Logitech G15 - Ohjelmoitava pelinäppis

Päteviä pelihiiriä viime aikoina tehnyt Logitech aikoo seuraavaksi ottaa haltuun myös pelaajan vasemman käden. Logitech G15 on pelaajille suorasuunnattu näppäimistö.

Suuren kokonsa ja suoraviivaisen muotoilunsa takia G15 antaa vanhahtavan ensivaikutelman. Mielikuva haihtuu sillä sekunnilla, kun näppis saa virtaa. Näppis peittyy viileän siniseen valoon ja leveä mustavalkoinen LCD-näyttö näppiksen yläreunassa herää eloon.

Matalassa näppäimistössä on kiitettävän täsmällinen, jopa hieman jäykkä sormituntuma. Perinteinen näppäinten sijoittelu ilman turhia funktionäppäinten kakkostoimintoja on juuri sitä mitä pelatessa olen kaivannutkin, kuten myös se, että Windows-näppäimen saa lukittua yhdellä napin painalluksella pois käytöstä. Sinisen taustavalon ansiosta näppäimiä ei tarvitse hamuilla pimeässäkään.

Ylälaidan LCD-näyttö tekee suurimman vaikutuksen. Harmittavasti se on myös toistaiseksi turhin osa. Sille on mainostettu vaikka millaista käyttöä, kuten vaikkapa pelissä luotien määrän lippaassa näkyminen tai tulevat messenger-viestit, sähköpostit ja vastaavat.

Mukana tulevilla ajureilla näyttö osaa kellonajan, näppäinmakrojen opastuksen ja prossun sekä muistin kuormituksen. Ainoa näyttöä tukeva peli tätä kirjoitettaessa on Brothers in Arms: Earned in Blood. Ajurirompulla tulee kehitystyökalut näytön ohjelmointiin. Toivottavasti joku C++-guru tekisi nyt ensihätään edes koodinpätkän, joka heittäisi prossun ja kotelon lämpötilat näppisnäytölle.

Näppiksen vasemmassa laidassa olevat 18 ohjelmoitavaa näppäintä osoittautuivat hyödyllisiksi. Kullakin näppäimellä voi olla kolme eri toimintoa, jotka voi vaihtaa omilta napeiltaan. Helpoimmillaan vaikka kesken pelin näppäimille voi luoda makroja painamalla ohjelmointinappia ja nakuttamalla halutut näppäinpainallukset. Haluttaessa makro tallentaa lyöntien ajoituksen.

Vielä tehokkaampi tapa on ohjelmoida näppistä mukana tulevalla helppokäyttöisellä ohjelmalla. Makrojen lisäksi näppäimet voi määritellä käynnistämään Windowsin sähköpostin ja selaimen tai vapaasti valittavia ohjelmia. Määrittelyt voi tallentaa profiileiksi käynnistymään automaattisesti pelin kanssa. Harmi vain, ettei ohjelmalla voi printata näppäinkaavioita, koska ainakin minulla on vaikeuksia muistaa ulkoa edes jokaista 18 näppäimen toimintoa, puhumattakaan kaikista 54 mahdollisesta toiminnosta.

Logitech on luvannut G15:n LCD-näytölle kunnolla tukea, mutta sitä odotellessa yli 60 euroa tuntuu vakuuttavasta laadusta ja hyvästä suunnittelusta huolimatta kovalta hinnalta.

*** (Kolme tähteä)

Logitech G15

www.logitech.com

Valmistaja: Logitech

Liitäntä: USB

Ominaisuudet: Audiokontrollit, 18 ohjelmoitavaa näppäintä, LCD-näyttö, 2 USB-liitäntää, taustavalaistu näppäimistö

Testikappale: Logitech

Hinta: noin 70 euroa

Lisää aiheesta

  • Steelseries 7H & Steelseries Spectrum 5XB

    Steelseriesin Siberia-kuulokkeet yllättivät äänenlaadullaan. Yltävätkö valmistajan muut luurit samalle tasolle?

    Pelikuulokkeita änkeää nykyään joka tuutista. Erilaisia tuotesarjoja on niin paljon, että hitaampi ei pysy kyydissä. Siberia-kuulokkeiden rinnalle on tarjolla muun muassa…
  • Roccat Kone+

    Roccat viilaa esikoishiirensä entistä ehommaksi.

    Alkuperäinen Kone on hyvä pelihiiri, joka kärsii yhdestä isosta ongelmasta: rotta ei inahdakaan ilman ajureiden asentamista. Roccat palaa vanhan suosikin pariin plus-mallissa, ja tällä kertaa myös ajuriongelmaan on paneuduttu. Hiiri toimii…
  • Logitech G110

    Logitechin G-sarjan näppäimistö asuu monen pelaajan kotona. G110 on uusversio parin vuoden takaisesta G11-pikkuvelimallista.

    Makropainikkeilla varustettuja pelinäppäimistöjä on nykyään joka lähtöön, mutta Logitech ehti markkinoille ensimmäisten joukossa. Sen takia etenkin monen…