Laaduttomuuden tae: Alan Smithee

Elokuvantekijä Alan Smithee on tuottelias mies. Hänen esikoisensa oli vuonna 1967 tehty ja vuonna 1969 julkaistu western-draama Death of a Gunfighter. Sen jälkeen Smithee on ohjannut noin viisikymmentä elokuvaa, käsikirjoittanut vajaat kymmenkunta ja tehnyt hieman muitakin alan hommia.

Oikeasti Alan Smitheetä ei ole olemassa. Se on nimimerkki, jonka taakse elokuvantekijä _ yleensä ohjaaja _ voi suojautua, mikäli hänen leffansa ei loppujen lopuksi olekaan se sama taideteos kuin se minkä hän ohjasi. Alan Smithee on anagrammi sanoista "The Alias Men".Smitheen syntyDeath of a Gunfighter syntyi epäonnisten tähtien alla. Elokuvalla oli peräti kaksi ohjaajaa, Don Siegel ja Robert Totten, jotka olivat kovasti eri mieltä siitä, millaista elokuvaa oltiin tekemässä. Lopputulos ei ole läheskään maailman huonoin länkkäri, mutta kumpikaan ohjaaja ei tunnustanut tai tunnistanut sitä omakseen.Miehet ottivat yhteyttä ammattikiltaansa (Director's Guild of America) ja kertoivat ongelmastaan. Kilta loi Death of a Gunfighteria varten salanimen Alan Smithee, joka on yhä ahkerassa käytössä. Se on myös ainoa salanimi, jonka ohjaajien kilta hyväksyy. Koska käytäntö oli uusi, tuon ajan kriitikot sekä kehuivat että haukkuivat Alan Smitheen ohjausta tasapuolisesti.Smithee ei ole huonon ohjaajan pakotie. Sitä ei voi ottaa käyttöön automaattisesti, mikäli ohjaaja elokuvan valmistuttua huomaa, että "paskan tein". Nimimerkin käyttöön tarvitaan ohjaajien killan lupa ja jokainen tapaus käsitellään erikseen. Alan Smithee astuu kuvioihin vain, jos joku muu taho - yleensä tuottaja - on tuhonnut ohjaajan näkemyksen.Arvostusta ohjaajilleYhdysvalloissa elokuvien tekeminen on lähes aina tuottajan show. Tuottaja valitsee käsikirjoituksen, hankkii rahoituksen ja päänäyttelijät ja palkkaa ohjaajan. Jos ohjaaja ryhtyy sooloilemaan liikaa, kenkä viuhahtaa. Sääntöön on muutama poikkeus, jotka ovat vapautensa hankkineet joko menestyksellään (esim. Spielberg, Cameron, Zemeckis) tai muilla avuilla (esim. Coenin veljekset, Wachowskin veljekset).Ohjaajien kilta luonnollisesti haluaa arvostusta omalle ammattikunnalleen, mikä ei tarkoita pelkästään hyvien elokuvien ohjaamista, vaan myös vastuun ottamista huonoista.Vaikka Smithee on lähes aina laaduttomuuden tae, ei niin aina ole. Sekaan mahtuu myös katsomiskelpoista hölmöä hubaa, vaikka yksikään Smitheen elokuva ei yli keskinkertaisuuden nousekaan.>Onpa Alan Smitheestä tehty elokuvakin. Sen nimi on An Alan Smithee Film: Burn Hollywood Burn (1997). Ohjaaja Arthur Hiller ei kuitenkaan lopputuloksesta pitänyt, veti nimensä pois ja lopulta An Alan Smithee Filmin ohjaajaksi tuli Alan Smithee.Smitheen valikoitu ohjaaja-filmografiaDeath of a Gunfighter (1969)

Oikeasti Don Siegel ja Robert TottenDune (1984)

Ilman ohjaajan lupaa tehty pitkä tv-versio

Oikeasti David LynchMacGyver (1985)

Tv-sarjan jaksot MacGyver ja The HeistLet's Get Harry (1986)

Oikeasti Stuart RosenbergBacktrack (1989)

Eurooppa-versio

Oikeasti Dennis HopperSimpsonit (1989)

Tv-sarjan 138. episodijakso

Oikeasti Pound FoolishShrimp on a Barbie (1990)

Oikeasti Michael GottliebThe Guardin (1990)

Sensuroitu tv-versio

Oikeasti William FriedkinBloodsucking Pharaos in Pittsburgh (1991)

Oikeasti Dean TschetterScent of a Woman (1992)

Leikattu lentokoneversio

Oikeasti Martin BrestBird~'s 2: The Land's End (1994)

Oikeasti Rick RosenthalHeat (1995)

Leikattu Amerikan tv-versio

Oikeasti Michael MannHellraiser: Bloodline (1996)

Oikeasti Kevin YagherAn Alan Smithee Film: Burn Hollywood Burn (1997)

Oikeasti Arthur HillerMeet Joe Black (1988)

Lentokoneversio

Oikeasti Martin Brest

Lisää aiheesta

  • Kino: Kevät koittaa Hitlerille


    Kino

    Kevät koittaa Hitlerille

    Huhtikuussa tähtilaiva on lastattu kuunatseilla.

    Saksalaiset kansallissosialistit sytyttivät noin 70 vuotta sitten Euroopan liekkeihin. Vaikka yleisesti uskotaan, natsivalta ei päättynyt Berliinin miehitykseen ja Hitlerin itsemurhaan. Tappion hetkellä osa…
  • Vanhan mestarin kädenjälki

    James Cameron osaa edelleen kertoa huikeita tarinoita, vaikka pääosassa olisi pitkiä sinisiä animehahmoja.

    Kuuluin siihen ensi-iltaa edeltävänä aikana vauhdilla kasvaneeseen joukkoon, jonka mielestä Cameronin 12 vuotta vääntämä Avatar-leffa oli näkemättä nolo. Ei ihme, sillä kaikki…
  • Terveisiä Nörttilästä

    Zombileffat ovat taas in. Zombieland vääntää maailmanlopun vitsiksi, mutta kieli on liikaa poskessa.

    Aivojen perässä kuolaaviksi zombeiksi muuttunut ihmiskunta on aihe, jossa teoriassa riittää materiaalia komediaan. Muiden dystopioiden tavoin asiassa on kuitenkin yksi paha kompastuskivi:…