Mario Golf: World Tour – Putkimiehen golfloma

Castle Clubin toimintapaikkoihin kävellään Mii-hahmoilla.

Pinkki nurmikko ei välttämättä ole merkki väärästä lääkityksestä, kun Sienimaa valloittaa golf-kentät.

Ennen Mii-hahmojen keksimistä Nintendo myi urheilua lapsenmielisille Mario-brändillään. 3DS:n Mario Golf: World Tour on Marion, Luigin ja koko Sienikuningaskunnan kuudes virallinen golf-turnaus.

Mario-leimasta huolimatta World Tour on tyylipuhdasta digigolfia. EA:n PGA Toureilla opitut taidot pätevät myös Sienikuningaskunnan viheriöillä. Mario ei leikittele golfin peruslainalaisuuksilla: mailavalinnat, tuuliolosuhteet, maaston ominaisuudet ja etenkin lyönti vaikuttavat tulokseen merkittävästi. Ainoastaan puttien osuminen tuntui simulaattorimaineella ratsastavia esityksiä helpommalta. Mariomaisuus kumpuaa pääasiassa kentistä, hassuista pelaajista ja hupaisista lyöntiefekteistä, kuten kierteen voimalla sudittavista palloista.

Kolmen, tai oikeastaan neljän, näpäyksen lyöntiä kontrolloidaan perinteisellä ajoitussysteemillä. Ensimmäinen napaus aloittaa swingin, toinen määrittää pituuden (lue: tehon) ja kolmas osumakohdan myötä halutun drawn tai feidin sivulle. Neljäs valinnainen A:n tai B:n tökkäys tuo palloon ylä- tai alakierrettä, joilla pallo kierii kauemmas tai tyssää lähes laskeutumispaikkaansa. Swingin viuhuessa pallon lentorataa hienosäädetään vielä analogitatilla.

Mario Golf: World Tour jaetaan Mario Golf- ja Castle Club -puoliskoihin. Mii-hahmolla pelattavan Mailalinnan mielikuvituskentät ovat puolirealistisia, mutta jyrkkiä esteitä, mäkiä ja rotkoja ei säästellä. Kenttäsetin ytimen muodostaa kolme 18 reiän täyspitkää Castle Club -kenttää ja kuusi 9 reiän hassua Mario Golf -kenttää, joiden suunnittelupalavereissa kului kahvin sijaan sieniä.

Castle Clubin rytmitys tökkii. Alussa ainoata täysin avointa metsärataa junnataan pari kertaa kiellon päälle. Yhdellä ainoalla kentällä ensin harjoitellaan tasoituslukua varten, pelataan tasoitusturnaus ja vielä mestaruusturnaus tahkotaan kaiken päälle. Minä onnistuin vielä kaiken päälle mokaamaan ensimmäisen mestaruuskisaaaaarghin. Ilman turnausvoittoa muille Mailalinnan kentille pääsee vain treenaamaan.

Tähtäyksessä auttaa valinnainen ennakoidun optimilentoradan mallikaari.

Mighty eagle

Mariotasoloikista teemoja kierrättävät kentät ovat vänkiä virityksiä: pinkkiä nurmikkoa Peachin linnapuutarhassa, oranssia kangasta Yoshin maassa, kutistuneita pelaajia ruohikon seassa ja jättimäisiä monsuja. Äkkiväärien maastoesteiden ohella lyönneissä pitää huomioida buusti- ja pomppualustat, joihin osuminen tuo lyöntiin reilusti lisää pituutta. Kierrosta voi ryydittää kentältä kerättävillä lyöntibonuksilla: alustan vaikutukset eliminoiva pommilyönti tai suoraan etenevä chain chomp -laaki helpottavat kummasti eaglejen tavoittelua.

Uusia kenttiä avaavissa haasteissa mennään mariomaisimmalle sektorille. Tehtävien vakiokamaa ovat pulmamainen osu tähteen ja pelaa par, kerää 100 kolikkoa kolmella reiällä, pelaa kolme reikää ruletin valitsemilla mailoilla, pelaa reiät tietyn ajan alle ja voita golf-kaksintaistelu. Pidin eniten kolikoiden keräämisestä, sillä rahankeruun lyöntityyli ja -suunnat ovat täysin vapaamuotoisia. Tehtävä kuin tehtävä, lyöntikuvioita joutuu miettimään normikuvioista poikkeavalla tavalla.

Iloisesta mariokuorrutuksesta huolimatta World Tourissa masentaa lievä ryppyotsaisuus, jonka suurin syyllinen on rakenteellisesti jäykistelevä Castle Club ja linnan suhteellisen tavalliset kentät. Odotin railakkaampaa irrottelua. Mariokenttien raflaavat ulkoasut kaipaisivat kaverikseen vielä enemmän ja astetta räikeämpiä, jossain määrin minigolfmaisia revittelyjä. Kivoja (ja outoja) kentät nytkin ovat, mutta hahmoista olisi voinut puristaa jotain muuta kuin vain hassuja lyönti- ja juhlinta-animaatioita, kenties tarinantynkää bossikenttineen päivineen?

Moninpeli on mukavan monipuolista. Neljän pelaajan samanaikaisten lähiverkko- ja nettimittelöiden ohella tarjolla on ajan myötä vaihtuvia nettiturnauksia ja -haasteita, joissa taistellaan ranking-listojen kärkisijoista. Turnauksissa osa aiemmista suorituksista näkyy kentillä Mii-hahmojen naamojen merkkaamina liikkuvina palloina, mikä luo tunteen johonkin suurempaan osallistumisesta. Nettimatseista irtoaa palkkiona Miin pelivarusteita ja krediittejä Mailanlinnan kauppaan.

Mario Golf: World Tour on sujuvaa viihdettä, mutta Marion lisäksi myös golfista on pidettävä. Golfin on syytä olla parivaljakosta se suurempi rakkaus.

 

3DS

mariogolf.nintendo.com

Camelot/Nintendo

Versio: Myynti

Moninpeli: 2-4

Ikäsuositus: 3

82