LCD Backgammon - Backgammon siirtyi taskuun

www.excaliburelectronics.net

Valmistaja: Excalibur Electronics

Testikappale: www.chesscenter.com

Hinta: noin 60 euroa

Viime Välimeren-reissulla heräsi himo vanhaan rakkauteen, kun näin paikallisten ikämiesten istuvan kahviloissa aamusta iltaan lautapeli backgammonin äärellä. Edellisestä omasta matsista oli sen verran aikaa, että jopa säännöt olivat unohtuneet. Vaan ei hätää, kunnon gadget-nörtti tietää, että joka ongelma ratkeaa oikean teknisen laitteen ostamalla.

Excaliburin Computer Backgammon on kooltaan ison kännykän kokoinen, mutta painaa vähemmän. Laite sopii muotoilunsa ansiosta mukavasti isonkin miehen käteen. Näyttö on laitteen huonoin puoli, sillä kone toimii moitteetta vain tavallisessa huoneenvalossa. Suora auringonvalo tekee pelaamisesta hankalaa, taustavalon puute tekee pimeässä pelaamisesta mahdotonta.

Pelaaminen on helppoa ja onnistuu tarvittaessa pelkästään ristiohjaimella. Ohjaimen lisäksi laitteessa on seitsemän kaksitoimista valintanappia, joilla voi muun muassa luovuttaa pelin, tuplata panokset, pyytää vihjettä, ottaa siirron takaisin, vaihtaa puolta ja tarkastaa pistetilanteen. Vaikeusasteita on kahdeksan, joista jo nelonen antaa ainakin itselleni hyvän vastuksen.

Laitetta voi käyttää myös ihmisten väliseen kaksinpeliin. Eipähän tarvitse itse pistää nappuloita paikoilleen ja ne pysyvät tallessa. Backgammonin säännöt opettaa kaverille vartissa. Pelaaminen on hyvin strategista, joskin helpompaa kuin shakin taitaminen.

Backgammonista on helppo innostua jo lyhyen kokeilun jälkeen. Välimeren ukot ovat oikeassa.

Marko Ahonen

Backgammon, lyhyt oppimäärä

Backgammon on historian vanhin tunnettu peli. Sen alkujuuret ovat luultavasti nykyisen Iranin rajaseudulla, Afganistanin hujakoilla. Backgammon syntyi tuhansia vuosi sitten, tarkkaa pelin ikää ei tiedetä. Nykyisenlainen backgammon on kotoisin 1600-luvun alkupuolelta.

Kummallakin pelaajalla on 15 nappulaa, joita liikutetaan pelilaudan 24 kiilalta toiselle. Peliä pelataan kahdella nopalla. Tavoitteena on saada kaikki omat nappulat ensimmäisenä pois laudalta. Tarkemmat säännöt selvällä suomenkielellä löytyvät esimerkiksi osoitteesta www.nelostuote.fi/suomi/backgammonsaan.html.

Hyvää

Backgammon on hieno peli.

Helppo käyttää.

Huonoa

Näyttö huono auringonvalossa.

Neljä tähteä

Lisää aiheesta

  • Steelseries 7H & Steelseries Spectrum 5XB

    Steelseriesin Siberia-kuulokkeet yllättivät äänenlaadullaan. Yltävätkö valmistajan muut luurit samalle tasolle?

    Pelikuulokkeita änkeää nykyään joka tuutista. Erilaisia tuotesarjoja on niin paljon, että hitaampi ei pysy kyydissä. Siberia-kuulokkeiden rinnalle on tarjolla muun muassa…
  • Roccat Kone+

    Roccat viilaa esikoishiirensä entistä ehommaksi.

    Alkuperäinen Kone on hyvä pelihiiri, joka kärsii yhdestä isosta ongelmasta: rotta ei inahdakaan ilman ajureiden asentamista. Roccat palaa vanhan suosikin pariin plus-mallissa, ja tällä kertaa myös ajuriongelmaan on paneuduttu. Hiiri toimii…
  • Logitech G110

    Logitechin G-sarjan näppäimistö asuu monen pelaajan kotona. G110 on uusversio parin vuoden takaisesta G11-pikkuvelimallista.

    Makropainikkeilla varustettuja pelinäppäimistöjä on nykyään joka lähtöön, mutta Logitech ehti markkinoille ensimmäisten joukossa. Sen takia etenkin monen…