Mario & Luigi: Paper Jam Bros. - Tupla-Mario

Pomojen tehokkaimmat hyökkäykset ovat minipelejä.

Putkimiehet taistelevat paperitukoksia vastaan? Se herättää vähän häiritseviä mielikuvia, onneksi Nintendon väripaletissa ei tunneta ruskeaa!

Kun Luigi pienissä sienissä kompastuu kirjaan, joka sisältää Paper Marion valtakunnan, kaikki sen paperisankarit ja -hirviöt vapautuvat tavalliseen Sienikuningaskuntaan. Kauniissa ja yksityiskohtaisissa maisemissa tepsuttelee sekä normaaleja että litteitä paperiotuksia, kuten kasarimarioista tuttuja goombia, lihansyöjäkasveja ja erilaisia ilkiökilppareita. Sankareita vastustaa peräti kaksi Bowseria tuplattuine kätyreineen. Ja molemmat prinsessat on tietysti kidnapattu, kuinkas muutenkaan.
Maailman tunnetuimman putkimiehen genrejä sekoittavia seikkailuja on nähty jo 90-luvulta asti. On Super Mario RPG, useita Mario & Luigi -pläjäyksiä sekä paperileiketeemalla kikkailevia Paper Mario -roolipelejä. Seuraava askel? Mario & Luigi: Paper Jam Bros, ropesarjojen crossover, jossa Marion, Luigin ja Paper Marion tiimi toilailee roolipeliä, tasoloikkaa ja minipelejä tasapuolisesti yhdistelevässä seikkailussa.


Kopiopaperia kuluu

Vaikka matseissa seistään staattisesti paikallaan, taistelu vaatii rytmitajua ja taitoa: perustuplahypyn ja -lekan teho riippuu osumien ajoituksesta, ja trio tekee hoksottimia ja ajoitusta vaativia vastaiskuja monsujen hyökkäyksiin. Vastaiskun ajoitus paljastetaan pienillä vinkeillä kuten hyökkäyssuuntaan horjahtamisena, jonka opin vähitellen bongaamaan ajoissa. Minipelimäiset, hupaisia extreme-lajeja muistuttavat spesiaali-iskut (niin sanotut loitsut) saavuttavat täyden potentiaalinsa joko ajoituksella, rämpytyksellä tai näiden yhdistelmillä. Taistelusysteemi on nokkela ja mielenkiintoinen.
Tavallisten vihollisten lisäksi vastassa voi olla myös hirviöiden paperiversioita. Paperivihut monistavat itsensä kirjamaisiksi pinkoiksi, joiden päihittämiseen tarvitaan mieluummin paljon osumia kuin paljon lämää: yksi paperikopio tuhoutuu pienellä vahingolla, mutta vain osa iskusta vaikuttaa seuraavaan sivuun. Tavallisten ja paperisten monsujen sekasakit vaativat aina tarkkaavaisuutta. Paper Mario osaa myös monistua yhden vuoron syövällä liikkeellä.
Koko hoidon päälle teipataan vielä muodikkaat keräilykortit, jotka tuovat kolmikolle erilaisia buffeja tai ylimääräisiä iskuja. Nujakoinnin lomassa kertyvää korttienergiaa kuluttavat läpyskät käytetään ennen hahmon normaalia vuoroa. Kortteja kaivataan oikeastaan vasta pomotaisteluissa. 
Helppo kädet eteen ja kyyryyn -torjunta puolittaa vahingon, mikä riittää vakiojanttereita vastaan, kuha hiilailee. Mutta velmuista bosseista ei selviä niin vähällä. Moniosaiset, minipelimäiset pomokahakat vaativat taitoa ja refleksejä, koska ilman väistöjä ja vastaiskuja osumat sattuvat kipeästi ja sienet sun muut parannusmömmöt lopulta loppuvat. Toiminnallisissa minipeli-iskuissa loistamalla nokilleen saakin pomo, eivät sankarit.
Kamek-velhon villitsemää Wiggler-jättituhatjalkaista vastaan vääntäessä piti oivaltaa jos jonkinlaisia juttuja. Vuoromätön ohella juostaan karkuun päälle kaatuvaa matoa ja ruimitaan valtavaa paperipalloa bumerangilla. Matsin varsinainen vihu on vain hetkeksi taustalta iskuetäisyydellä käväisevä Kamek. Riittävästi mätkityn madon hengähtäessä läimitään velhon taikakuteja takaisin päin pläsiä ja isketään tietysti järeimmillä spessuilla.
Vaihtelevien bossinujakoiden ohella vaihtelua on muutenkin mukavasti. Välillä erimielisyyksiä ratkotaan toimintapelityyppisissä pahvimechataisteluissa ja paperitoadien etsinnöissä koetellaan huomiokykyä. Kaikkien minipelien kuvailulle ei ole edes tilaa, joten kymmeniä tunteja kestävässä eepoksessa ei pääse puutumaan.
 

Sankarien omat toimintonäppäimet mutkistavat väistöjä - kohde paljastuu vasta viime tipassa.


Tarinanarinaa

Mario & Luigi: Paper Jam Bros. on omillaan seisova, toiminnallisilla oivalluksilla onnistuneesti höystetty roolipeli. Vieläpä yllättävän vaikea sellainen: taktisissa matseissa on tervetulleita taitoelementtejä, jotka tekevät kovimmista kahakoista kutkuttavan jännittäviä. Hieno roolipeli, josta nauttiakseen ei tarvitse olla Mario-fani.

 

Mario & Luigi: Paper Jam Bros.

Arvosteltu: 3DS
AlphaDream/Nintendo
Moninpeli: Ei
Ikäraja: 3

84