Super Smash Bros. for Nintendo 3DS - Taskuraketti

Mega Man haastaa Samuksen tämän omassa lajissa.

Smash Bros ei ole uusi miesvastainen kampanja,  vaan Nintendon kevyt tappelupelisarja,  jossa donkeykongeista hakataan mariot ulos.

Seurasin uuden Smash Bros -kimppamätkinnän kehitystä huolestuneena. GameCubelle julkaistu Melee on suosikkipelejäni, mutta Wii-versiolle en lämmennyt. Brawl oli edeltäjäänsä jähmeämpi ja kärjistetysti tyhmempi peli, Nintendo 3DS:lle tehty Smash Bros vaikutti jatkavan samalla linjalla.

Uutukainen putosi onneksi ääripäiden keskelle. Se ei ole yhtä tiukka ja tekninen kuin Melee, mutta on kuitenkin paljon Brawlia nopeampi. Neljäs Smash on löytänyt yllättävän hyvän tasapainon kurkunleikkaajamenon ja leppoisan hupimäiskeen väliltä.

On aika avata Nintendon lelulaatikko ja päästää asukkaat hakkaamaan toisiaan.

 

Simppelisti cool

Smash Brosissa nimekkäät ninttarihahmot mättävät toisiaan teemansa eri peleistä lainaavilla areenoilla. Kuolemanvakavan streetfighteroinnin asemasta nujakointi muistuttaa tasohyppelyä, sillä rähisijät voivat pomppia ja juosta kentissä vapaasti. Elämämittaria ei tyhjätä, vastustajat hakataan ruudun laidoilta ulos.

Monimutkaisia komboja ei ole, liikkeet tehdään tälläämällä tatti johonkin pääilmansuuntaan ja näpäyttämällä lyöntinappia. Normaalit lähtevät A:ta, erikoiset B:tä painamalla. Järjestelmä on helppo sisäistää, sillä esimerkiksi ylös-B tekee aina kentälle palaamiseen tarkoitetun spesiaalin.

Smash toimii hienosti sekä porukalla että kahdestaan. Kimppamatsit ovat kaoottista koheltamista, jossa pelialue elää ottelun edetessä ja pakkaa sekoitellaan esineillä, kuten poképalloilla. Kaksinpelinä Smashista saa kuorittua ihan oikean tappelupelin, ja paljon mainettaan paremman ja vakavamman sellaisen.

Uudella Smashilla on turnauspotentiaalia, mutta sen riippakivi voi olla voittamisen vaikeus. Puolustautuminen on helppoa, ja tyrmääminen vaatii kenttien leveiden reunojen takia kovasti töitä. Asetelma suosii passiivista peliä, joka ei pidemmän päälle ole kovin mielekästä. Aika näyttää, kuinka suuresta ongelmasta todella on kyse.

Wii Fit Trainer ja Animal Crossingin kyläläinen eivät olleet aivan helpoiten arvattavat lisäykset hahmokaartiin.

 

Kaikkea lisää

Nelkku ei koske sarjan perustuksiin, vaan lisää lämmitettyyn soppaan sattumia. Nintendon historiaa juhlimaan liittyvät esimerkiksi muinaisen Duck Huntin hihittelijäkoira sekä vierailevat miestähdet Mega ja Pac. Valtava hahmokaarti kattaa kaikki pelityylit, ja uusi Mii-hahmoeditori paikkaa loputkin puutteet.

Yksinpeli sopii mukavasti nopeaan ajantappoon. Soolomoodeista Classic ja All-Star ovat tuttua tappelua tekoälyä vastaan. Ne palkitsevat grindaamisen jakamalla lisäsälää avokätisesti. Pikkukivaa tarjoillaan vanhan nyrkkeilysäkinheiton ja uuden Angry Birds -kloonin muodossa.

Smash Run on erikoisin uutuus. Siinä pelaajat seikkailevat ensin luolastossa hamstraamassa bonuksia, sitten kohtaavat lopputaistelussa. Idea on jännä, mutta toteutus köpöinen. Finaalin tyyppi arvotaan joka kerta, joten valmistautuminen on sokkoleikkiä. Alustusvaihe on myös liian pitkä suhteessa pääkoitokseen. Loppusilauksena mättöjuoksua ei edes voi pelata netissä.

Nettimatsaus on muutenkin Nintendo-tyyliin omituisen rajattu. Tuntemattomien kanssa voi pelata täyskasuaalia moninpeliä tai kahden hengen ranked-otteluita hampaat irvessä. Sääntöjä saa säätää vain kaverilistalaisten kanssa.

Verkkopeli tökkii häiritsevän paljon. Nelinpelit rullasivat alunperinkin hitaasti, mutta aivan liian usein ne valahtivat epäpelattavaksi diashow'ksi. 1v1-erät toimivat paremmin, mutta nekin kärsivät lagipiikeistä. Lähipelejä pääsin kokeilemaan vain demoversiolla, mutta sen perusteella ne ovat hyvässä kuosissa.

Puutteineenkin Smashin neljäs on jykevä paketti. Se selättää jopa loppuvihollisensa, eli itse käsikonsolin yllättävän hyvin. Luulin 3DS:n tatinkorvikkeen olevan mätkintäpelissä hirveä, mutta vastoin odotuksiani ohjaus toimi tarkasti. Koneen XL-mallilla näyttökään ei ollut ongelma, vaan tapahtumista meni ulalle vain pahimmissa härdelleissä.

Brawlin jättämä valju maku on nyt pesty pois. Jään odottamaan pelin joulukuussa ilmestyvää Wii U -versiota, en huolestuneena, vaan innostuneena.

 

Mikko Lehtola

 

Super Smash Bros. for Nintendo 3DS

Arvosteltu/saatavilla: Nintendo 3DS

Kehittäjä: Sora / Namco Bandai / Nintendo

Julkaisija: Nintendo

Pelaajia: 1-4

Ikäraja: 12

 

Uusin Smash on tukeva siivu parasta käsikonsolimätkintää. Ailahtelevasti toimiva nettipeli on iso miinus, mutta ei upota kokonaisuutta.

85