. Tappion hetkellä osa…
 • Vanhan mestarin kädenjälki

  James Cameron osaa edelleen kertoa huikeita tarinoita, vaikka pääosassa olisi pitkiä sinisiä animehahmoja.

  Kuuluin siihen ensi-iltaa edeltävänä aikana vauhdilla kasvaneeseen joukkoon, jonka mielestä Cameronin 12 vuotta vääntämä Avatar-leffa oli näkemättä nolo. Ei ihme, sillä kaikki…
 • Terveisiä Nörttilästä

  Zombileffat ovat taas in. Zombieland vääntää maailmanlopun vitsiksi, mutta kieli on liikaa poskessa.

  Aivojen perässä kuolaaviksi zombeiksi muuttunut ihmiskunta on aihe, jossa teoriassa riittää materiaalia komediaan. Muiden dystopioiden tavoin asiassa on kuitenkin yksi paha kompastuskivi:…